Het schoolvoetbaltoernooi in Hengelo resulteerde donderdagmiddag (25 april) in één groot feest voor basisschool Rozengaardsweide, zowel bij de jongens als bij de meiden ging de winst naar deze school. Foto: Luuk Stam
Het schoolvoetbaltoernooi in Hengelo resulteerde donderdagmiddag (25 april) in één groot feest voor basisschool Rozengaardsweide, zowel bij de jongens als bij de meiden ging de winst naar deze school. Foto: Luuk Stam

Rozengaardsweide viert dubbel feest bij het schoolvoetbal

Sport

HENGELO – Niet één, maar twee overwinningsbekers gaan er naar basisschool Rozengaardsweide, deze donderdagmiddag (25 april) bij het schoolvoetbaltoernooi in Hengelo. Zowel de jongens als de meiden van de openbare Hengelose basisschool winnen de finales op de velden van sportpark Het Elderink, de thuishaven van Pax. De jongens rekenen in die finale met maar liefst 5-0 af met het eerste team van basisschool De Leer, die school deed met drie jongensteams mee aan het toernooi. Ook de meiden van Rozengaardsweide spelen hun finale tegen De Leer, daar valt de beslissing pas na een lange serie penalty’s.

Door Luuk Stam

In die serie schiet de nog maar 9-jarige Lot Mars met de keepershandschoenen aan uiteindelijk de winnende strafschop binnen. Hoe het is om hier te winnen? “Heel erg leuk natuurlijk!”, reageert Lot, die pas in groep 6 zit. Vrijwel alle kinderen die meedoen aan het schoolvoetbaltoernooi zitten in groep 7 of 8. “Maar ze hadden er anders te weinig om een team te maken”, vertelt de gevierde jongeling, die zelf bij Pax voetbalt. “Vorig jaar mocht ik ook al meedoen met schoolvoetbal. Ik ben het wel gewend om te voetballen tegen kinderen die al wat groter en sterker zijn, want met de meiden bij Pax moeten we ook tegen jongens.”

Samenspel
Bij het jongensteam van haar school neemt haar broer Ties Mars (11) deze middag een groot deel van de doelpuntenproductie voor zijn rekening. Zes keer weet hij in totaal te scoren, twee keer in de finale. Door doelpunten van Jesse Brinkhoff (twee keer) en Mats Wentink komt de eindstand in die finale op 5-0. “Maar alsnog ging het met bloed, zweet en tranen”, zegt de 11-jarige Jaane Wiegerinck uit groep 7. “Dit is geweldig. We hebben heel veel geoefend, hier op het pannaveld bij Pax. Op het schieten van afstand, maar vooral ook op het samenspel, daar zijn we goed in. Dat konden we vanmiddag heel goed gebruiken.”

De basisschoolleerlingen keken wekenlang uit naar dit toernooi, dat aanvankelijk al begin april gepland stond. Toen kon het vanwege de vele regenval niet doorgaan. Ook nu keek de organisatie in de aanloop met bovengemiddelde interesse naar de weersvoorspellingen. Zacht lenteweer is het deze middag bepaald niet, maar op een korte hagelbui na zijn de weergoden het schoolvoetbaltoernooi nu relatief gunstig gezind. “Heel mooi dat het door kon gaan”, zegt Monique Bruil van het organiserende jeugdbestuur van Pax na afloop. “Want nu krijgen de kinderen vakantie, vrijwel direct daarna zijn de regiofinales. Als het nu niet was gelukt, dan hadden we in Hengelo dit jaar geen schoolvoetbal gehad, dat zou heel jammer zijn geweest.”

Vol vertrouwen
De regiofinales zijn op woensdag 15 mei op de velden van voetbalvereniging Groen-Wit ’62 in Apeldoorn. Daar zullen de jongens en de meiden van Rozengaardsweide opnieuw in actie komen. “En daar gaan we weer met de beker naar huis, zeker weten!”, zegt Jaane stellig. Zijn klasgenoot Mats is al net zo vol vertrouwen: “Wij laten onze voeten spreken!” Aan de kant van de meiden zijn de woorden iets minder groot. Of zij in Apeldoorn ook de winst zullen pakken? “Nou…”, zegt Lot. “Dat weet ik nog niet. Maar we hebben er wel veel zin in!”

Waar het verder ook toe zal leiden, het dubbele kampioenschap van Hengelo en Keijenborg pakt niemand Rozengaardsweide voor dit jaar meer af. “Oeh! Ah! OBS!”, schalt het over het hoofdveld op Het Elderink, waar de jongens en de meiden samen een feestje vieren. Allemaal in de kleuren van hun school, behalve Ties, want die is al omgekleed en moet zich reppen naar de training bij De Graafschap. Jaane mag de beker van de jongens mee naar huis. “Maar die gaat morgen gelijk weer mee naar school!”, klinkt het. “Dan gaan we alle klassen rond.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant