De koe houdt wel van een groen wilgenblaadje. Foto: Louis Bolk Instituut

De koe houdt wel van een groen wilgenblaadje. Foto: Louis Bolk Instituut

Praktijkbijeenkomst Houtwal 2.0 voor de melkveehouderij

Landbouw

HENGELO - De afgelopen anderhalf jaar hebben Wageningen Plant Research en het Louis Bolk Instituut samengewerkt aan het project Houtwal 2.0. Dit resulteerde in ontwerpen van houtwallen voor de Achterhoek die dienstbaar zijn aan het melkveebedrijf en bijdragen aan veel maatschappelijke uitdagingen als biodiversiteit en klimaatverandering. Deze worden op vrijdag 24 mei 2024 in Hengelo (G.) toegelicht tijdens een praktijkbijeenkomst bij Agro-innovatiecentrum De Marke.

Tijdens de bijeenkomst wordt de werkwijze die is gevolgd bij het ontwerp van Houtwal 2.0 gepresenteerd en zijn er vijf varianten van een houtwal te zien met verschillende functies. Der aanwezigen gaan vervolgens in gesprek over kansen en belemmeringen van dit soort systemen.

Programma
Na de ontvangst in de tent, vanaf 9.30 uur met koffie en thee, opent Fleur Brinke, manager Agro-innovatiecentrum De Marke om 10 uur de dag. Onder leiding van dagvoorzitter Evert Prins, Louis Bolk Instituut, komen vervolgens de volgende onderwerpen en sprekers aan bod:
- Het landschap rond De Marke in historisch perspectief, door Rob Geerts, Wageningen Plant Research;
- Houtwal 2.0: de vijf varianten; door Jacco de Stigter, Louis Bolk Instituut
- Plantkeuze in een tijd van versnelde klimaatverandering, door Marc Ravesloot, Wageningen Plant Research
Tenslotte gaat Dyon Temming van  Agroforestry Gelderland over de praktische zaken in gesprek met Robin Walvoort, een melkveehouder die recentelijk met diverse vormen van agroforestry is gestart. Na de lunch om 12.30 uur volgt een veldbezoek aan de recent aangelegde houtwalvarianten.

Het project wordt gefinancierd vanuit het provinciaal Actieplan Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. De Stichting Heg & Landschap stelde het plantgoed beschikbaar in het kader van hun 20-jarig jubileum. Ook het Streekfonds Achterhoek heeft een deel van de financiering van de inplant voor haar rekening genomen.

Aanmelden
Vooral voor melkveehouders is de bijeenkomst interessant maar ook anderen zijn welkom. Aanmelden vóór vrijdag 17 mei via onderstaande website van Agro-innovatiecentrum De Marke.


wur.nl/en/show/praktijkbijeenkomst-houtwal-2.0-voor-de-melkveehouderij.htm

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant