Tijdens de zangweek wordt geoefend onder leiding van Dineke de Roo. Foto: Tjeerd Visser
Tijdens de zangweek wordt geoefend onder leiding van Dineke de Roo. Foto: Tjeerd Visser

Een week lang klinken koorklanken in de Dorpskerk

Geen auditie doen, gewoon fijn meezingen

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO – Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseren dirigente Dineke de Roo en zangers Gerda Gotink en Tjeerd Visser een a capella zangweek. In de Dorpskerk in Hummelo zullen van maandag 22 tot en met donderdag 25 juli rond de 35 tot 40 sopranen, alten, tenoren, baritons en bassen een mooi programma instuderen. Als afsluiting van de zangweek wordt een gratis toegankelijk concert gegeven, eveneens in de Dorpskerk op vrijdagavond 26 juli, aanvang 20.00 uur.

Drie enthousiaste mensen nemen de organisatie van de zangweek op zich. Dineke de Roo, ervaren koordirigente van koren in Bredevoort en Dieren en twee uit Doetinchem, nam het initiatief drie jaar geleden om een zangweek te houden. "Ik had zelf meegedaan met een zangweek in Engeland en het leek mij mooi om ook hier mensen die graag willen zingen de gelegenheid te bieden om in een koor mee te doen. Auditie hoeven ze niet te doen." Zij kreeg hulp van Gerda Gotink en Tjeerd Visser. "Zij kunnen het organisatorisch en financieel goed regelen," lacht Dineke.

De eerste editie van de zangweek werd gehouden in Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem. "Vandaar de naam Zanglokaal Doetinchem," legt Tjeerd Visser uit. "Alleen zijn we nu uitgeweken naar de Dorpskerk in Hummelo. Eerst voor een aantal zangdagen met een thema, maar nu organiseren we hier ook de zangweek."

Het repertoire dat wordt ingestudeerd is zeer gevarieerd. Zo komen verschillende thema's aan bod: Byzantijnse, oude, wereld- of volksmuziek en het lichtere genre. "Rond de twaalf liederen kies ik uit," vertelt Dineke. "Maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 14.30 uur werken we eraan. Vrijdagmiddag is tussen 15.00 en 17.00 uur de generale repetitie en om 20.00 uur begint het concert."

Naast een week flink oefenen aan het zangprogramma, beleven de deelnemers ook een fijne week. "De eerste dag komt iedereen nieuw binnen en is het wat onwennig," vertelt Tjeerd. "In de koffiepauze raken ze in gesprek met elkaar en na de lunch begint het al een groep te worden. Voor een aantal voelt het als vakantie. Er ontstaan mooie vriendschappen. Zingen verbind."

Het Zanglokaal Doetinchem verzorgt ook 'losse' zangdagen, zoals de a capella-zangdag Byzantijnse muziek, een vrouwenzangdag of zangdag Christmas Carols, die worden afgesloten met een presentatie. "Niet iedereen wil vastzitten tegenwoordig, maar ze weten ook niet altijd of ze wel kunnen zingen. Nu kunnen ze een dag of een week proberen." Gebleken is dat het met de zangkunst wel goed zit. "Onder de deelnemers zijn wel een aantal geschoolde zangers en de minder ervaren zangers worden meegetrokken in het koor," legt Dineke uit. "Ook in een week kan een mooie koorklank ontstaan."

Deelnemers, vooral tenoren en bassen zijn meer dan welkom, kunnen zich voor 15 juni aanmelden voor de zangweek. De 'stemmen' bepalen de uiteindelijke keuze voor de muziek. Vier tot zes weken ervoor wordt de muziek toegestuurd, als bladmuziek om te bekijken maar ook als midifiles voor de Capella-reader. "Dan kunnen de deelnemers thuis alvast beginnen met oefenen."

Meer informatie over de kosten en opgeven is verkrijgbaar via Gerda, 06-44418603 en Tjeerd, 06-17011427 of mail: zanglokaaldoetinchem@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden