Leden van de politieke partijen beplakken borden in de voormalige gemeentewerf in Zelhem. Foto: Luuk Stam

Leden van de politieke partijen beplakken borden in de voormalige gemeentewerf in Zelhem. Foto: Luuk Stam

De posterborden zijn klaar voor de verkiezingen

Politiek

Campagne start met plakken van partijposters

Door Luuk Stam

BRONCKHORST/ZELHEM - Gewapend met emmers behanglijm en de bijbehorende borstels hebben de leden van de zeven politieke partijen die op woensdag 16 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst de verkiezingscampagne afgetrapt. In de voormalige gemeentewerf in Zelhem plakten zij zaterdagochtend hun partijposters op de borden die komende week op in totaal 22 plekken verspreid over de gemeente komen te staan.

Voor alle partijen zal de campagne er dit jaar vanwege corona anders uitzien dan anders. Ook het plakken van de borden gaat deze zaterdagochtend niet helemaal hetzelfde. Per partij mogen er maximaal twee leden plakken. Om de afstand te kunnen bewaren, is maar de helft van de borden in de hal uitgestald. “De andere helft wordt blanco geplaatst”, laat een gemeentemedewerkster in eerste instantie weten. “Die kunnen jullie op locatie beplakken.”

Die mededeling verrast de politici nogal en als ze horen dat de borden hier al wel liggen opgeslagen, zijn ze het snel eens: deze klus wordt vandaag in z’n geheel geklaard. Zo gebeurt het. Na een half uur is de eerste serie borden geplakt en gaan ze kleurrijk de hal uit om plaats te maken voor een nieuwe blanco serie. De eensgezindheid valt op. “Dit is altijd heel leuk”, aldus Evert Blaauw (GBB) “Dit doe je met elkaar, alle partijen in grote harmonie.”

Tussen het plakken door is er tijd voor koffie en een versnapering. Ook Jan Klein Lenderink (CDA) kan deze gezamenlijke manier van het aftrappen van de campagne wel waarderen. “We doen dit elke vier jaar en die gezellige sfeer merk ik iedere keer opnieuw”, reageert hij. “In de debatten kan het er tussen de politieke partijen onderling soms heel fel aan toegaan, op dit soort momenten ben je één in Bronckhorst en ben je er allemaal voor de burger.”

Het gezamenlijke beplakken van de borden is ooit geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat er geen posters over elkaar heen worden geplakt. Nu is het resultaat netjes en strak. Per locatie komen twee borden te staan. Op het ene bord de posters van CDA, GBB, VVD en GroenLinks, op het andere die van de PvdA, D66 en ChristenUnie/SGP. “En let op de gaatjes van de borden aan de bovenkant”, klinkt het vooraf. “Anders hangt je poster op de kop.”

Elke partij krijgt de ruimte. Het past precies bij de slogan van de GBB. ‘Ruimte voor elkaar’, staat op de poster te lezen. “Ruimte voor wonen en leefbaarheid”, verduidelijkt Blaauw. Zijn collega Jan Engels (D66) ziet ook dat wonen deze verkiezingen een heel belangrijk onderwerp is. “Voor iedereen”, stelt hij. “We willen allemaal dat er voldoende woningen komen voor onze jongeren. Ook voor ouderen, zodat ze kleiner kunnen gaan wonen als ze dat willen.” 

Het goed overbrengen van de partijprogramma’s, zal de komende weken een uitdaging zijn. Engels merkt dat de verkiezingen nog niet erg leven, maar maakt zich geen zorgen: “Dit is de aftrap, vanaf nu zal het langzaam op gang komen.” Een aantal CDA-leden is deze zaterdagochtend al in Drempt en Hummelo op pad. “We pakken vanaf nu elke zaterdag een kern”, vertelt Jan Klein Lenderink. “We willen graag horen wat er onder de mensen leeft.”

Namens de PvdA zou Johanna Bergervoet het liefst bij mensen langs de deuren gaan, maar dat is in coronatijd lastig. “Nu zullen de kranten en de sociale media nog belangrijker zijn”, verwacht ze. “Ergens jammer, want het contact met de mensen is het mooiste. Het gaat over hun naaste leefomgeving, hun eigen plek. Hoe wil je graag dat je wijk eruitziet? Wil je een bibliotheek of een school behouden? Dat soort dingen komen allemaal in de gemeenteraad.”

Eén van de leden van de PvdA plakt de poster van haar partij netjes naast die van de andere lokale partijen. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant