Maarten Rots, Linda Commandeur en Myra Breukers (vlnr) in gesprek over de aanstaande expositie.
Maarten Rots, Linda Commandeur en Myra Breukers (vlnr) in gesprek over de aanstaande expositie. Barbara Pavinati

‘Dit is kijken op een letterlijke manier‘

Algemeen

Expo Linda Commandeur en anderen in Stadsmuseum Doetinchem

Door Barbara Pavinati

ACHTERHOEK – We herinneren ons vast allemaal het paginagrote artikel met prachtige foto’s dat vorig jaar over Linda Commandeurs 350 kilometer lange wandeltocht door de Achterhoek in alle kranten van Achterhoek Nieuws heeft gestaan. Deze tocht ondernam ze om informatie voor een boek te verzamelen. Inmiddels is haar boek ‘Zo zie ik het!’ verschenen. Tijdens deze wandeling sprak ze ook met Esther Reusen, directeur van Stadsmuseum Doetinchem. Esther nodigde Linda uit om na afloop van haar project te exposeren in haar museum. Vanaf 13 augustus tot het einde van dit jaar is het zover. Niet alleen werk van Linda komt dan in de vijf zalen te hangen, maar ook van kunstenaars met een heel eigen kijk die haar inspireren: Ben Haggeman, Dorian Temming, Eelco Schuijl, Karin Hoogesteger, Maarten Rots, Marcelle Hilgers en Myra Breukers.

“Ik wil laten zien dat ieders mening gevormd wordt door hoe je de wereld om je heen ziet. Door mensen, plekken en ervaringen. Deze blik beïnvloedt je. Ik wil deze blik veranderen door met kunst te laten zien dat je anders kan kijken. Er zijn veel verschillende manieren om naar de wereld te kijken. Letterlijk en figuurlijk. Door tijd te nemen, met aandacht waar te nemen en verbindingen te leggen ontstaan er nieuwe verhalen. Voor deze exposities heb ik kunstenaars met een link met de Achterhoek uitgekozen die mij inspireren en die allemaal een heel eigen en unieke kijk op de wereld hebben. Ik wil laten zien hoe ik zie dat zij de wereld zien. Als de mensen naar huis gaan na de expositie hoop ik dat er een focus in hun hoofd verlegd is in hoe ze de dingen bekijken en dat ze denken: ’Hé wat bijzonder, zo heb ik nog nooit gekeken!’ of ‘Zo kan ik het ook zien’,” legt Linda uit terwijl ze met Myra en Maarten over de expositie in gesprek is.

Niet wat je weet, maar wat je ziet
“Ik vind het werk van Myra bijzonder, omdat ze met haar werk ‘A dog a day’ steeds verschillende schilderijen maakt van dezelfde wandelroute met haar hond. Elke keer valt haar iets anders in de natuur op.” Myra zegt hierover: ”Ik wil iets gewoons zo uitbeelden dat het een eigen beeld wordt. Wat voel ik als ik wandel? Wat is de geur, kleur, structuur van het moment? Wat doet mijn hond? Elke dag zie ik op hetzelfde kleine stukje iets nieuws. In mijn werk focus ik mij vaak op de restvormen. Daardoor teken ik niet wat ik weet, maar wat ik zie.” Linda vult aan: “Je denkt te weten wat je ziet, maar wat je ziet is niet wat je ziet. Je vult veel in. Door kunst kan je dat ervaren.”

Ontstarren
Maarten levert al bestaand werk aan, maar is voor de tentoonstelling ook speciaal met zijn camera op pad geweest in Doetinchem en heeft die stad vastgelegd in zijn foto’s vol licht en schaduw. Hij denkt dat de expositie een mooie manier is op buiten onze eigen filterbubbel, die we vooral door social media hebben, te komen. “Er is veel diversiteit in de tentoonstelling. Je ziet hoe er ook anders naar de wereld gekeken kan worden. Daarmee kan je beleving van de wereld ook veranderen. Het kost tijd om de dingen anders te zien. Veel mensen hebben daar geen tijd voor of nemen die niet. Deze haast zit diep in ons verweven waardoor we verstarren. Mensen willen vaak geen discussies voeren, maar anderen overtuigen van hun gelijk. Ik vind het belangrijk dat mensen ontstarren. Dat probeer ik met mijn werk ook te bereiken.”

Recent werk
Linda: “De gesprekken die in de aanloop naar deze expositie zijn gevoerd, hebben ook voor nieuw en recent werk bij de kunstenaars gezorgd. Zo heb ik dezelfde route als Myra gelopen en gefotografeerd wat mij daarbij is opgevallen. Al met al wordt het een bijzondere tentoonstelling, waarbij de werken van de verschillende kunstenaars en mij naast elkaar en door elkaar komen te hangen om vragen op te roepen en de bezoeker anders te laten kijken en te verwonderen. We nodigen iedereen van harte uit om langs te komen en staan open voor gesprekken over dit onderwerp.”


stadsmuseumdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden