Waarnemend burgemeester Marja van der Tas (m.) in gesprek met enkele teamleden van Op Morgen Steenderen. Vlnr Jan Achterkamp, Rinse Kooistra, Marijke Melsert, de burgemeester en René van Eijden. Foto: Tjerda Postma

Waarnemend burgemeester Marja van der Tas (m.) in gesprek met enkele teamleden van Op Morgen Steenderen. Vlnr Jan Achterkamp, Rinse Kooistra, Marijke Melsert, de burgemeester en René van Eijden. Foto: Tjerda Postma

Plezier en samenwerking op Steenderense Energiemarkt

Wonen

STEENDEREN - De Energiemarkt op 10 februari in Dorpshuis De Kei is een schot in de roos gebleken. Het is de vrijwilligers van Op Morgen Steenderen gelukt om een markt te organiseren vol plezier, ontmoetingen, adviezen en mogelijkheden om aan de slag te gaan met het eigen energiegebruik. Maar liefst ruim 170 bezoekers kwamen op de markt af. Vrijwilliger Rebé van Eijden: “Geweldig om te zien hoeveel energie er al in Steenderen en omstreken is! Mensen willen vaak aan de slag, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. De Energiemarkt laat zien wat mogelijk is en helpt je op weg.”

Om 10 uur openden jeugdburgemeester Cato de Gelder en wethouder Wilko Pelgrom de markt. Zij gingen met elkaar de strijd aan op twee smoothie-fietsen: wie trapt op eigen kracht het eerste glaasje sap bij elkaar? De Steenderense Cato won glorieus.

Presentaties en advies
Veel huiseigenaren kwamen naar de markt om een advies te krijgen over de warmtescan die in januari was gemaakt. Energieloket Achterhoek en de energiecoach van de gemeente legden bezoekers uit welke maatregelen die zij in hun woning kunnen nemen. Immers, besparen is de gemakkelijkste manier om de energierekening te laten zakken. Diverse tips werden uitgewisseld en afspraken om elkaar te helpen werden gemaakt.
De aanwezige lokale bedrijven hadden hun handen vol aan het publiek dat informatie zocht over de technische én financiële mogelijkheden om duurzaam te investeren in hun woning. De boeiende presentaties van deskundigen en Steenderenaren werden goed bezocht en ook de zware kennisquiz gaf stof tot praten. Buiten was er drukte in en om de Op Morgen mobiel en bij de auto van Goan, als voorbeeld om samen auto’s te delen. En in de keuken van De Kei was het een gezellige bedoening: iedereen wilde wel eens proeven of poffertjes die op een inductieplaat werden gebakken net zo lekker smaakten.
De vrijwilligers van Op Morgen Steenderen hadden zelf een enorm leuke dag en, zoals vrijwilliger Rinse Kooistra zei: ‘We zijn trots op al de 172 bezoekers die wat aan het energieverbruik willen doen, en we hopen ze daarbij te helpen.”

Dorps Energie Plan
De werkgroep Op Morgen Steenderen werkt er hard aan om een Dorps Energie Plan te maken voor Steenderen. Met een Dorps Energie Plan, kortweg genoemd DEP, kunnen inwoners, organisaties, boeren en ondernemers van Steenderen gezamenlijk en ieder op hun eigen manier werken aan acties voor het besparen van energie, opwekken van duurzame warmte en elektriciteit. De warmtescan en de Energiemarkt zijn twee acties die bijdragen aan het maken van dit plan.

Wie interesse heeft om mee te denken kan zich aanmelden op de website.


www.op-morgen.nl/dep-steenderen

Smoothy challenge tussen wethouder Wilko Pelgrom en jeugdburgemeester Cato de Gelder. Foto: Tjerda Postma

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant