Team Hermans op weg naar de winst in de tweede manche. Foto Rik Claeys

Team Hermans op weg naar de winst in de tweede manche. Foto Rik Claeys

Team Hermans derde in eerste Grand Prix

Sport

Justin Keuben door beekbreuk langdurig uitgeschakeld 

Door Willy Hermans

ALQUEIDAO - Wisselend succes voor de twee Achterhoekse kandidaten voor de wereldtitel zijspancross tijdens de eerste Grand Prix. Koen Hermans en Ben van den Bogaart begonnen  in een zonnig en warm Portugal slecht maar door winst in de tweede manche kwamen ze toch nog als derde op het podium. Bij Justin Keuben/Dion Rietman ging het al mis voor de wedstrijd begon. Tijdens de kwalificaties kwamen ze na een sprong zo ongelukkig ten val dat Justin Keuben een bovenbeen brak. Hij is inmiddels geopereerd maar is lange tijd uitgeschakeld.

Voor het eerst waren er ook bij de kwalificaties WK-punten te winnen (5-4-3-2-1 punten voor de top 5 in elke groep). Vijf punten extra gingen hierbij naar de winnaars van de twee groepen: Hermans/Van den Bogaart en Vanluchene/Janssens.
Wereldkampioen Vanluchene pakte in de eerste manche de koppositie gevolgd door Team Hermans. Na een halve ronde vielen de achtervolgers echter stil. Ze bleven vijftig seconden staan, waardoor ze als laatste de achtervolging moesten inzetten. Het leek erop dat ze al direct op grote achterstand van de favorieten gezet zouden worden.

Tweeling
Vooraan was het een gevecht tussen Vanluchene/Janssen en de gebroeders Lielbardis. Het lukte de 18-jarige Letse tweeling de Belgen te passeren en voor het eerst een manchezege bij een GP te behalen. Achter Vanluchene/Janssens pakten de Britten Wilkinson/Millard een derde plaats. De gebroeders Leferink lagen lange tijd op een knappe vierde positie maar moesten twee plaatsen inleveren en gingen uiteindelijk als zesde over de streep waarmee ze dik tevreden waren.
Ondertussen waren Hermans/Van den Bogaart op de harde baan aan een inhaalrace begonnen. Ze lieten zien dat de snelheid goed is. Met een zevende plaats wisten ze de schade te beperken. Van Werven/van de Wiel finishten als 11de en Sven Wisselink, die deze race met Luc Rostingt in de bak reed, als 16de.

Pech
In de tweede manche waren Vanluchene/Janssens weer als snelste weg voor Hermans/Van den Bogaart en Lielbardis/Lielbardis. Lange tijd leek het erop dat dit ook de eindstand zou worden want de posities veranderden niet. Vanluchene werd vorig jaar wereldkampioen omdat hij weinig pech kende maar kreeg nu te maken met een tegenvaller. Hun zijspan viel stil en daarmee ging de overwinning van de eerste Grand Prix in rook op. Ze moesten het doen met een schamele 18de plek.
Voor Hermans/van den Bogaart zag het er daardoor plotseling veel zonniger uit. Zij profiteerden, gingen als winnaars van de tweede manche over de streep en kwamen toch nog als derde op het podium. Voor Daniels en Bruno Lielbardis was het helemaal feest want ze kregen nu een eerste Grand Prixzege op hun naam.
Als tweede in het dagklassement eindigden Wilkinson/Millard door ook in de tweede manche als derde te finishen. Tim en Sem Leferink leken op een vijfde plaats af te stevenen maar moesten opgeven nadat een steen in het wiel kwam. Van Werven/Van de Wiel kregen op weg naar het starthek al pech, wilden het snel oplossen maar werden daarna bij de start geweigerd. Wisselink/Rostingt deden het uitstekend en veroverden een prima 12de positie.

Heerde
De volgende Grand Prix is in Nederland. Op 12 mei kan het in Heerde weer een spannende strijd worden. Daaraan voorafgaand zijn er nog wedstrijden voor het ONK in St. Isidorushoeve (28 april) en Heerde (Hemelvaart 9 mei).

Klassement (inclusief extra punten bij kwalificaties):
1. Lielbardis/Lielbardis 51 punten. 2. Wilkinson/Millard 44 p. 3. Hermans/Van den Bogaart 44 p., 4. Prunier/Prunier 39 p. 5. Foden/Humphrey 34 p. 6. Vanluchene/Janssens 30 p. 13. Leferink/Leferink 16 p. 16. Wisselink/Rostingt 12 p. 17. Van Werven/Van de Wiel 10 p.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant