Mirjam Laterveer is in haar element tussen de verfspullen in het decor van Tubio. Foto: Alice Rouwhorst
Mirjam Laterveer is in haar element tussen de verfspullen in het decor van Tubio. Foto: Alice Rouwhorst

'Het kon hier wel spoken', blijspel in drie bedrijven

Algemeen

Baak – De spelers van Tubio hebben er weer zin in. Sinds enkele weken zijn ze volop aan het oefenen om het blijspel 'Het kon hier wel spoken' van Henk Roede zich eigen te maken en de tekst van A tot Z uit het hoofd te leren.

Door Alice Rouwhorst

Vrijdag 23 en zaterdag 24 maart staat Tubio met deze geweldige jubileumuitvoering in Zaal Herfkens op de planken. Het plot speelt zich af in een zeer oud kasteel, dat zo maar in Baak gestaan zou kunnen hebben als voorloper van Huize Baak. Het adellijke huis waarin een hotel gevestigd is heeft een tekort aan gasten. Met een verhaal over spoken in en om het kasteel probeert de eigenaar klanten te lokken.

Jubileum
De toneelgroep is opgericht door enthousiaste toneelliefhebbers naast het Openluchtspel Baak. "Omdat het openluchtspel maar eens in de drie jaar plaatsvindt, is Tubio in het gat gesprongen om toch in het tussenliggende jaren de inwoners van Baak en omstreken van een ontspannen toneelavond te voorzien", zegt voorzitter Jan Hubers. "Tubio (Toneel uit Baak is ontspanning) bestaat vijfentwintig jaar. Dit heugelijke feit hebben we al klein gevierd door Fons Janssen van de 'Langendiek', die vanaf het begin deel uitmaakt van het toneelgezelschap, in het zonnetje te zetten. Hij speelt met evenveel enthousiasme als bij de eerste voorstelling. Net zoals alle andere spelers overigens! Het zijn er dit jaar negen, die op de planken staan. Zonder hen geen spel. Evenzo belangrijk zijn de mensen achter de schermen. Zonder hen geen toneel, zeg maar. De regie is in handen van Diana Hermans, Yvonne Hoekstra is dit jaar onze souffleuse en neemt het secretariële deel voor haar rekening, Fons Janssen is naast speler onze penningmeester, Mirjam Laterveer is de toneelmeester, Mauréén Vervelde verleent hand en spandiensten bij ziekte of uitval tijdens de oefenavonden en ik probeer de boel bij elkaar te houden als voorzitter. Met z'n allen proberen we sponsoren en de juiste kleding te vinden. Bij BMIThegon hier op 't Dambroek hebben we een prachtige oefenruimte tot onze beschikking en bij de Wielerwerkplaats van Marco van Leussen aan de Rozenstraat slaan we al onze attributen op, waaronder het decor. In het achterste gedeelte van de kerk, het Martinushuus in oprichting, is door de Vrienden van de Parel ruimte ter beschikking gesteld voor Mirjam om het achtergronddecor te maken. En natuurlijk niet te vergeten zaal Herfkens, waarvan we elke keer weer alle medewerking krijgen. Prachtig toch, die samenwerking?!"

Vrije hand in decor en aankleding
In een koude kerk is Mirjam alleen aan het werk tussen de rollen behang, afplakband, verfpotten, kwasten en latten hout. "Heerlijk vind ik dat, zo alleen rommelen. Kan ik fijn mijn ding doen. Muziekje erbij, kacheltje aan, anders is het wel héél koud hier, en dan aan het werk. Het plot geeft wel een paar aanwijzingen wat er nodig is voor het decor, maar dat is heel summier. Ik heb dus behoorlijk de vrije hand en dat vind ik superleuk. Ik kan er mijn eigen invulling aangeven. Hetgeen ik bedacht heb overleg ik uiteraard wel met de regisseur, want zij heeft ook haar eigen goede ideeën. Samen komen we dan tot een totaal plaatje. Het is voor mij de sport om materialen en attributen overal vandaan te snorren of zelf te maken. Die schouw bijvoorbeeld heb ik voor een prikkie op Marktplaats gevonden. Ik kijk ook altijd wat ikzelf nog in mijn schuur aan verf en dergelijke heb staan. Als ik iets getimmerd wil hebben, staat speler Roy Mennink voor mij klaar. Van de kringloopwinkel de Boedelhof in Vorden mogen we meubelstukken en kleding lenen. En mocht er iets nodig zijn wat ik niet op deze manier heb ik kunnen krijgen, dan is daar wel budget voor. Al met al ben ik, denk ik, een volledige werkweek bezig met het schilderwerk en dergelijke. En natuurlijk ben ik bij het opbouwen van het decor in zaal Herfkens aanwezig om aanwijzingen te geven. Dat wel de juiste panelen aan elkaar komen!" Dit is het vierde decor dat Mirjam voor Tubio maakt. Of ze het voor de volgende voorstelling weer doet, weet ze nog niet. "Ik volg een studie schilderen en tekenen en wil mezelf meer bekwamen in dit vakgebied. De tijd zal het leren of er daarnaast voldoende tijd overblijft om ook nog voor Tubio aan de slag te gaan."

Voor de voorstelling van dit jaar doet zij en alle andere vrijwilligers van Tubio er in ieder geval alles aan om het publiek op 23 en 24 maart een fantastische avond te bezorgen. Kaarten zijn op de toneelavonden te koop aan de zaal. Een kaart voor volwassenen kost zeven euro en kinderen tot en met zestien jaar zijn gratis. Aanvang 20.00 uur, zaal Herfkens is open vanaf 19.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant