Keijenborger Bert Jansen is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naast hem zijn vrouw Riet (links) en burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam
Keijenborger Bert Jansen is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Naast hem zijn vrouw Riet (links) en burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam

Bert ziet zijn inzet voor de Keiaosers beloond met lintje

Algemeen

Koninklijke onder-scheiding voor Bert Jansen (58) uit Keijenborg

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Zijn vrouw had hem naar de kapper gestuurd. Dat deed ze anders nooit. Ze had hem uitgebreid geadviseerd over zijn kledingkeuze. Deed ze anders ook nooit. En het meest opmerkelijk was nog wel het aanvangstijdstip van de jaarlijkse ledenvergadering van toerclub Keiaosers. Die begon al ruim 25 jaar om acht uur en nu ineens om half acht.

Bert Jansen (58) heeft dan ook wel een vermoeden dat er iets te gebeuren staat als hij op donderdagavond 21 november richting Coens Tapperij fietst, maar als burgemeester Marianne Besselink hier een half uur na het begin van de vergadering binnenloopt om hem te onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau valt de Keijenborger de mond toch wel even iets open.

Onder het toeziend oog van andere clubleden, maar ook van familie, buren en collega's speldt de burgemeester hem de bijbehorende versierselen op. "Dit had ik niet verwacht", reageert Jansen. "Ik vind dit wel heel leuk. Al heb ik bij onderscheidingen van anderen vaak gedacht van; als mij zoiets maar niet overkomt, want dan kom je met zo'n foto in de krant en is het net alsof de fietsclub hetzelfde is als Bert Jansen. Dat wil ik absoluut niet."

Toch speelde Jansen een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de in 1993 opgerichte Keijenborgse toerclub. Hij was hier voorzitter, organisator en kartrekker tijdens de jaarlijkse toertochten zoals de Omloop van de Graafschap voor toerfietsers, de MTB-toertochten voor mountainbikers en de gezinstocht Bronckhorst Mooiste, die traditioneel op Tweede Pinksterdag wordt georganiseerd. Daarnaast was hij de initiatiefnemer voor een toertocht speciaal voor dames: Deerns op de fietse.

De clubvoorzitter was tijdens de evenementen zelf steevast van de partij, maar deed ook op de achtergrond veel werk. Hij maakte de draaiboeken voor de tochten, zocht sponsoren bij elkaar, deed de PR, bedacht routes, zette die uit, vroeg vergunningen aan en verdeelde de taken van de vrijwilligers, zijn clubgenoten. Ook is Jansen de organisator van het jaarlijkse clubweekend en fungeert hij tijdens de wekelijkse fietstochten met de club als wegkapitein.

Hoewel hij het voorzitterschap inmiddels heeft overdragen aan Han Slijkhuis is Jansen nog steeds heel actief en met veel plezier. "Mijn doel is altijd geweest om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van het fietsen", vertelt hij. "Thuis zeiden ze weleens: 'Pa, moet je nou alweer achter de computer? Houd er toch eens een keer mee op, want je bent er veel te druk mee.' Gelukkig hebben we binnen de club allerlei commissies en was er altijd mijn zoon Lars, die ook veel ideeën over de fietstochten had."

De inspanningen van Jansen kunnen deze donderdagavond op heel wat applaus rekenen en ook burgemeester Besselink bedankt de oud-voorzitter in haar woordje voor zijn bewezen diensten. "Veel inwoners van Keijenborg, Hengelo en Bronckhorst hebben genoten van de routes die u heeft uitgezet", stelt zij. "Routes die altijd verrassend waren, ook al waren ze zo dichtbij huis. Ik hoop dat toerclub Keiaosers nog vele jaren doorgaat met deze verbindende evenementen."

Daarvoor hoopt de club ook nieuwe leden aan te trekken, want Jansen – die ook al erelid is – moet constateren dat de gemiddelde leeftijd sinds de oprichting alleen maar is gestegen. "Jongeren kwamen er wel bij, maar vertrokken ook weer", vertelt hij. "Toen we begonnen, was onze gemiddelde leeftijd 30 jaar. Nu zijn we 25 jaar verder en is onze gemiddelde leeftijd 55 jaar, maar we blijven gewoon iedere week weer wat moois organiseren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden