De fietsers van de World Peace Flame Trail bij de Nijmeegse vredesvlam. Foto: Erwin van Loo
De fietsers van de World Peace Flame Trail bij de Nijmeegse vredesvlam. Foto: Erwin van Loo

Tocht langs vredesvlammen maakt bewust van waarde van vrede en verdraagzaamheid

Maatschappij

Van vlam naar vlam naar vlam

Door Marjan Smeitink

HENGELO - Op maandag 24 oktober werden ze uitgezwaaid bij de Hengelose Vredesvlam: de deelnemers aan de World Peace Flame Trail. Via prachtige routes kwamen ze vrijdagavond de 28ste aan bij de Nijmeegse vredesvlam. Medeorganisator Agnes Brinke: “Het was een groot succes. Vooral omdat je als groep echt wat belééft op zo’n tocht. Natuurlijk gaan de gesprekken vaak over wandelschoenen, rugzakken en fietstassen, maar er is toch een extra dimensie. Je bent samen op pad naar een doel met een spirituele lading.” 

Sinds 2017 staat er een Vredesvlam bij de Hengelose Remigiuskerk. Deze eenvoudige, altijd brandende vlam is onderdeel van een ambitieuze droom: alle continenten en wereldburgers verbinden door vrede.
In 1999 waren er overal ter wereld vredesconferenties. Aan het slot werden gelijktijdig vlammen aangestoken, die vervolgens (brandend!) naar Bangor in Wales werden gevlogen en daar samengevoegd tot de eerste World Peace Flame. Sindsdien zijn er op alle continenten vredesvlammen, altijd aangestoken met het vuur van een andere vredesvlam.

De deze week gehouden wandel- en fietstocht World Peace Flame Trail voerde langs de vredesvlam in Oosterbeek en eindigde bij de vredesvlam in Nijmegen. Voor zowel lopers als fietsers waren er prachtige routes, met een hoofdrol voor de Veluwse bossen.
Brinke: “Wij wandelaars deden zo’n 25 kilometer per dag. De fietsers 75 kilometer. Aan het eind van elke dag kwamen we samen op de overnachtingslocaties. In Oosterbeek zijn we hartelijk ontvangen bij de Vredesvlam (direct naast het Airborne Museum). Mooi: het museum gaat over geschiedenis, en de vredesvlam staat voor de toekomst. Onderweg leer je elkaar goed kennen, en door de aandacht voor de vredesvlammen word je je sterk bewust van de waarde van vrede en verdraagzaamheid.”

De tocht eindigde bij de Nijmeegse vredesvlam, voor de Titus Brandsma Gedachteniskerk. Brinke: “Titus Brandsma, onlangs heilig verklaard, past precies bij de gedachte achter deze tocht. Een heel indrukwekkend mens.”
Titus Brandsma (Bolsward 1881) was pater Karmeliet en zette zich in voor taal, onderwijs en onafhankelijke journalistiek. Hij was hoogleraar filosofie en later rector-magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarvan hij een van de oprichters was. Brandsma’s specialiteit: mystiek en spiritualiteit.
Tijdens de oorlog spoorde hij katholieke kranten aan de orders van de bezetters níet te gehoorzamen. Begin 1942 werd hij gearresteerd en na een martelgang langs gevangenissen en kampen stierf hij later dat jaar in Dachau. Ook tijdens zijn gruwelijke laatste maanden was hij een heldhaftig voorbeeld voor medegevangenen, die hij inspireerde hun menselijke waardigheid te behouden.
Agnes Brinke: “Een geweldige tocht, die eindigde met een mooie afsluiting bij de Nijmeegse vredesvlam en een presentatie over Brandsma. De cirkel is helemaal rond.”


Ook pelgrimeren vanuit Hengelo Gld.? Dat kan: www.activite-pour-liberte.nl

Wandelen over de Veluwe tijdens de World Peace Flame Trail. Foto: Albert Visscher
Met het Drielse Veer over de Nederrijn tijdens de World Peace Flame Trail. Foto: Albert Visscher
Wandelaars op weg naar de vredesvlam in Nijmegen. Foto: Marjan Smeitink
Portret van Titus Brandsma in Kamp Amersfoort, getekend door medegevangene John Dons, in de Gedachteniskerk. Foto Marjan Smeitink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant