De eerste keizer van de Veldhoek ooit: Herbert Hofman. Foto's: PR

De eerste keizer van de Veldhoek ooit: Herbert Hofman. Foto's: PR

Veldhoek viert na 102 jaar uitermate geslaagd eeuwfeest

Maatschappij

Herbert Hofman eerste keizer ooit van buurtschap

Door Jan Hendriksen

VELDHOEK - Veldhoek had er twee jaar op moeten wachten. Maar afgelopen weekeinde vierde de buurtschap dan eindelijk het eeuwfeest van het Veldhoeksfeest. Het was inmiddels 102 jaar geleden dat er voor het eerst een ‘schoolfeest’ werd gehouden in de voormalige ‘School met de Bijbel’ in de Hengelose/Ruurlose buurtschap. Maar ondanks het uitstel werd het een zeer geslaagde en afwisselend weekeinde op de feestelijk ingerichte locatie nabij het Verenigingsgebouw aan de Kapersweg. Voor het eerst in de geschiedenis ‘feestte’ de buurtschap ook op zondag. Dat was honderd jaar geleden uit religieuze overwegingen ondenkbaar en een doodzonde geweest.

De aftrap van de door corona uitgestelde honderdste editie van het Veldhoeksfeest had vrijdagavond plaats met een zeer geslaagde toneelavond. Zaterdagmorgen stond de traditionele (jeugd)optocht vanaf Eetcafé Veldhoek op ‘Hengels’ grondgebied door de landerijen naar de feestlocatie op ‘Reurls’ grondgebied aan de Kapersweg op de agenda.

Trots
Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland liet weten dat Veldhoek trots mag zijn op zijn optocht. “Die is van prachtige kwaliteit en mooi in aantal. Grotere kernen in de gemeente Berkelland lieten het dit jaar afweten wat optochten betreft tijdens hun Septemberfeesten. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan Veldhoek.” Van Oostrum doelde op de optochten in Ruurlo en Borculo die begin deze maand in de kader van de Septemberfeesten in beide kernen geen doorgang vonden in verband met een te geringe deelname.
Zaterdagmiddag was het tijd voor de traditionele volks- en kinderspelen georganiseerd door Stichting Volksfeest Veldhoek en Stichting Jong & Actief Veldhoek. Tot nieuwe koning van de Veldhoek werd Winand Bouwmeester uitgeroepen met aan zijn zijde zijn vrouw en koningin Annieke Abbink. Het vogelgooien voor vrouwen werd gewonnen door Maaike Hofman en het jeugd vogelschieten door Ize Veenhuis.
Aansluitend was er zaterdag aan het eind van de middag en in het begin van de avond een daverend feest met de band Kaliber. Door dat tijdstip kon eenieder zondag rond het middaguur weer fris en fruitig van de partij zijn bij het vervolg van het feestprogramma. Het was het mannenkoor De Berkelzangers uit Borculo dat voor een daverend optreden zorgde. Voor de kinderen was er ook weer volop vermaak, georganiseerd door Jong & Actief.

Keizerschieten
En er was een primeur voor de Veldhoek. Voor het eerst in de 102-jarige geschiedenis werd door alle oud-koningen(innen) gestreden om de titel ‘Keizer van de Veldhoek’. Welgeteld 29 oud-koningen en drie oud-koninginnen hadden zich aangemeld voor deze eretitel. Het was uiteindelijk de 58-jarige Herbert Hofman, woonachtig in het Hengelose gedeelte van Veldhoek, die met de eretitel aan de haal ging. In de zesde ronde na 201 schoten schoot Hofman de laatste resten van de houten vogel onder luid gejoel van zijn medeschutters naar beneden. In 1996 toen Hofman voor het eerst aan het vogelschieten in Veldhoek deelnam werd hij ook direct koning. “Op advies van de begeleider van het keizerschieten schoot ik rechts op de vogel. En dat was een goed advies”, zo concludeerde de eerste keizer van de Veldhoek naast zijn partner Gerrie Visschers.
Of het keizerschieten nu bij elke lustrumviering op het programma van het Veldhoeksfeest zal prijken, zoals dat ook bij tal van andere regionale Oranje- en volksfeesten het geval is, moet nog blijken. “Daar gaan we ons over beraden”, aldus Rob Mombarg die het keizerschieten begeleidde. Na de huldiging van de nieuwe keizer door voorzitter Mart Bloemendal van Stichting Volksfeest Veldhoek verzorgde De Paloma’s de muzikale afsluiting van een uitermate geslaagde ‘jubileumeditie’ van het Veldhoeksfeest’.

Uitslagen
Volksspelen: Keizerschieten: Keizer: Herbert Hofman (32 deelnemers 201 schot); Vogelschieten: 123 deelnemers: romp: Winand Bouwmeester (Koning na 180 schoten); kop: Jan Klein Elhorst; linkervleugel: Johan Menkhorst; rechtervleugel: Don Veenhuis; staart: Nick Wijnbergen; Vogelgooien (60 deelnemers): romp: Maaike Hofman; kop: Erika Groot Wassink; linkervleugel: Maaike Enzerink; rechtervleugel; Nina Scheffer; staart: Joke Dijkman; Vogelschieten jeugd: 1. Ize Veenhuis (jeugdprins); Doelschieten: Mannen: 1. Nick Groot Wassink; 2. Tristan Menkhorst; 3. Marnix Menkhorst; Vrouwen: 1. Ilon Bouwmeester; 2. Romy ten Dolle; 3. Esmee ten Dolle; Kinderen: 1. Thijn Vrieze; 2. Wout klein Selle; 3. Luca Kuijer; Darten: 1. Leco Bouwmeester; 2. Anne Jan Nijen Es; 3. André Bouwmeester; winnaar boodschappenmand: Mirjam van den Burg: waarde 81.49 euro, geschatte waarde 79.99 euro.
Optocht: Jeugd: 1. Boer wat zeg je van mijn kippen, Luuk, Jurre en Gijs Bloemendal; 2. De zes depressies, Nouk en Thijn Visschers, Cas en Yara Wentink en Kaya en Ize Veenhuis. Jeugd/Volwassenen zonder motoraandrijving: 1. Ode aan ons mam, Gerdien Hilferink; 2. Uit de oude doos, Familie Eggink/Familie Reerink; 3. Zwaailampen, Kevin Bretveld en Maaike Hofman; Goed op weg prijs: Als dat maar goed gaat, André Bouwmeester/Ria Ankersmid. Jeugd volwassenen met motoraandrijving: 1. Rock now Roll later, Keet Willink: Sprookjes bestaan niet, Klavershuusweg; 3. Alles uit de kast, De Muppets; Originaliteitsprijs: Voute Partie, Keet Bikkel/Keet Menkveld.

Gerdien Hilferink-Bouwmeester bracht met haar creatie 'Ode aan ons mam' hulde aan haar al jaren geleden overleden moeder, die vroeger altijd aan de optocht meedeed. Ze maakte een wagen van haar moeder na, die ze zelf als meisje van de lagere school nog had voortgetrokken.
De winnaars in de categorie jeugd - volwassenen met motoraandrijving: Rock now Roll later van Keet Willink.
De nieuwe koning van Veldhoek: Winand Bouwmeester.
Burgemeester Joost van Oostrum (r) liet weten dat Veldhoek trots mag zijn op de optocht die door de Ruurlose/Hengelose buurtschap trok.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden