Violiste Eva Murza (midden) met Crescendo-leden Johan Romeijnders, Elke Brummelman en Karin Romeijnders-Rietman (v.l.n.r.). Op zondag 21 april treden de Oekraïense violiste en de Hengelose muziekvereniging samen op in de Remigiuskerk. Foto: Luuk Stam
Violiste Eva Murza (midden) met Crescendo-leden Johan Romeijnders, Elke Brummelman en Karin Romeijnders-Rietman (v.l.n.r.). Op zondag 21 april treden de Oekraïense violiste en de Hengelose muziekvereniging samen op in de Remigiuskerk. Foto: Luuk Stam

Idee voor concert met Oekraïense violiste ontstond op het schoolplein

Muziek

Eva Murza speelt zondag met Crescendo in de Remigiuskerk

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze troffen elkaar als moeders aan de rand van het schoolplein. De kinderen van Eva Murza (40) en Karin Romeijnders-Rietman (37) zijn klasgenoten op een van de Hengelose basisscholen. Al wachtend bij de poort ontdekten de twee moeders hun gezamenlijke liefde voor muziek. De Oekraïense Murza, die sinds vorig jaar in Hengelo woont, speelde jarenlang als beroepsvioliste in een groot orkest. Romeijnders is voorzitter van de Hengelose muziekvereniging Crescendo, een vereniging met een eigen orkest dat regelmatig concerten geeft.

Het idee voor een gezamenlijk optreden was snel geboren. Komende zondagmiddag (21 april) is het zover, dan speelt het orkest van deze Hengelose muziekvereniging in de Remigiuskerk samen met de Oekraïense violiste. Een nieuw hoogtepunt voor Crescendo, dat in de voorbije jaren al uitpakte met onder meer een Maestroconcert en een Bevrijdingsbal. “Wij proberen continu te vernieuwen”, stelt Romeijnders. “In dit geval kunnen we wel zeggen dat het heel goed bevalt. De klanken van ons orkest met daarbij de viool van Eva, het klinkt samen werkelijk prachtig.”

Hoog niveau
De violiste is al even enthousiast. “Ik vind het heel leuk, de muziek is mooi en voor een amateurorkest ligt het niveau erg hoog”, aldus Murza, die in Oekraïne enkel met professionals speelde. Verenigingen als Crescendo, waar mensen zich hobbymatig bezighouden met muziek, zijn er in haar thuisland dan ook nauwelijks. “Op dit vlak kennen ze daar geen amateurs”, weet ook Romeijnders. “Dat mensen samen muziek maken en dat er lokale muziekverenigingen zijn, die ook evenementen organiseren, dat zit hier meer in de cultuur.”

Met die cultuur maakt Murza steeds meer kennis. In het najaar van 2022 kwam ze naar Nederland. Samen met haar man en twee kinderen ontvluchtte ze het door Rusland ingenomen schiereiland de Krim. Aanvankelijk kreeg het gezin een plek in het centrum van Hengelo, waar ze woonruimte met meerdere vluchtelingen deelden. Sinds een jaar wonen de vier nu in een stacaravan op vakantiepark Bronckhorst – voorheen Kom Es An – in Hengelo, één van de plekken waar een gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïeners is ingericht.

Mede door de inzet van Vluchtelingenwerk wist Murza ook op muzikaal vlak in Nederland al snel haar weg te vinden. Zo maakt ze als violiste nu ook deel uit van het Oost-Gelders Symfonie Orkest, met de thuisbasis in Doetinchem. Aan de viool die ze nu bespeelt, kleeft een bijzonder verhaal, want haar eigen viool kon ze op de risicovolle vlucht niet meenemen. Opnieuw via Vluchtelingenwerk maakte ze kennis met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Dat koppelde haar aan een Wageningse tachtiger, hij schonk haar zijn viool.

Gehele leerlijn
Het samenspelen met een blaasorkest is voor Murza geheel nieuw. Naast het orkest van Crescendo zullen zondag ook het beginnersorkest (starters) en het instaporkest (gevorderde beginners) een nummer ten gehore brengen, zo krijgt de gehele leerlijn van de vereniging de kans om op te treden. De pas 11-jarige Elke Brummelman uit Hengelo maakt met haar dwarsfluit al deel uit van het ‘grote’ orkest. In de kerk speelde ze al eerder, samen met een violiste nog nooit. Spannend? “Een beetje, maar ik vind het wel heel mooi klinken!”

Het concert begint zondagmiddag om 15.00 uur, de kerk is geopend vanaf 14.30 uur. Bij de ingang er een vrije gift. Romeijnders belooft de bezoekers alvast een op muzikaal vlak zeer afwisselende middag, met een grote variatie aan nummers. Voor Crescendo volgt later dit jaar nog een groot concert. Op zaterdag 28 september staat de finale van de tweede Hengelose editie van Maestro gepland, waarbij bekende Hengeloërs in de rol van dirigent kruipen. Bij de eerste editie in 2019 ging die titel naar supermarkteigenaresse Petra Eland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant