De zusjes Rosa, Fayen en Juul Wieland (v.l.n.r.) maken kennis met de waterspeelplek op het vernieuwde Marktplein in Steenderen. Foto: Luuk Stam
De zusjes Rosa, Fayen en Juul Wieland (v.l.n.r.) maken kennis met de waterspeelplek op het vernieuwde Marktplein in Steenderen. Foto: Luuk Stam

Steenderen is dolblij met nieuw Marktplein: ‘Dit is een visitekaartje’

Maatschappij

STEENDEREN – Of het een verbetering is? De Steenderense Aafke van der Weijden (38) moet bijna lachen om de vraag. “Goh, enorm!”, klinkt het, zittend op één van de nieuw gecreëerde banken aan de rand van het vernieuwde Marktplein in haar thuisdorp, uitkijkend op de nieuwe waterspeelplek voor de kinderen. “Het was hier gewoon een beetje troosteloos”, aldus Van der Weijden. “Nu is het heel mooi aangelegd, veel groen, mooie ronde vormen. Dit werkt heel erg mee aan de leefbaarheid in het dorp, ik ben hier super blij mee.”

Door Luuk Stam

Om het vernieuwde plein te openen organiseert de gemeente Bronckhorst deze zaterdag (20 april) een duurzaamheidsmarkt, die deze ochtend is afgetrapt met een lezing door televisieweervrouw Helga van Leur over klimaat en duurzaamheid. Het past helemaal bij het groene karakter dat dit plein heeft gekregen. Al is daar nu nog niet alles van te zien, de beplanting in de nieuw aangelegde groenvakken moet nog in bloei schieten. Toch zijn de inwoners stuk voor stuk al zeer te spreken over onder meer de nieuwe bestrating, de kinderspeelplek en - hoewel minder zichtbaar - het nieuwe regenwaterbeheerplan.

Veilig plein
Dat laatste was geen overbodige luxe, aldus Van der Weijden: “Als je hier bij slecht weer naar de markt wilde, moest je zo ongeveer de kaplaarzen aantrekken, zoveel plassen stonden er overal.” Waar het hier voorheen een veelgebruikte sluiproute voor het verkeer was, zorgen de nieuwe groenvakken nu voor een afgebakend geheel. “Nu is het een veilig plein, ook om te spelen voor de kinderen”, zegt inwoonster Evelien Wieland (40). “Het was hier ook zo ongelijk, met veel scheef liggende stenen, nu is het prachtig bestraat, ook voor ouderen met een rollator heel fijn. En zo mooi aangekleed, een aanwinst voor Steenderen en omgeving.”

Haar eigen kinderen hebben ondertussen de nieuwe speelplek met waterpomp al ontdekt. “Dit is heel leuk!”, zegt de 7-jarige Rosa Wieland, vergezeld door haar zusjes Fayen (6) en Juul (3). Spelplezier in het dorpshart, het lijkt deze zaterdag vol vrolijke kinderkoppies al direct zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Want wat stond er hier eerst? “Helemaal niks!”, zegt Rosa. Of ze hier met haar zusjes vaker zal komen spelen? “Ja!”, klinkt het enthousiast. “Vooral in de zomer, met lekker weer. Dan kunnen papa en mama mooi daar zitten.” 

Ze wijst richting het naastgelegen terras van het Bronckhorster Proeflokaal, in het pand waar voorheen café Heezen was gevestigd. Met de protestantse kerk en het ontmoetingscentrum in dorpsboerderij Het Anker vormt dit horecapand het hart van Steenderen, het nieuwe plein moet dit alles nog beter doen uitkomen. “Dit is schitterend mooi, een verrijking voor het dorp”, stelt ondernemer Raymond Gammage, die hier met zijn horecazaak sinds mei vorig jaar is gevestigd. “Je kunt wel stellen dat wij naar dit moment hebben uitgekeken. Nu het klaar is, geeft dit plein het gehele dorpshart een andere uitstraling, wij zijn hier heel blij mee.”

Ontmoetingsplek
Door de speelse bestrating kronkelt nu een denkbeeldige IJssel over het plein, van watertappunt naar speelplek en van terras naar bushalte. In de totstandkoming van dit alles speelde de Steenderense werkgroep Vitale Kernen een belangrijke rol. “Het mooie is dat dit helemaal vanuit de mensen zelf is gekomen”, zegt projectleider Peter Breuker van de gemeente Bronckhorst. “Het is begonnen met de vraag: wat willen jullie graag? Wij zijn daarmee aan de slag gegaan, nu is het weer terug bij de inwoners om er samen daadwerkelijk de ontmoetingsplek van te maken zoals die bedoeld is.”

Dat dit gaat lukken, lijkt welhaast zeker. Zo zal naast de weekmarkt ook de jaarlijkse kermis hier straks een vernieuwd thuis vinden. De inwoners zijn er eveneens van overtuigd dat de bij dit project gevoerde ondertitel ‘Steenderen van doorgangsdorp naar verblijfsdorp’ met de doorgevoerde metamorfose werkelijkheid zal worden. Ook Aafke van der Weijden verwacht dat de nodige toeristen hier tijdens een fiets- of wandeltocht een tussenstop zullen maken: “Hoe fijn is het om bij warm weer even op zo’n bankje in de schaduw onder de bomen te gaan zitten? Of om op het terras neer te strijken, terwijl de kinderen hier spelen? Voorheen nodigde het totaal niet uit, nu is dit plein een visitekaartje voor ons dorp.”

Het nieuwe dorpsplein heeft een groen karakter met een speelse bestrating. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant