<p>Tijdens de kermis brengt de Kleine Schutterij onder andere een bezoek aan de bewoners van De Bongerd. Foto: Kermiscommisie Steenderen.</p>

Tijdens de kermis brengt de Kleine Schutterij onder andere een bezoek aan de bewoners van De Bongerd. Foto: Kermiscommisie Steenderen.

Aanmelden voor de Kleine Schutterij

STEENDEREN - De Kleine Schutterij van de Steenderense kermis is een jaarlijks terugkerende traditie tijdens de kermis, voor kinderen die daar belangstelling voor hebben van de groepen vijf tot en met acht van basisschool De Pannevogel of die elders op school zitten. Voor de kermis 2021, die van 8 tot en met 11 september plaats zal vinden, hoopt de kermiscommissie wederom op vele aanmeldingen van de jeugd. 

De historie van de Kleine Schutterij gaat terug naar het oprichtingsjaar 1911. Het beschikt over een eigen vaandel en sinds enkele jaren ook over mooie passende kleding, voorzien van het logo van de Kleine Schutterij. Deze kleding is bekostigd uit de opbrengst van de collecte die deelnemende kinderen elk jaar houden voorafgaand aan de kermis. Basisschoolleerlingen die zich aangemeld hebben voor de Schutterij krijgen ieder een taak. Binnen de groep bestaan verschillende rangen en functies: kapitein, luitenant, tamboermaître, vendelier, twee trommelaars en twee bielemannen. Voor deze verschillende functies wordt in de weken voorafgaande aan de kermis een aantal keren geoefend.

Collecteren
De deelnemende kinderen collecteren direct na de zomervakantie in het dorp voor de Kleine Schutterij. Zij hopen op de gulle gift van hun dorpsgenoten, want op deze manier blijft deze traditie voor hen bestaan. Van de giften worden bijvoorbeeld de prijzen gekocht voor het kruisboogschieten.

Rondgang door het dorp
Op de eerste kermisdag, de vrijdag, treedt De Kleine Schutterij om 9.00 uur aan bij het startpunt, cafetaria Big Bread, voor de rondgang door het dorp. Tijdens de rondgang hakken de twee bielemannen op een aantal plaatsen met een houten bijl de bielemanpaaltjes omver. Traditiegetrouw voert de route langs de burgemeester (bij het voormalig gemeentehuis), de dokter en de pastoor en lopen ze langs de ouderen die wonen in De Bongerd. Op deze locaties wordt de vendelhulde gebracht. Alle kinderen die dit leuk vinden mogen meelopen tijdens deze rondgang. De tocht eindigt op de vogelweide, net buiten het dorp. Daar wordt met de kruisboog geschoten om het Koningschap van de Kleine Schutterij van Steenderen. Hiermee zijn ieder jaar mooie prijzen te winnen. Opgeven hiervoor kan in het nieuwe schooljaar.

Meld je aan en doe mee!
Kinderen uit de groepen vijf tot en met acht die het leuk lijkt om mee te doen met de Kleine Schutterij (collecteren en oefenen) kunnen zich hiervoor opgeven bij Klaas Leutscher (meester Klaas). Op maandagmiddag 23 augustus om 16.00 uur komen alle deelnemers bij elkaar bij hem thuis aan de Esdoornstraat 9 in Steenderen. De taken worden dan verdeeld en iedereen krijgt de spullen die hij of zij nodig heeft. Vanaf dan gaat de Kleine Schutterij van start met collecteren en oefenen. Door mee te doen verdien je een aardig zakcentje en dat is altijd leuk met de kermis in het vooruitzicht. Meld je dus aan en doe mee.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden