De deelnemers aan de cursus klompen maken aan de slag in de nieuwe werkplaats in de voormalige buurtsuper. Foto: Luuk Stam
De deelnemers aan de cursus klompen maken aan de slag in de nieuwe werkplaats in de voormalige buurtsuper. Foto: Luuk Stam

Klompenproject strijkt neer in voormalige buurtsuper

Keijenborgs winkelpand is straks belevingsruimte, werkplaats en informatiepunt in één

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Het Keijenborgse project 'de Klompenmakers zijn terug' loopt al een tijdje, maar vanaf nu zijn de klompen ook fysiek in het dorp aanwezig. Het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg is volop bezig om in het pand waar voorheen de buurtsuper Troefmarkt gevestigd was een eigen plek te realiseren.

Het klompen maken speelde rondom Keijenborg tot ver in de vorige eeuw een grote rol. Nergens zaten zoveel klompenmakerijen op zo'n klein gebied bij elkaar. Het toeristisch platform wil de geschiedenis van de klompenmakers nieuw leven inblazen en zet de klompen steeds nadrukkelijker in als trekpleister voor Keijenborg. Het zichtbaar zijn op een centraal punt in het dorp moet daaraan bijdragen.

In het voormalige winkelpand is daarom een museumachtige belevingsruimte met klompen en attributen van klompenmakers gecreëerd. Daarnaast biedt het pand een werkplaats voor het geven van de cursussen in het klompen maken en wordt er een informatiepunt met folders ingericht. Hier is voor toeristen en dagjesmensen onder meer de routebeschrijving van de klompenfietsroute te krijgen.

Het Toeristisch Platform huurt het pand in eerste instantie tot eind dit jaar en hoopt nog deze maand de deuren voor het publiek te kunnen openen. De cursusruimte is al in gebruik. Het idee is om het klompentrefpunt ook te gaan gebruiken als startplek voor de fietsroute langs de klompenmakers onder begeleiding van een gids. "Daar hopen we vanaf juli mee te kunnen beginnen", zegt voorzitter Jan Jansen van het Toeristisch Platform.

Het platform wil daarnaast kleine startende bedrijfjes de mogelijkheid geven om in het pand ruimte te gebruiken. "Dat kan een mooie combinatie zijn", verwacht Jansen. "Op die manier is er hier altijd iemand aanwezig. Diegene heeft hier de ruimte om te werken, maar kan ook de toeristen die hier binnenlopen uitleg geven over ons project en de verschillende routes."

De initiatiefnemers van het klompenmakersproject blijven openstaan voor nieuwe plannen. "Dorpsgenoten die ideeën hebben of een bijdrage kunnen en willen leveren, mogen zich zeker melden", geeft Jansen aan. "Het gaat niet alleen om het maken van klompen. Je kunt ook denken aan workshops, doe-avonden of cursussen over hout draaien, klompen schilderen of gereedschappen slijpen of restaureren."

Het idee voor het inrichten van een centraal punt is tot stand gekomen tijdens de klompenmakersavond, die in februari van dit jaar is gehouden. Het toeristisch platform wil aan de slag met meerdere ideeën die daar aangedragen zijn. Zo wordt er nagedacht over het verwerken van klompen in de plaatsnaamborden, over het maken van speciale Keijenborgse klompen en over het in het leven roepen van een jaarlijks terugkerend klompenmakersfestijn.

Meer berichten