Column Luuk Stam - Zonsondergang

Zonsondergang

Ja, vandaag is een mooie! Een heldere lucht met veel kleine wolkjes, ideale omstandigheden voor een prachtige zonsondergang. Fiets uit de schuur, fotocamera in de aanslag en gaan. Een sprintje trekken is het devies, want dit kleurrijke schouwspel ontvouwt zich in rap tempo, maar is ook binnen de kortste keren weer voorbij. Een sprintje, maar waar naartoe? Wat is de mooiste plek voor een foto? Welke plek heb ik nog niet gehad?

Vrij uitzicht richting het westen, dat is één van de belangrijkste eisen. Het liefst ook nog met iets moois op de voorgrond. Zo maakte ik op het strand in Zoutelande eens een foto van twee schommelende kinderen in het licht van de ondergaande zon. Hun silhouetten in de rode avondgloed met op de achtergrond de zon die langzaam in de zee zakte en het laatste zachte schijnsel over het water wierp, het was het leven op z'n mooist.

Water en de zonsondergang zijn sowieso een gouden combinatie. Dan kom je hier al snel bij de IJssel of de Oude IJssel uit. Zo maakte ik onlangs een foto bij Zutphen. De lucht was geheel helder, er was iets laaghangende bewolking en ik was precies op tijd om de zon daar nog bovenuit te zien komen. 'Jackpot!', schreef ik even later op Facebook bij de foto die ik gemaakt had en zo voelde het ook echt.

Ook de twee dames van middelbare leeftijd die samen in een boodschappenwagentje naar de dijk langs de IJssel waren gekomen, vonden het 'werkelijk prachtig'. Dat zeiden ze een keer of acht tegen elkaar. Veel discussie kan er ook niet over ontstaan. Van een mooie zonsondergang kan iedereen genieten. In een wereld waar menigeen overal een mening over denkt te moeten hebben, is dat een verademing.

Het spektakel waarop de natuur ons bij tijd en wijle trakteert, is niet alleen fotogeniek. De warme avondgloed geeft alles een stukje meer glans. Een terrasavond, een fietstocht, een boottripje, een potje voetbal, het uitlaten van de hond, het wordt allemaal net een stukje mooier in het warme avondlicht. Toch kan ik het op zo'n moment nooit laten om de camera te grijpen in een poging deze zonsondergang nog mooier vast te leggen dan de vorige.

Het is niet elke avond feest. Het gebeurt niet zelden dat zich kort voor het moment suprême een grote grijze wolk meldt die abrupt een streep door het hele schouwspel trekt. Zo'n wolk kan ik op dat moment vervloeken, maar tegelijkertijd besef ik dat een zonsondergang zo mooi kan zijn omdat het ook vaak tegenvalt.

Deze avond stel ik al fietsend vast dat er weliswaar wolkjes te zien zijn, maar geen enkele met de intentie om roet in het eten te gooien. Dit wordt er eentje. Ik besluit iets te doen met de hoge mais. De pluimen van de maisplanten doen het goed in het zonlicht. Ze nemen even later een hoofdrol in op een plaatje waar ik zeer tevreden mee ben. Op naar de volgende! Maar waar? Tips zijn meer dan welkom.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden