"Ik zeg altijd: 'Je handen zijn een boterham, plak kaas erop en dichtknijpen.' Zo houd je je handen. Armen gestrekt, bolle rug en benen op heupbreedte voor je balans." Volleybalinternational Myrthe Schoot demonstreert samen met Stijn Eugelink de techniek van de onderhandse slag. Foto: Alice Rouwhorst

Een te gekke volleybalclinic van Myrthe Schoot

Sport

STEENDEREN – In de opmars naar het WK Volleybal Vrouwen 2022 in het najaar in Nederland bezoeken de volleybaldames van het Nederlands team een basisschool om te vertellen over hun sport(leven) en over hun liefde voor de sport volleybal. Basisschool De Pannevogel had de eer om de in Winterswijk geboren Myrthe Schoot (33) te mogen ontvangen. Zij vertelde passievol over haar sportcarrière en liet de kinderen heerlijk zweten in de sporthal.

Door Alice Rouwhorst

Het was geen gewone ochtend voor de kinderen van de bovenbouw van de Pannevogel. In plaats van vragen stellen aan de meester of juf over rekenen, taal en spelling, vroegen de kinderen volleybalster Myrthe Schoot het hemd van het lijf. Zij beantwoordde alle vragen met een dosis enthousiasme. De kinderen kwamen veel over haar, het leven van een topsporter en volleybal te weten.

Leren volleyballen als een prof
Nu de kinderen wisten met welke topsporter ze van doen hadden, toog de hele groep naar sporthal Het Hooge Wessel voor een volleybalclinic onder leiding van de Achterhoekse. Met assistentie van leden van de plaatselijke volleybalvereniging WIK en een aantal toeschouwers op de tribune begon Schoot met een warming up zoals ook het Nederlands team die krijgt. De kinderen werden goed aan het werk gezet. Warm lopen, loopoefeningen, planken, buikspieroefeningen, push ups…, niets werd overgeslagen. Nou ja vooruit, in plaats van vijftien keer opdrukken was vijf keer ook goed. Het moest wel leuk blijven, want ze begonnen nog maar net.

Natuurtalenten
Met opgewarmde spieren oefende Myrthe Schoot vervolgens verschillende technieken in tweetallen of in kleine groepjes: onderhands, bovenhands, smashen, samenspel, een bal plaatsen. Ze deed het voor en daarna mochten de kinderen aan de slag. Een kakafonie aan geluid, ballen die door de zaal rolden en waar het even niet lukte met rennende kinderen erachteraan. Hier en daar gaf Schoot aanwijzingen en complimenten. Ze was versteld over de kwaliteiten van de kinderen. Bij sommigen was ze ervan overtuigd dat die op volleybal zaten, maar dat bleek niet het geval te zijn. Gelderse natuurtalenten, net zoals zij. Een aantal kinderen hadden kniebeschermers aan en verraadden daarmee dat volleybal wel hun sport was. Zoals Stijn uit groep 7. Hij volleybalt bij WIK op niveau 5 en gaat na dit seizoen naar C. Hij traint twee keer per week en wil graag goed worden. Of het niveau van Schoot haalbaar is, weet hij niet, maar hij doet zijn best en vindt het vooral leuk om te volleyballen. Dat hij les van haar krijgt vindt hij helemaal top.

Gedragen wedstrijdshirtjes en handtekeningen
Het wedstrijdje aan het eind waarbij de kinderen vanachter een streep over het volleybalnet met de bal een pion moeten raken, levert voor de twee winnaars een wedstrijdshirt van Schoot op. Hun dag kan echt niet meer stuk. Na ruim drie kwartier was de volleybalclinic afgelopen. Na een aantal dankzeggingen over en weer, konden de kinderen moe en voldaan zich weer omkleden en naar school gaan, waar Myrthe nog de tijd nam om handtekeningen uit te delen.

WK Volleybal Vrouwen 2022
Vanaf 23 september tot en met 15 oktober is Nederland gastland van het WK Vrouwenvolleybal 2022. De wedstrijden worden naast Rotterdam in twee Gelderse steden, Arnhem en Apeldoorn gespeeld. Dertig gemeenten, waaronder de gemeente Bronckhorst, zijn host en vangen teams tijdens het toernooi op. Als opwarmer naar het WK worden onder andere verschillende basisscholen bezocht. In de hoop dat het volleybal zo gaat leven, ook onder de jeugd, dat ze het Nederlands team vanaf de tribune komen aanmoedigen tijdens de verschillende wedstrijden.

Volleybal international met een enorme drive
Myrthe Schoot is op haar twaalfde begonnen met volleyballen bij Wivoc in Winterswijk. Haar fanatisme en talent bracht haar via teams in de regio naar Amstelveen en daarna bij drie teams in Duitsland. Ze speelde vanaf haar vijftiende in het jeugdteam van Oranje en werd op zeventienjarige leeftijd geselecteerd voor het Nederlandse volleybal vrouwenteam. Daar is ze, na 21 jaar volleyballen en met 400 interlands op haar naam, de meest ervaren speler.
Hoogtepunt uit haar carrière vindt ze de wedstrijd tegen Amerika tijdens het WK in 2018. De vrouwen versloegen de toen regerend kampioen met 3 tegen 2, waardoor ze de halve finale bereikten. Ze werden vierde in het toernooi. Dat was in twintig jaar niet meer gebeurd. Ze vindt het altijd een feestje om tegen Brazilië te spelen en Duitsland vindt ze een lastige tegenstander, omdat veel speelsters vriendinnen van haar zijn.
Ze traint dertig uur per week, verdeeld over alle doordeweekse dagen en speelt in het weekend een wedstrijd. Na al die jaren heeft de volleybal international nog steeds plezier in het spelletje.
De coronapandemie bracht haar drukke sportleven ineens tot stilstand en verplichtte haar na te denken over haar toekomst. Ze besefte dat er ook een leven na haar volleybal carrière komt en dat die steeds dichterbij is. Ze heeft daarom haar HBO-studie Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academie weer opgepakt. Die hoopt ze dit jaar af te ronden.

Vollebalster Myrthe Schoot complimenteert de meisjes met hun goede samenspel. Foto: Alice Rouwhorst
Kans van je leven! Een handtekening van de in Winterswijk geboren volleybalinternational Myrthe Schoot. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant