Wethouder Blaauw op bezoek bij Yvonne en René Regelink. Foto: Mirjam Rensink
Wethouder Blaauw op bezoek bij Yvonne en René Regelink. Foto: Mirjam Rensink

Pleegkinderen hebben het meeste baat bij gewone dagelijkse dingen

Week van de pleegzorg

Door Mirjam Rensink

BRONCKHORST/ZELHEM – In de gezellige boerderij van Yvonne en René Regelink wonen vijf kinderen. Twee ervan zijn biologische kinderen, de andere drie zijn pleegkinderen. Dat Yvonne en René heel veel om alle vijf hun kinderen geven hoor je meteen als je met hen praat. ''Zodra een kind hier binnen komt en je ziet het voor het eerst dan voel je direct dat je het wilt beschermen.''

Tijdens de week van de pleegzorg is wethouder Evert Blaauw op bezoek bij de familie. Hij voelt zich betrokken bij Yvonne en René en bij alle ouders die pleegkinderen opvangen in Bronckhorst. ''Wij willen als gemeente graag een gesprekspartner voor deze mensen zijn. Mensen die heel belangrijk werk doen. Binnen de gemeente zijn wij bezig om een speciaal aanspreekpunt voor deze mensen in te stellen. Soms zitten ze met vragen of problemen waar wij hen mee kunnen helpen. We kunnen dingen niet oplossen maar we kunnen wel bemiddelen. Als het bijvoorbeeld lastig is om een kind halverwege het schooljaar geplaatst te krijgen op een middelbare school of als een pleegkind een zelfstandige woonplek zoekt als hij achttien is geworden.'' Binnen een paar maanden moet dit nieuwe steunpunt binnen de gemeente er zijn.

''Ik hoop ook dat er meer mensen pleegouder willen worden'', vervolgt Evert Blaauw. ''Er is een enorme vraag naar pleegouders, niet alleen voor permanente opvang maar ook bijvoorbeeld voor weekendopvang of vakantieopvang in de buurt. Wij willen daar aandacht voor vragen omdat we door goed voor kinderen te zorgen een heleboel problemen in de toekomst voor zijn. Je doorbreekt vaak een heel keten van problemen door een kind te helpen. Als het bijvoorbeeld ouders en grootouders heeft die nooit hebben gewerkt zal het zelf ook minder gestimuleerd worden om naar school te gaan en te gaan werken. Als een kind in een stabiele omgeving kan opgroeien voorkom je dat zo'n kind later ook in de bijstand of schuldhulpverlening terecht komt. Je helpt een kind een toekomst opbouwen.''

Yvonne, René en hun kinderen zijn blij dat ze elf jaar geleden gekozen hebben om pleeggezin te worden. ''Je ziet dat een kind groeit in een gezin. Het komt binnen als een grijs, bang muisje en ontwikkelt zich in de loop van de tijd tot een speelse stoere jongen. En als je zo'n kind dan ziet veranderen dan is dat ontroerend. Dat zijn momenten om bij stil te staan'', zegt René. Uit de verhalen van Yvonne en René blijkt dat het de gewone dagelijkse dingen zijn waar pleegkinderen het meeste baat bij hebben. Samen aan tafel eten, samen winkelen.

Ook Yvonne en René hopen dat meer mensen pleegouder gaan worden. Dat ze zich in ieder geval eens gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden binnen de pleegzorg. Ze raden mensen aan om eens een kijkje te nemen op de site van Entrea Lindenhout: ikwilpleegouderworden.nl. Deze jeugdzorgorganisatie helpt mensen die misschien pleegouder willen worden door het geven van informatie en begeleiden hen gedurende het hele traject. En misschien zijn er binnenkort dan meer mensen in Bronckhorst die net als Yvonne een prachtig fotoboek op tafel hebben liggen met daarin foto's van henzelf met hun stoere gezin.


www.ikwilpleegouderworden.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden