De beoogde locatie is met stippellijnen aangegeven. Het grote grijze vlak is het gemeentehuis. Bron: gemeente Bronckhorst
De beoogde locatie is met stippellijnen aangegeven. Het grote grijze vlak is het gemeentehuis. Bron: gemeente Bronckhorst

Duizend handtekeningen tegen asielopvang bij gemeentehuis

Maatschappij

HENGELO – Een petitie tegen de komst van een opvangcentrum voor jonge asielzoekers bij het Bronckhorster gemeentehuis in Hengelo heeft tot nu toe bijna duizend handtekeningen opgeleverd. “Het zijn er echt veel meer dan we hadden verwacht”, zegt een woordvoerster namens de omwonenden.

Door Sander Grootendorst

Al meteen aan het begin van het telefoongesprek benadrukt ze dat zij en de buurt het op zichzelf waarderen dat de gemeente zich inzet om geschikte locaties te vinden waar in totaal 221 asielzoekers kunnen worden ondergebracht. Dat is het aantal dat Bronckhorst opgelegd heeft gekregen in het kader van de landelijke Spreidingswet. In Hengelo zou het volgens de gemeente gaan om hooguit tachtig asielzoekers van dertien tot en met zeventien jaar.

De crux zit ‘m in het woord ‘geschikt’. De omwonenden vinden deze opvallende plek (een – nog te plaatsen – accommodatie pal naast het gemeentehuis) ten enenmale ongeschikt. Daar zijn meerdere redenen voor, zegt de woordvoerster: “Het is ten eerste veel te dicht bij het zwembad en de andere sportvoorzieningen, waar altijd heel veel kinderen op afkomen.”
Belangrijk punt: de omgeving van het gemeentehuis dient als hangplek voor de plaatselijke jeugd en die veroorzaakt daar met enige regelmaat overlast. “De vorige burgemeester (de per 1 januari van dit jaar gestopte Marianne Besselink, red.) heeft vanuit haar rol als verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid telefoongesprekken gevoerd met omwonenden die zich meerdere malen bij de politie, de wijkagent, de jeugdwerker en de gemeente Bronckhorst hebben gemeld met klachten over lawaai, vernielingen et cetera.”
Het gemeentehuis is na de fusie van vijf gemeenten tot de nieuwe gemeente Bronckhorst in 2010 opgetrokken in het buitengebied aan de westkant van het dorp Hengelo. De buurtbewoners waren daar niet blij mee, ook omdat het gebouw een stuk hoger werd dan aanvankelijk gepland. “Er zijn toen diverse toezeggingen gedaan: het groene karakter zou behouden blijven en er zou bijvoorbeeld voor de buurtbewoners een pluktuin worden ingericht, maar dat is nooit gebeurd.” Mede daardoor valt het plan voor asielopvang de buurt nu rauw op het dak.
Een bezwaar van andere orde is de in de ogen van de buurtbewoners gebrekkige communicatie. “Er zijn twee bijeenkomsten geweest voor de buurt. De eerste werd vier dagen van tevoren aangekondigd, dat is wel heel kort dag. Tot dan toe wisten we van niks. Er werd gezegd dat we vragen konden stellen, maar we kregen toch vooral de indruk dat bijna alles al in kannen en kruiken was. Zo ga je toch niet met je bewoners om? Op de tweede bijeenkomst is besloten dat we een klankbordgroep vormen. Het zouden een paar mensen zijn, maar de hele buurt heeft zich aangemeld.”

De gemeente schrijft op haar website: “De locatie is eigendom van Bronckhorst, dicht bij voorzieningen (zoals winkels, sport en openbaar vervoer) en is op korte termijn beschikbaar. De komende tijd gaan we aan de slag met het opstellen van het omgevingsplan en de vergunningstrajecten waarbij we omwonenden graag nauw betrekken. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.) werkt haar businesscase nu verder uit. De voorgenomen planning is dat de locatie in de eerste helft van 2025 opent.” De opvangplek zou minimaal tien jaar moeten blijven bestaan.
Voor de gemeente blijkt de nabijheid van voorzieningen juist een pre. En het is blijkbaar ook niet de vraag óf de opvang er komt, alleen nog hoe hij wordt ingepast en ingericht.
“We vinden het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ze (de asielzoekers) een goede en veilige plek te geven in onze gemeenschap. Daarbij hebben we oog voor de belangen van omwonenden”, aldus de gemeente.

Maar de omwonenden voelen zich ‘overvallen’ en laten het er niet bij zitten. “We zijn een kleine buurt, maar door de vele handtekeningen voelen we ons gesterkt”, zegt de woordvoerster. Een groot aantal handtekeningen is anoniem, maar er zijn er toch ook heel wat met naam en woonplaats, en dat is in de meeste gevallen Hengelo of directe omgeving.
De petitie wordt binnenkort aan het gemeentebestuur aangeboden. Wanneer is nog niet bekend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant