Binnenkort starten er nieuwe cursussen voor Kindertaalcoaches. Foto: Wiebke Wilting
Binnenkort starten er nieuwe cursussen voor Kindertaalcoaches. Foto: Wiebke Wilting Wiebke Wilting Photography

Nieuwe cursus Kindertaalcoach van start

Onderwijs

WINTERSWIJK/AALTEN/BRONCKHORST - Vrijwilligers helpen kinderen van niet-Nederlandstalige gezinnen met taal; Met een goede taalontwikkeling hebben kinderen betere kansen.

Op 13, 20 en 27 september gaat de cursus vrijwilliger Kindertaalcoach weer van start. Twee projectcoördinatoren van Yunio stomen aanstaande Kindertaalcoaches klaar voor het werk met kinderen uit gezinnen die niet of weinig Nederlands spreken. Deze kinderen spreken vaak thuis de taal die hun ouders ook spreken. Het is daarom extra belangrijk voor kinderen dat ze naast hun moedertaal, ook veel oefenen met de Nederlandse taal, zodat ze goed voorbereid aan de basisschool kunnen beginnen. Want met een goede taalontwikkeling, hebben kinderen betere kansen.

De vrijwillige Kindertaalcoach van Yunio helpt daarbij en speelt bijvoorbeeld taalspelletjes, leest voor en speelt met speelgoed samen met een kind. “Taal zit in alles”, vertelt Els van Hal, al ruim 8 jaar kindertaalcoach bij Yunio: “Ik stimuleer niet alleen het kindje, maar ik praat ook met ouders over hoe zij Nederlands aan kunnen bieden, zoals Nederlandse TV of boekjes.” Zo krijgt de Nederlandse taal een belangrijke rol in het leven van kind en ouder, alles met als doel een kind betere kansen te geven. Voordoen en samendoen, spelen een belangrijke rol in dit vrijwilligerswerk. Het project Kindertaalcoach draait in de gemeente Winterswijk, Aalten en Bronckhorst.

Ter voorbereiding van het vrijwilligerswerk volgen nieuwe vrijwilligers een introductiecursus van 3 dagdelen waarin de coördinatoren van Yunio hen voorbereiden op het werken in gezinnen uit andere culturen, vertellen meer over het belang van het werk en laten andere vrijwilligers aan het woord over hun ervaringen. Aanmelden kan via kindertaalachterhoek@yunio.nl of coördinator Rianne Stemerdink, tel. 06-20958457 of Nienke Wolsink, tel. 06-10306771.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden