Jacques Kempers met zijn paard Varisienne en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Theo Janssen

Jacques Kempers met zijn paard Varisienne en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Theo Janssen

Jacques en Varisienne samen een eeuw oud!

Sport

HENGELO - Springruiter Jacques Kempers en zijn paard Varisienne (wedstrijdnaam: Very Clever) vierden vrijdag 15 september, dat ze samen 100 jaar zijn geworden. Jacques is 78 jaar en 8 maanden en Varisienne is 21 jaar en vier maanden om precies te zijn. Hij werd daarom flink in het zonnetje gezet en werd die dag verrast door een bezoekje van burgemeester Marianne Besselink! Er waren bij hem thuis aan de Steenderenseweg in Hengelo spandoeken geplaatst van het thuisfront en van Rijvereniging de Bosruiters. Ook werden er veel foto’s van hem gemaakt door fotograaf Theo Janssen. Hij behaalde de Gelderlander, de Paardenkrant en nu ook weekblad Contact, ja hij stond echt even in de schijnwerpers. 

Jacques heeft naar dit moment uitgekeken, echt naar toe geleefd. Hij wilde deze mijlpaal hoe dan ook behalen met zijn trouwe metgezel Varisienne. Zij begroet hem altijd even met een luid gehinnik als zij hem ziet.

De liefde voor de paarden heeft Jacques niet van een vreemde. Dit heeft hij van zijn vader, die ook gek was op paarden en zelf ook onder het zadel reed. Jacques leerde rijden op een varken en een koe. Eerst op het varken, mooi laag bij de grond. Hier ging hij gewoon op zitten. Als tienjarig jochie begon hij de paarden te rijden.

Jacques heeft meerdere paarden zelf opgeleid en op wedstrijden uitgebracht. Het zadelmak maken deed hij op geheel eigen wijze. Eerst ging hij in de stal er op en als het paard begon te springen, dan trok hij zich aan een stang omhoog, zodat hij er niet af zou vallen. Hij oefende dit net zo lang totdat het paard netjes bleef staan als hij er op zat. Hij kon er dan zo de stal mee uitrijden. Ook het trailerladen doet hij net even anders, om dit aan een jong paard te leren: hij rijdt de paarden zonder probleem de trailer in.

Jacques heeft Varisienne (v. Ferro) als veulen gekocht op een veiling in Dronten. Bij bezichtiging van Varisienne bij de verkoper, kreeg hij een flinke klap van het veulen, dat erg eenkennig was. Ze was en is nog steeds geen paard waar iedereen mee overweg kan. Jacques heeft het vertrouwen van Varisienne gewonnen en ze vormen al jaren een heel mooi team. Hij houdt van paarden met veel looplust en temperament. Varisienne heeft dat, zelfs op haar leeftijd nu nog steeds. Hij is al wel eens flink van Varisienne afgevallen. Aan dit moment heeft hij een blijvende herinnering: een aantal stalen pinnen in zijn onderbeen. Het was zijn eigen schuld, hij had per ongeluk zijn sporen omgelaten die hij bij een ander paard gebruikte. Dat heeft hij geweten, hij lag flink in de kreukels.

Jacques en Varisienne vormen samen een droomcombinatie. Samen doen ze nog steeds aan de senioren springwedstrijden mee en dit doen ze niet onverdienstelijk. Als één van de oudste deelnemers, staat hij vaak op het podium, hij is erg fanatiek. Als hij mee doet, dan wil hij winnen en in de prijzen rijden. Het geeft hem een kick om de ‘jonkies’ er af te rijden! Afgelopen zomer deed hij mee aan de wedstrijden van Seniorenclub Achterhoek, waar dit droomteam als tweede eindigde. Wedstrijden rijden is voor Jacques het mooiste wat er is. Hij heeft dan een doel om voor te gaan. Zijn vrouw Carla is een trouwe supporter en moedigt hem altijd fanatiek aan.

Jacques, erelid van Rijvereniging de Bosruiters komt op wedstrijden uit voor deze club. Hij draagt de club een warm hart toe. Hij is dan ook al 53 jaar lid. Tevens heeft hij bijna 20 jaar als voorzitter in het bestuur gezeten. Ook zijn de Bosruiters al meer dan 45 jaar in het zomerseizoen elke donderdagavond te gast bij Jacques en zijn vrouw Carla voor de verenigingslessen. De vereniging is hen hier uiteraard heel dankbaar voor. Het is een mooi clubterrein, een bak met verlichting en een kantine. De kasten en vensterbanken in de kantine staan vol met door Jacques gewonnen prijzen van nu en uit een ver verleden.

Jacques hoopt stiekem, dat als zijn gezondheid het toelaat, hij nog een poosje van deze sport samen met Varisienne mag genieten.

Jacques met Varisienne (wedstrijdnaam Very Clever) tijdens de wedstrijd in Barlo. Foto: Jacqueline van Tartwijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden