LED-voetbal is welkome afwisseling voor Pax-jeugd
Medespelers zijn nauwelijks zichtbaar, je ziet alleen een vestje lopen. Foto: Luuk Stam
Medespelers zijn nauwelijks zichtbaar, je ziet alleen een vestje lopen. Foto: Luuk Stam

LED-voetbal is welkome afwisseling voor Pax-jeugd

De jonge voetballers van Pax speelden dit weekend partijtjes in het donker

Door Luuk Stam

HENGELO – De jeugdleden van de Hengelose voetbalvereniging Pax maakten op vrijdag 8 en zaterdag 9 januari kennis met het zogenaamde LED-voetbal. In het donker, op een door slangen van led-lampjes verlicht veld en met een lichtgevende bal namen de pupillen en junioren het onderling tegen elkaar op. “Dit is hilarisch, echt heel leuk”, reageerde bestuurslid Manon van Kampen.

Zij maakte kennis met dit fenomeen toen ze onlangs in de mailbox van de voetbalvereniging een mail binnen zag komen, afkomstig van een autorijschoolhouder uit de omgeving van Alkmaar. Nu hij in deze tijd geen autorijlessen kon geven, was deze man op zoek gegaan naar iets anders. Hij stortte zich op het LED-voetbal en schreef clubs in heel het land aan.

Vanuit de KNVB bleek voor een activiteit als deze ook nog eens een potje beschikbaar te zijn. Pax kreeg een ondersteuning van 400 euro, deed daar zelf een klein bedrag bij en kon zo de jeugd twee bijzondere dagen bieden. Een welkome afwisseling in een tijd waarin wedstrijden niet mogelijk zijn. “We doen nu zoveel mogelijk partijtje op de training”, zegt Tygo Hilge (13), speler van Pax JO17-2. “Het is leuk om dat vanavond een keer zo te doen.”

Drie LED-veldjes zijn er uitgezet. Vanaf de kant zijn alleen de lijnen, de doelen en een handvol vestjes met rode en witte lampjes te zien. De bal geeft alleen licht als deze geraakt wordt. Het zorgt alles bij elkaar wel voor de nodige uitdaging, zegt ook Thom Kroese (14), teamgenoot van Tygo. “Je medespelers zijn nauwelijks zichtbaar, je ziet alleen een vestje lopen”, reageert hij.

Verspreid over de vrijdag en de zaterdag spelen hier bijna alle jeugdteams, van de JO8 tot en met de JO17. Per team mogen er maximaal twee begeleiders het terrein op. Ouders moeten vanwege de coronamaatregelen op het parkeerterrein wachten. “Dat gebeurt ook netjes”, vertelt Van Kampen. “Zij krijgen er helaas niks aan mee, hoe leuk dit ook is. We hebben wel filmpjes gemaakt, maar je ziet alleen een paar lichtjes.”

Of er een vervolg komt? Het bestuurslid van Pax vindt het zeker voor herhaling vatbaar. “Een keer op kamp bijvoorbeeld”, blikt Van Kampen vooruit. “In de zomer is het pas heel laat donker, maar dan blijft de jeugd toch slapen. Dan kun je dit ’s avonds zo opzetten.” Dat ziet Thom van JO17-2 wel zitten. “Alleen mogen de velden dan wel iets groter zijn, want nu staan we allemaal vrij kort op elkaar en in ons team zijn er veel die heel hard schieten.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden