De winnende wagen van de Boakermark begint aan de optocht. Foto: Alice Rouwhorst.
De winnende wagen van de Boakermark begint aan de optocht. Foto: Alice Rouwhorst.

Bouwgroep De Boakermark wint met Old Mac Donalds

BAAK – De 59ste kermisoptocht trok onder natte en kille omstandigheden door het dorp. De toeschouwers zagen een bonte, lawaaierige stoet aan zich voorbij trekken; negen grote wagens, één loopgroep, drie kleine wagens, één versierde fietsgroep, vendeliers van Baak, het koningspaar van 2018, muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen, de Koninklijke Harmonie Concordia uit Hengelo, Drum- en Showfanfare Red & Black uit Giesbeek en Drumband VMS uit Aalten.

Door Alice Rouwhorst

Ook dit jaar wisten de wagenbouwers de toeschouwers weer te verrassen met de diverse onderwerpen van hun wagens. Nostalgie ademde de wagen van de Premium Bouwers met taferelen uit de tv-serie Allo Allo, het café met René, Herr Flick en de gestapo. Ook de Toaie Rakkers lieten (muzikale) tijden van weleer herleven op verschillende muziekdragers van toen. Elvis was hier duidelijk 'alive', Luv deed haar dansje weer en Hazes zong z'n levenslied. VIP 2.0 toonde een kijkje achter de schermen van de goedkope en snelle bezorging van de pakketjes met textiel uit de lage loonlanden zoals Bangladesh en de Mermaid Squad showden mystieke wezens van de bodem van de Baakse zee. Deze schone zeemeerminnen voelden zich in hun element in de natte en koude omstandigheden van de optocht. Precies de omstandigheden zoals ze op de zeebodem gewend zijn. De proefkonijntjes van de wagen 'Suske en Wiske en het lekkere lab' van de Broekkies, die het lekkers uit het lab moeten proeven, waren minder gewend aan de weersomstandigheden. Zij hadden het best wel koud, zo in hun kooitje achter op de wagen. De loopgroep Blie-kie zorgden met hen dweilorkest Stoffer en Blie-kie voor én een vrolijke noot én een schone straat. De ZE-bouwers toonden een Mexicaans cultureel erfgoed, Dia de Los Muertos oftewel de Dag van de Doden. De Boakermark bouwde de Boakerfarm van Old Mac Donald, die een idee had en werd dat niet de bekende fastfoodketen?

De jury waardeerde deze wagen met de meeste punten en deze bouwgroep werd dus de winnaar van de Baakse kermisoptocht 2019. Het verschil tussen de nummer één en de nummer acht bedroeg 27 punten. Volgens het publiek verdiende de groep De Wouzen met Thrift Shop van Macklemore de hoogste trede van het podium. Zij behaalden van de 585 uitgebrachte stemmen er 166. Dat was veruit het meeste. Geen enkele andere wagen behaalde van het publiek meer dan 100 stemmen. Een hoge wagen met daarop een winkel met retro meubels, vintage kleding, witgoed voor een habbekrats, veel boeken en uiteraard met uit de boxen het nummer Thrift shop. Voor de wagen ging een stoet mensen op fietsjes, bureaustoelen, stepjes en meer rollend materiaal zoals in de clip van het betreffende nummer ook te zien is.

De prijsuitreiking van de grote wagen vond 's avonds in de tent plaats. De prijzen voor de kleine wagen waren 's middags al uitgedeeld. Eliane, Bjarne en Lenthe wonnen met hun Pippo de Clown wagen. Tweede werd Ralf met zijn politiewagen. Hij nam zijn taak zeer serieus. Hij slingerde ondeugende toeschouwers, hen onder schot houdend, zonder pardon op de bon! De agenten Lina en Evie op fiets werden nummer drie en Jeroen Schiphorst sloot de rij met zijn Ajax wagen.

Uitslag vakjury:
1. Boakermark – Old Mac Donalds
2. Ze Bouwers – Dia de los Muertos
3. Premium Bouwers – Allo Allo
4. VIP 2.0 – Op bestelling
5. Mermaid Squad – Diep in de zee
6. De Toaie Rakkers – De toaie Rakkers draaien door…..
7. De Wouzen – Macklemore, Thrift Shop
8. De Broekkies – Suske en Wiske en het lekkere lab

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden