In Toldijk zorgt Timon voor carbidspektakel. Foto: Liesbeth Spaansen

In Toldijk zorgt Timon voor carbidspektakel. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Carbidschieten is al zoveel jaar een traditie, dat blijven we doen'

Algemeen

Zeer bescheiden knallen om jaareinde te vieren

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Wie op 31 december 2020 ’s middags door de gemeente Bronckhorst reed, moest goed zijn best doen om nog iets van het traditionele carbidschieten waar te nemen. Een enkele keer was een flinke knal te horen, op andere plekken kringelde alleen rook uit vuurkorven. “Bij de gemeente kwamen toch ruim 150 aanmeldingen binnen, maar het gebied is gigantisch groot”, vertelt wijkagent Hans de Voer, die deze dag dienst had. Hij ging op zoek naar locaties waar geen aanmeldingen van waren. “Maar er zijn geen aparte dingen of ongelukken gebeurd.”

In Steenderen klonken begin van de middag geen knallen en navraag leerde dat de buurt net buiten het centrum dit jaar niets had georganiseerd. Binnenrijdend in Toldijk stond er een oude melkbus op het land, maar er werd niet (meer) met carbid geschoten. Verderop stonden Timon en Annerieke op een trapveldje. Drie kleine bussen, carbid, een fles water, wat ballen en een toorts om de bus te verwarmen. Voor de flinke vlammen keken ze goed uit. Vaak kwamen de ballen niet eens zover, maar ze hadden zichtbaar plezier om een flinke knal (ze droegen oordoppen) te kunnen maken.

Verder via Baak en Wichmond, waar alleen rook uit vuurkorven kringelde, door naar Vorden. Dan naar Kranenburg en bij Medler afbuigen, weer terug richting Vorden. En ja, knallen waren te horen in het buitengebied van Linde. “Carbidschieten hoort erbij. Het is al zoveel jaar een traditie, dat blijven we doen,” laat Gerrit weten. Samen met Jan zorgt hij ervoor dat de knallen elke keer even hard zijn. Op de carbid in de bus gaat elke keer een afgemeten hoeveelheid water. Dan wordt een minuutje gewacht voordat de toorts de bus verwarmt. De knallen waren enorm.

Het is intussen donker dus snel verder via Hengelo, langs Keijenborg met wat brandende vuurkorven in tuinen, om Zelhem heen en door naar Halle. Er is alleen een beetje vuurwerk in de lucht te zien en horen. Terug via Zelhem, langs Hummelo en naar Drempt. Het was en bleef verder stil in Bronckhorst. Het was intussen ook al 18.00 uur geweest, de tijd van carbidschieten was om.

Verbod
De gemeente Bronckhorst was gehouden aan het landelijke vuurwerkverbod, en hanteerde een meldplicht én ontmoedigingsbeleid voor carbidschieten. Burgemeester Besselink stond het carbidschieten onder voorwaarden toe, maar riep dringend op om het een jaar over te slaan. “Er mochten steeds twee personen op een perceel bijeenkomen om carbid te schieten”, vertelt wijkagent De Voer. “Naar groepen die zich aanmeldden met tien of twintig personen heeft de gemeente teruggebeld. Dat was niet de bedoeling. Er mocht in een weiland carbid geschoten worden met twee personen.” De Voer weet dat jaarlijks in Hummelo wedstrijden worden gehouden, die dit jaar werden geannuleerd. Ook het Knalbal in Halle kon dit jaar niet doorgaan.

Wouter Pol, wijkagent van Zelhem, Halle en omgeving was 31 december dag-coördinator. “De ruim 150 aanmeldingen die zijn gedaan om carbid te schieten, hebben de collega’s die de weg op gingen ook niet allemaal teruggevonden. Waarschijnlijk zijn er veel aanvragen gedaan, waar uiteindelijk toch geen carbid geschoten is, of mensen zijn er even een halfuurtje mee bezig geweest”, denkt hij. “Ik weet het, veel mensen voelden het verbod alsof er echt iets van ze wordt afgepakt, maar het kon dit keer niet anders. Wat normaal een gezellig groepsgebeuren is, kan niet met twee man. Het is een heel raar jaar geweest en hopelijk kunnen we het volgend jaar dubbel en dwars overdoen.”

Wijkagent Pol kreeg verschillende telefoontjes te verwerken. “Overdag viel het mee, hier en daar werden vervelende situaties gemeld. In de avond kwamen er meldingen van geluidsoverlast, vuurwerk en kleine brandjes. Zoals in Hengelo. Na een ‘overlast melding vuur’ hebben we de mensen aangesproken en het vuurtje gedoofd. We waren er juist alert op voor wat mogelijk zou kunnen gebeuren, maar het was heel veel rustiger dan andere jaren.”

De gemeente Bronckhorst heeft niet veel gehandhaafd. “De algemene sfeer was goed en wat we hebben gezien, daar hebben ze zich voorbeeldig gedragen. Dat mag ook een keer worden gezegd”, vertelt Wouter Pol verder. “Wij zijn ook redelijk met de situatie omgegaan. Groepen van meerdere mensen werden wel aangesproken. Bij excessen hebben we opgetreden, maar deze waren niet in Bronckhorst zelf.”

Mensen bellen nu wel sneller, is de conclusie. “In plaats van elkaar ergens op aanspreken. De mensen kunnen toch minder hebben van elkaar en geven sneller een grote mond. Daar hebben anderen dan geen zin in. Door corona zitten veel mensen al lang binnen, dat kan er wel mee te maken hebben. Iedereen gaat binnen de mogelijkheden op zoek naar vertier en als daar dan ook nog over wordt geklaagd, is dat niet fijn.” Wijkagent Pol besluit: “We zijn allemaal wel een beetje klaar met corona.”

Margreet Arends laat namens de gemeente Bronckhorst weten terug te kijken op een rustige jaarwisseling. “We zijn blij met het verloop van de jaarwisseling in Bronckhorst. Door het landelijke vuurwerkverbod en de aangepaste voorwaarden voor het carbidschieten vanwege de coronasituatie was het anders dan anders ”, vertelt ze. “Er waren flink wat aanmeldingen om carbid te schieten. Maar geen meldingen over overlast of overtredingen. Mensen hielden zich aan de regels.”

Bij Linde wordt door Gerrit minutieus gewerkt aan een goed carbidknal. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant