Aan de hand van welke waardes wordt de rente van een hypotheek berekend?

Algemeen

Bij veel mensen begint het al te duizelen bij termen als hypotheekrente, toetsinkomen, woonquote en aflossingsmethode. Het is daarom verstandig om je bij het afsluiten van een hypotheek goed te laten voorlichten door een expert en zeker geen overhaaste beslissingen te nemen. Je gaat voor langere tijd een financiële verplichting aan en daar zul je aan moeten voldoen. Zekerheden bestaan in dit leven nauwelijks, maar je kunt er wel voor zorgen dat je het voor jezelf zo zeker mogelijk maakt. Hieronder lees je meer over de manier waarop een hypotheek tot stand komt.

Jouw huis als onderpand
Je leest overal dat de hypotheekrente op een historisch laag peil staat. Maar wat kun je precies met die informatie, als je nu op het punt staat een woning aan te schaffen? En hoe wordt die rente eigenlijk precies berekend? Om met dat laatste te beginnen, het is een tamelijk complexe materie die hieraan ten grondslag ligt. Ook voor hypotheekverstrekkers geldt dat ze zich voldoende willen kunnen indekken tegen risico’s. Ze moeten immers wel zeker weten dat ze het geld terug krijgen. Nu is dat bij een hypotheek nog wel redelijk te overzien, want het huis dient altijd als onderpand. Kun jij je verplichtingen niet meer nakomen, dan kan de hypotheekverstrekker overgaan tot verkoop van je huis om op die manier het geld terug te krijgen.

Het bepalen van de leensom
De hoogte van het maximale bedrag dat je kunt lenen, is in grote mate afhankelijk van je inkomen. Hiervoor gaat men uit van het zogenoemde toetsinkomen. Je bruto maandinkomen ligt daaraan ten grondslag, maar eventuele partneralimentatie gaat daar eerst vanaf. Heb je zelf een partner, dan kun je het inkomen van die partner met factor 0,8 laten meetellen in het totaalplaatje. Uiteindelijk staat er onder de streep een toetsinkomen waarmee gerekend wordt.

De hoogte van de rente
Over het geleende bedrag zul je rente moeten betalen. De hoogte daarvan hangt af van de looptijd van je hypotheek. Je kunt de rente voor enkele jaren vastzetten, maar ook voor bijvoorbeeld dertig jaar. Het renteaanbod verschilt ook per hypotheekverstrekker. Het is goed denkbaar dat je bijvoorbeeld bij een Rabobank hypotheek rente moet betalen die qua hoogte verschilt met die van een andere aanbieder. Elke hypotheekverstrekker kiest zelf zijn eigen strategie. De hypotheekadviseur kan je uitgebreid informeren over de meest geschikte optie.

Dit artikel wordt u aangeboden door Ikbenfrits.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant