Het kunstenaarsviertal met v.l.n.r. Marij Schrijen, Ludewien Zweers, Jacqueline de la Rie en Ewout van Roon. Foto: Luuk Stam
Het kunstenaarsviertal met v.l.n.r. Marij Schrijen, Ludewien Zweers, Jacqueline de la Rie en Ewout van Roon. Foto: Luuk Stam

Kunstenaars openen galerie in oude speelgoedwinkel

Pop Up Galerie Hengelo is geopend tot en met 19 september

Door Luuk Stam

HENGELO – In het pand aan de Spalstraat in Hengelo waar voorheen speelgoedwinkel De Drievetol gevestigd was, is sinds vorige week een galerie met werk van vier regionale kunstenaars te vinden. De galerie is vanaf nu iedere vrijdag en zaterdag geopend voor publiek. De kunst is niet alleen te bekijken, maar ook te koop.

De schilderijen die hier hangen, zijn van kunstenaressen Ludewien Zweers (68) uit Zutphen en Marij Schrijen (66) uit Lochem. Veel van de sieraden zijn gemaakt door de eveneens uit Lochem afkomstige Jacqueline de la Rie (58). Ook zijn er spullen te koop om zelf sieraden te maken. Ewout van Roon (67) uit Eefde vertoont hier de komende maanden zijn videokunst.

De samenwerking tussen de vier – die elkaar kennen vanuit de kunstwereld – ontstond op initiatief van Zweers. “De kunstroutes gaan vanwege corona niet door en dus dachten wij: hoe kunnen we toch iets doen deze zomer?”, vertelt ze. “Ik heb mijn atelier in Hengelo en ben hier gaan kijken of ik een leegstaande winkel kon vinden om samen in te richten.”

Ze kwam terecht in de oude speelgoedwinkel. “De eigenaar was meteen heel enthousiast en bereid om de ruimte beschikbaar te stellen”, vertelt de Zutphense, die ernaar uitkijkt om de eerste bezoekers te ontvangen. “Het stond hier leeg, wij maken het graag wat levendiger. Het mes snijdt aan twee kanten. Wij vinden het leuk om onze spullen te laten zien en te verkopen. De Hengeloërs en de toeristen hebben wat te kijken.”

Zweerus schildert al zo ongeveer heel haar leven en geeft ook lessen. Marij Schrijen werkt al vijftien jaar met vooral acrylverf. Jacqueline de la Rie geeft al zo’n tien jaar lang door heel het land workshops op het gebied van sieraden maken. En Van Roon? “Ik ben veertig jaar geleden begonnen met het filmen van mijn kinderen”, vertelt hij. “Dat is steeds verder uitgegroeid. Ik doe van alles met beeld en muziek.”

Samen met De la Rie is Zweerus tevens actief met de stichting Kunst en Meer, die ervoor zorgt dat mensen met een kleine beurs toch kunnen genieten van kunst. Ze organiseren kunstreizen naar musea in de regio. “Door corona heeft ook dat een hele tijd stilgelegen”, vertelt Zweerus. “We zijn nu in kleine groepjes weer aan het opstarten.”

Voor de voormalige speelgoedwinkel in Hengelo komen deze week vlaggen te hangen, die passanten op de nieuwe galerie moeten wijzen. Deze is vanaf nu iedere vrijdag en zaterdag open van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis. Ook hier gelden de maatregelen van het RIVM en mogen er niet meer dan drie bezoekers tegelijk naar binnen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden