Frans Helmich paalt de paarse route aan. Op de achtergrond boerderij Het Bobbink waar de nieuwe Helmichroute langs voert. Foto: Alice Rouwhorst

Frans Helmich paalt de paarse route aan. Op de achtergrond boerderij Het Bobbink waar de nieuwe Helmichroute langs voert. Foto: Alice Rouwhorst

Nieuwe Helmichroute langs ‘Het vioolbosje’

Natuur

BAAK - Vanaf half april kunnen wandelliefhebbers in Baak een nieuwe Helmichroute lopen. Deze vijfde, korte route in en om Baak voert langs ‘Het vioolbosje’ en biedt een mooi zicht op de majestueuze St. Martinuskerk.

Door Alice Rouwhorst

De Helmichroutes zijn vernoemd naar de familie die tot 1956 tientallen jaren op Huis Baak woonde en nu nog steeds eigenaar is van de Baakse bossen. Alle routes hebben hun startpunt, sinds de openstelling van het wandelgebied in 2013, bij het Wapen van Baak. De nieuwe, paars uitgepaalde wandeling van twee kilometer volgt in het begin een klein stukje de rode route maar splitst af bij boerderij Het Bobbink aan de gelijknamige straat. De paarse route voert langs deze boerderij, daterend uit 1808. Met de blik vooruit valt dan meteen de grote Canadapopulier op, waarschijnlijk een ‘Baakse peppel’. Met zijn omtrek van meer dan 775 cm is deze boom de dikste populier in Nederland.
Het pad buigt af richting een bosje, plaatselijk bekend als ‘Het vioolbosje’ met daarnaast een zeer oude door bliksem getroffen eik, waarschijnlijk geplant tussen 1700 en 1750. Kijkend naar rechts torent de St. Martinuskerk hoog boven de huizen uit. Het pad gaat richting de Oosterwijkse vloed en langs het water verder richting Veersweg. Vandaar loopt de route naar links richting het fietspad langs de Zutphen-Emmerikseweg om via het pad langs de Baakse begraafplaats weer op de Bobbinkstraat te eindigen. Een mooie, nieuwe Helmichroute die de wandelaar naar een andere kant van Baak brengt.

Combineren van verschillende Helmichroutes
Naast de nieuwe paarse wandeling zijn er ook eenr rode, een gele en een blauwe Helmichroute. Deze liggen allemaal in de bosrijke omgeving rondom het oude landgoed Baak. De rode Helmichroute voert langs Huize Baak en het nabijgelegen Hertenbosch met een hertenkamp, bosvijver met prachtige bruggen en natuurlijke speel-en trimvoorzieningen. De gele volgt op de rode en brengt de wandelaar onder meer in het Zevenmorgenbos. De blauwe route gaat door het Baakse veld in de richting van de Baakse ruïne en over het oude voetbalterrein. Rood, geel, blauw en paars samen vormen een wandeling van zo’n 12 kilometer.

Avontuurlijke kindernatuurwandeling
Het avontuurlijke kindernatuurpad ’t Hertenpad, herkenbaar aan het hertenicoontje, is speciaal voor (gezinnen) met kinderen van zes tot twaalf jaar of voor een verjaardagspartijtje. De start is bij het Wapen van Baak. Hier kan een rugzakje gehaald worden waarin allerlei attributen zitten voor onderweg. De wandeling en het (leen)rugzakje zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de grote regenton voor het café is van harte welkom.

Wandelroutefolder
Heel veel achtergrondinformatie, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over bezienswaardigheden langs de verschillende routes zijn te lezen in de herziene, rijk geïllustreerde wandelroutefolder ‘Helmichroutes in Baak’ van april 2023, onder andere verkrijgbaar bij Het Wapen van Baak. Hier wordt een bijdrage van twee euro voor gevraagd in de eerder genoemde giftenton. De opbrengst wordt besteed aan het ouderhoud van de wandel- en speelvoorzieningen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant