V.l.n.r. Hanny Huetink, Marja van der Tas (burgemeester van Bronckhorst), Mart de Kruif, Toos van Asselt  (voorzitter Mozaïek Toldijk) en Dikkie Garritsen (voorzitter Vrouwen van Nu Steenderen). Foto: PR

V.l.n.r. Hanny Huetink, Marja van der Tas (burgemeester van Bronckhorst), Mart de Kruif, Toos van Asselt  (voorzitter Mozaïek Toldijk) en Dikkie Garritsen (voorzitter Vrouwen van Nu Steenderen). Foto: PR

Vrouwenverenigingen Steenderen en Toldijk ontvangen oud-generaal Mart de Kruif

Maatschappij

TOLDIJK/STEENDEREN - Vrouwen van Nu Steenderen en Mozaïek Toldijk hebben hun leden een boeiende avond bezorgd. Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif kwam op de dag na Bevrijdingsdag in Toldijk uitleggen en vertellen hoe we die vrijheid voor de toekomst misschien kunnen behouden. 

Voor een volle zaal, in Den Bremer, opende Dikkie Garritsen, voorzitter van Vrouwen van Nu Steenderen, de avond. Ze heette alle aanwezigen welkom, in het bijzonder de hoofdgast en ook burgemeester Marja van der Tas van de gemeente Bronckhorst.
De Kruif vertelde in het kort over zijn schooltijd, zijn verdere studies en zijn verblijf in Afghanistan als commandant. Een oorlogservaring die hij nooit zal vergeten en die hem motiveert mensen wakker te schudden en te waarschuwen om vooral waakzaam te blijven. Europa moet voorkomen dat we, zoals de afgelopen jaren, afhankelijk zijn van de militaire hulp van Amerika, aldus De Kruif. Vervolgens gaf hij aan de hand van beelden uitleg over de oorlog in Oekraïne en zijdelings de situatie in Gaza.

Daadkracht
De Kruif gaf aan dat volgens zijn persoonlijke mening Poetin alleen te stoppen is door militaire overmacht of dreiging ermee en niet door overleg. We moeten daadkracht tonen. De Kruif noemde als voorbeeld een auto die te water raakt. Er staan honderd mensen bij te kijken die het allemaal heel erg vinden wat er gebeurt. Slechts een paar mensen doen daadwerkelijk iets en komen te hulp. “De toekomst van Oekraïne hangt af van Europa”, aldus De Kruif.
Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen, en daar werd veel gebruik van gemaakt. Ze varieerden van: ‘Moet er weer een dienstplicht komen’ tot ‘Wat als Trump de verkiezingen wint’. Toos van Asselt, voorzitter van Mozaïek Toldijk, bedankte Mart de Kruif voor zijn realistische en boeiende verhaal en sloot de vergadering af met een toepasselijk gedicht, met passages uit het dagboek van Anne Frank.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant