De meisjes van de Keijenborgse Sint Bernardusschool – in het oranje – wonnen het schoolvoetbaltoernooi in Hengelo. Bij de jongens ging de winst naar het team van de Hengelose basisschool De Leer. Foto: Luuk Stam
De meisjes van de Keijenborgse Sint Bernardusschool – in het oranje – wonnen het schoolvoetbaltoernooi in Hengelo. Bij de jongens ging de winst naar het team van de Hengelose basisschool De Leer. Foto: Luuk Stam

De magie van het schoolvoetbal laat zich niet inperken

Onderwijs

De Leer (jongens) en Sint Bernardusschool (meisjes) winnen schoolvoetbaltoernooi

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze hebben er weken naartoe geleefd. Vanaf het moment dat de juf in de klas vertelde dat het schoolvoetbaltoernooi er weer aan kwam, begonnen de harten van Noor Takkenkamp (11) en Liza Niesink (11) uit groep 8 van de Keijenborgse basisschool Sint Bernardus sneller te kloppen. “We hadden er direct heel veel zin in!”, vertelt Liza, die net als zeven andere meiden uit haar klas ook bij Keijenburgse Boys MO13-1 voetbalt. Deze donderdagmiddag nemen ze het niet op tegen clubteams uit de regio, maar tegen meiden van de drie basisscholen uit buurtdorp Hengelo: Pierson, Rozengaardsweide en De Leer.

Ook de jongensteams van de scholen uit Hengelo en Keijenborg werken deze middag (13 april) op sportpark Het Elderink in Hengelo hun schoolvoetbaltoernooi af. Het toernooi is kleiner dan voorheen. Vanwege teruglopende leerlingenaantallen is het voor de scholen niet meer haalbaar om twee jongens- en twee meidenteams met leerlingen uit groep 7 en 8 samen te stellen. Daarom is er een competitie met van alle vier scholen één jongensteam en één meidenteam. Basisschool Bekveld – na dit schooljaar sluit deze school de deuren – deed vorig jaar nog mee met een gemengd team, maar is er dit jaar niet meer bij.

Enthousiasme
Alle wedstrijden vinden plaats op het hoofdveld, dat in twee helften is verdeeld. Het gaat acht tegen acht. Dat het geheel iets is ingekrompen, doet aan het enthousiasme onder de basisschoolleerlingen niets af. “Dat is zéker niet minder dan vroeger”, zegt Joeri Mars (36), die zich zijn eigen schoolvoetbalavonturen nog goed kan herinneren en nu de taak van trainer voor het jongensteam van basisschool Rozengaardsweide op zich heeft genomen. Met daarin zijn zoontje Ties (10). Die voetbalt bij De Graafschap, maar verdedigt nu de kleuren van zijn school. “Met je klas tegen andere scholen voetballen, is heel leuk!”, vindt Ties.

Ook zijn klasgenoot Mats Wentink (11) – ‘wij vinden voetbal de allerleukste sport’ – heeft naar deze middag uitgekeken. Hij speelt bij Pax en nam samen met Ties de leiding op zich bij het samenstellen van een team. Dat gebeurde tijdens de trainingen op het pannaveld op Het Elderink. Al was dat samenstellen niet zo heel ingewikkeld. “Iedereen wilde meedoen en iedereen speelt gewoon op zijn eigen positie”, vertelt Mats. Voor hemzelf is dat de spitspositie, Ties speelt ‘op 6’, oftewel verdedigende middenvelder. Het team telt twee jongens die niet op voetbal zitten. “Zij moesten wel even ontdekken wat ze leuk vonden”, vertelt Ties. “Ze staan nu allebei in de verdediging.”

Even later is het uitgerekend één van die twee niet-voetballers, die zijn team laat juichen vanwege een doelpunt. Het jongensteam van Rozengaarsweide wint de poule, maar legt het later op de middag in de finale tot grote teleurstelling van Mats, Ties en hun klasgenoten alsnog af tegen de jongens van De Leer. Aan de andere kant van het hoofdveld weten Noor en Liza met het team van de Keijenborgse Sint Bernardusschool wel de toernooiwinst naar zich toe te trekken. Zij zullen net als de jongens van De Leer van de partij zijn tijdens de regiofinales, die volgende maand eveneens op sportpark Het Elderink plaatsvinden.

Trainsters
Dan zullen ook Ruth Bergervoet (24) en Lian Beulink (19) weer langs de lijn staan, want de trainsters van Keijenburgse Boys MO13-1 begeleiden tevens het schoolteam met daarin grotendeels dezelfde meiden. “Zij hebben ons zelf gevraagd, wilden ons er graag bij hebben”, vertelt Bergervoet. Noor en Liza bevestigen dat: “Want Ruth en Lian kennen ons heel erg goed, trainen ons vaak, zijn altijd bij de wedstrijden en weten precies hoe wij voetballen. Er doen twee meisjes uit onze klas mee die niet op voetbal zitten, maar ze vinden het allebei heel leuk. Met je klas voetballen is wel een beetje anders dan met je team, maar het is ook heel gezellig. En natuurlijk willen we van de andere scholen winnen.”

Het is een gevoel dat een hele generatie basisschoolleerlingen in de coronatijd heeft moeten missen. Twee jaar achter elkaar – in 2020 en 2021 – kon het toernooi niet doorgaan, in heel Nederland ging er vanwege de destijds geldende maatregelen een streep door de toernooien. Monique Bruil, die namens voetbalvereniging Pax ook dit jaar weer de organisatie van het Hengelose schoolvoetbaltoernooi op zich heeft genomen, weet er alles van. “Onze jongste zoon zat precies die twee jaar in groep 7 en 8”, vertelt ze. “Nog steeds kan hij het woord ‘schoolvoetbal’ amper horen. Dat hij dit moest missen, vond hij verschrikkelijk.”

Dat kunnen de twee trainsters van het meisjesteam van de Keijenborgse Sint Bernardusschool zich maar al te goed voorstellen, want ook zij speelden hier in het verleden met hun schoolteam. “Toen de meiden ons vroegen, was het eerste dat bij mij opkwam ook wel een soort van nostalgie”, vertelt Bergervoet. “Zo van: oja, schoolvoetbal, dat was altijd héél leuk.” Beulink knikt: “Heel mooi dat dit nog steeds zo kan, die competitie tussen de scholen, die beleving is nog net zo intens.” Wordt vervolgd: de regiofinales zijn op woensdag 17 mei.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant