Pexels

Naar een nieuw huis in de winter, de 3 beste tips

Een nieuw huis en verhuizen vraagt veel organisatie. In de winter heb je daarbij met andere dingen rekening te houden dan in de zomer. Met deze 3 tips ben je goed voorbereid. Verhuizen in de winter (zeker als er sneeuw ligt of het vriest) vraagt om aandacht. Niet alleen heb je rekening te houden het weer op de verhuisdag en met de situatie op de weg, het begint eigenlijk al een paar weken voor de verhuisdag. 

Laatste loodjes
Je huis is bijna klaar. De sleutel heb je al en de pret kan beginnen. Tijd voor de wandafwerking, het leggen van de vloer en misschien nog wel het plaatsen van je nieuwe keuken of badkamer. Voor je begint is het goed om te kijken of je huis wel droog genoeg is. In nieuwe huizen zit namelijk veel vocht. En dat ‘veel’ kan wel oplopen tot zo’n 4.000 liter! Dat valt niet op als het vriest, maar het vocht moet wel je huis uit kunnen. Goed laten drogen is dus belangrijk. Maar te snel, is ook weer niet goed. De juiste aanpak is om je thermostaat in de eerste weken steeds wat hoger te zetten. De eerste week op 17 graden, de week daarna op 18 en zo verder tot 20 graden. Is het aan de start erg koud, kun je ook iets lager qua temperatuur beginnen. 

Een nieuwbouwhuis stucen vraagt om een andere aanpak dan bij bestaande wanden. Het beste vraag je een goede stukadoor. Want stukadoren of stucen van nieuwbouwwanden is echt een vak apart. Een dikke stuclaag is bijvoorbeeld niet nodig maar een goede voorbewerking zodat je later geen scheuren krijgt wel. Een stukadoor zorgt er daarnaast voor dat alles netjes opgeleverd wordt. Dat scheelt je dan daarna weer heel veel schoonmaaktijd. 

Een week voor het verhuizen
Let goed op het weerbericht. Zeker de laatste dagen maar eigenlijk al iets meer dan een week voor je verhuizing. Door al iets eerder te kijken kun je namelijk beter inspelen op wat er komen gaat. Let trouwens ook op wegwerkzaamheden, zo voorkom je vervelende verrassingen onderweg. En ook oppas regelen voor je (kleine) kinderen en/of huisdieren is, zeker in de winter, een heel goed plan. Ga je inpakken, hou dan de winterspullen nog even apart. Stel dat het toch kouder wordt dan je denkt, dan is het fijn dat je weet waar je sjaal en handschoenen zijn. Ook een sneeuwschuiver of een ijskrabber kun je zomaar nog nodig hebben.

Tip: Pak in de winter elektronica goed warm in. Een extra laag handdoeken is echt geen overbodige luxe. 

De verhuisdag
Kijk de dag voor de verhuizing nog even in het nieuwe huis dat er geen ramen open staan en maak in de ochtend in elk geval het deel waar je moet lopen echt goed ijsvrij of bedeel die taak aan degene die als eerste naar je nieuwe huis gaat. Tenslotte wil je niet dat vrienden die komen helpen onderuit gaan. Zorg op beide locaties voor warme dranken als koffie, thee, soep of chocolade melk. Even tussendoor opwarmen is geen overbodige luxe.

Pak je computer, TV en andere elektronische in het nieuwe huis eerst ven rustig?opwarmen om zo condensatieschade te voorkomen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Wandgrimeurs. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden