Bomenbelang plant hopbeuk en zevenzonenboom

Enkele omwonenden van park De Braamberg hielpen mee met het planten een hopbeuk. Foto: Gerlinde Bulten
Enkele omwonenden van park De Braamberg hielpen mee met het planten een hopbeuk. Foto: Gerlinde Bulten

DREMPT/BRONCKHORST - De jaarlijkse boomplantdag van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst vond dit jaar plaats in Drempt, in het parkje de Braamberg naast de Rijksweg. Zaterdagmiddag 7 december, plantte de vereniging daar een Europese hopbeuk en een zevenzonenboom. Daarbij waren ook omwonenden van het park aanwezig die sinds kort het beheer van dit groen op zich nemen.

De hopbeuk (Oystra) is een langzaam groeiende boom die uiteindelijk ruim twaalf meter breed kan worden. Hij bloeit in mei en juni uitbundig met geelgroene, mannelijke katjes van circa vier tot zes centimeter en onopvallende vrouwelijke bloemen in kleine aartjes. Deze groeien eenmaal bevrucht uit tot vruchten die de vorm hebben van hopbellen en circa zes cm lang zijn. De hopbeuk is een klimaatbestendige boom.

De zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) begint als struik en groeit uiteindelijk uit tot een kleine boom met een vaasvormige tot ronde kroon tot circa zeven meter hoog. De bloemen zijn wit en openen in september in grote pluimen. Iedere topbloem aan de hoofd- en zijscheuten in de pluim wordt omgeven door een krans van drie tot zes bloemen. Hier is de Nederlandse naam Zevenzonenboom van afgeleid. Als de boom uitgebloeid is, valt de witte bloemkroon af en groeit de kelk uit en kleurt gedurende meerdere weken paars-rood. Deze boom heeft daardoor een langere sierwaarde.

Sinds 2015 plant Vereniging Bomenbelang ieder jaar in november of december een al wat grotere boom op een openbare plek in de gemeente Bronckhorst. In het eerste jaar was dat bijvoorbeeld een moeraseik bij Hackfort, in 2016 gevolgd door een katsoeraboom op De Bleek in Vorden. Deze laatste is afgelopen zomer doodgegaan en is ook afgelopen zaterdag vervangen door een nieuw exemplaar. Dit is een vaak meerstammige boom met een ovale, later breder wordende en uiteindelijk ronde kroonvorm, dicht vertakt en met aan de uiteinden veel dunne twijgen. Het jonge blad is bronskleurig, in de zomer is het blauwachtig groen, ook de onderzijde van het blad is blauwgroen. In de herfst kleurt de gehele boom geeloranje tot oranjerood en is dan een blikvanger. Het afvallende blad geurt opvallend naar versgebakken koekjes of brood.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden