Bezoek Vrouwen van Nu aan het Aquadomum in Zelhem bij Henk en Maria Wolbrink (r.). Foto: Marja van Oppen
Bezoek Vrouwen van Nu aan het Aquadomum in Zelhem bij Henk en Maria Wolbrink (r.). Foto: Marja van Oppen

Henk Wolbrink maakt z’n droom waar en bouwt z’n Aquadomum

Maatschappij

Kikkervisjes wassen de ramen

STEENDEREN/ZELHEM - Een groot aantal leden van Vrouwen van Nu afdeling Steenderen was naar Zelhem gekomen om de zelfgebouwde ondergrondse waterwoning, van plaatsgenoot Henk Wolbrink, met eigen ogen te aanschouwen. De vrouwen werden niet teleurgesteld, het was van het begin tot het eind fascinerend wat ze te zien en te horen kregen.

Henk Wolbrink woont met z’n vrouw Maria in Baak en runde tot een paar jaar geleden een bouwbedrijf, wat nu voortgezet wordt door de twee zoons. Zelf had Henk een droom en kocht daarvoor in 2001 twee en halve hectare grond midden in het Zelhemse bos, met als doel hier een duurzame, ondergrondse woning te bouwen. Aquadomum noemde hij dit. 

Aqua is Latijn voor water en domum betekent woning. Als je onder de grond bouwt, legt hij uit, is isoleren niet nodig. De grond isoleert namelijk zelf al. De warmte van de zomerzon wordt opgeslagen onder het huis en in de winter weer gebruikt. Het warme water komt van de zonnepanelen. In het water rondom de woning zitten veel vissen die je langs de ramen ziet zwemmen als je in de kamer zit. Heel bijzonder om een grote snoek voorbij te zien komen. Ook kikkervisjes zwemmen er in grote getale rond en zorgen dat de ramen schoon blijven. Ze vreten de aanslag, de algen op. Binnen is het wonderwel geen donker hol, maar door de lichtkokers en speciale lichtinval aangenaam vertoeven. Op het dak heeft hij nog een observatiepost gebouwd om zo de reigers en ijsvogels te observeren.

Het heeft even geduurd maar na zes jaar was er eindelijk een bouwvergunning en na elf jaar alle weekenden in z’n eentje bouwen is dit het resultaat. Henk: “Een ander gaat voetballen en ik doe dit. Zijn droom is sinds een jaar of drie, eindelijk waar geworden. Aquadomum biedt ruimte voor rondleidingen en mogelijkheden tot vergaderen en overnachten. Ook scholen kunnen er terecht voor natuureducatie. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant