Burgemeester Besselink vindt een plekje bij de kinderen van groep 4 en geniet vervolgens van de mooie optredens. Foto: Liesbeth Spaansen

Burgemeester Besselink vindt een plekje bij de kinderen van groep 4 en geniet vervolgens van de mooie optredens. Foto: Liesbeth Spaansen

Op De Rank in Toldijk is het na 150 jaar nog steeds goed toeven

Onderwijs

TOLDIJK - Het 150-jarig jubileum van CBS De Rank in Toldijk werd gevierd van maandag 19 tot en met zaterdag 24 september 2022. Voor de 100 leerlingen die nu op De Rank zitten was een feestweek voorbereid, met als thema: Theater. Een jubileumcommissie organiseerde een reünie op de zaterdagmiddag en -avond voor (oud)leerlingen en (oud)leerkrachten. 

Door Liesbeth Spaansen

Hooggeëerd publiek
De kinderen van de school genoten tijdens hun feestweek van een poppentheater, verschillende creatieve ateliers, een verkleedontbijt en nog steeds verkleed een sponsorloop voor een nieuw speeltoestel op het grote plein. Een theatervoorstelling in de gymzaal en een middag vol muziek, dans en drama workshops maakte het theaterprogramma compleet. Voor vrijdagochtend tenslotte stond het podium open voor optredens.

Hoog bezoek
Alle gemaakte creaties werden die ochtend geshowd, maar voordat het verdere programma van start ging, kwam burgemeester Marianne Besselink op het podium om de school te feliciteren. Directeur Heidi Bolsenbroek verwelkomde haar en sprak de kinderen toe. “Wisten jullie dit al? Dit is de burgemeester van Bronckhorst.”

“Het is goed toeven op school hier in Toldijk. Bijzonder dat deze school al 150 jaar bestaat.” Als ze vraagt wie er nog opa’s en oma’s heeft die hier op school hebben gezeten, gaan er direct wat vingers de lucht in. ”Jullie hebben het hier hartstikke goed en ik zou zeggen: een heel fijn feest, heel goed je best doen met elkaar en gewoon door naar de volgende 150 jaar.”
Na een applaus wordt een plekje vrijgemaakt bij de kinderen van groep 4 en geniet burgemeester Besselink van de mooie optredens die op het podium te zien en horen zijn. Lars en Timo doen de presentatie. Gestart wordt met ‘Wie steelt de show’ van groep 8 met een lied uit hun musical. Daarna verzorgden de verschillende klassen zang, dans- of turnoptredens, quizzen, een goocheltruc, moppen en een verhaal, waar iedereen van genoot. De schooldag werd afgesloten met een disco met DJ Roan, een oud-leerling, hoe mooi is dat?

Reünie
Zaterdag 24 september kwamen oud-leerlingen en leerkrachten van CBS de Rank naar Toldijk voor de reünie. Het feest was ingepland van 14.30 uur tot middernacht.
“Dat is lang geleden”, “Ik geniet hiervan, ik vind het geweldig”, was te horen die middag in de open ruimte en de klaslokalen. Een enkeling zoekt de strenge juf die haar vroeger verbeterde als ze zei dat ze ‘een knup’ in haar draad had. “’Het is een knoop’ zei ze dan.” Verder was in het geroezemoes niets dan lof te horen. Iedereen die er was, vond het geweldig om elkaar te zien en spreken. Ook wel een teleurgestelde blik als duidelijk werd dat er een klasgenoot niet kon komen. Het gonsde de hele middag in de open ruimte van de school waar gelukkig de leerlingen per leerjaar wisselden. Het zou te druk worden als alle 650 aangemelde en alsnog aangewaaide leerlingen er tegelijk zouden zijn. Het schema van de klassenfoto’s wordt goed aangehouden. En .. zelfs fotograaf Jan Doornbos is een reünist die al vele jaren op school de schoolfoto’s maakte en nog maakt. Hij kon de klassen snel lachend op de foto zetten. Ook een aantal (oud)leerkrachten werden vereeuwigd.
In de klaslokalen konden op de digiborden vele foto’s in PowerPoints worden bekeken, maar ook op de tafels lagen oude klassefoto’s, rapporten, schoolkranten en werkstukken. Met de foto’s in de hand werden herinneringen opgehaald.

Bij Den Bremer kon de gezelligheid worden voortgezet. Buiten stonden tenten waaronder aan lange tafels werd gegeten, een snackwagen van Garritsen stond de hele middag en avond paraat, gesprekken gingen door. Binnen was het eveneens een drukte van belang. Daar was de bar los en feestten de reünisten verder met muziek van DJ Roan.

Niet alleen leerlingen, ook enkele leerkrachten ontmoeten elkaar tijdens de reünie van CBS De Rank in Toldijk. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden