Willy Hermans, Ad van Liempt, Erik Hagelstein, Heleen Stevenson en auteur Henny Haggeman (v.l.n.r.) bij de boekpresentatie. Foto: PR
Willy Hermans, Ad van Liempt, Erik Hagelstein, Heleen Stevenson en auteur Henny Haggeman (v.l.n.r.) bij de boekpresentatie. Foto: PR

Achterhoekse oorlogsverhalen blijven voortleven in boek

Algemeen

Presentatie van 'De laatste dagen van soldaat Haggeman'

DOETINCHEM/REGIO - Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog blijken nog steeds voort te leven en veel emotie op te roepen. Dat bleek zaterdag 20 april toen onder grote belangstelling het boek 'De laatste dagen van soldaat Haggeman en andere Achterhoekse oorlogsverhalen' werd gepresenteerd. Auteur Henny Haggeman schrijft hierin aan de hand van persoonlijke verhalen over allerlei thema's van de oorlog zoals het verzet, de strijd op de Grebbeberg, fusillades, pilotenhulp, en de bombardementen op Emmerik en Doetinchem.

Tijdens de presentatie bij Blend in Doetinchem kwamen diverse mensen hun verhaal vertellen aan een tafel waar de bekende journalist, auteur, programmamaker en oorlogsdeskundige Ad van Liempt eregast was.

Gert Starink (93) kreeg als oudste aanwezige het eerste exemplaar

74 jaar na de bevrijding zijn er nog maar weinigen in leven die het uit de eerste hand kunnen navertellen. Desondanks zijn er kwesties die nog steeds gevoelig liggen of bij betrokkenen als kind diepe indruk hebben gemaakt. Wil van Groningen uit Gaanderen was nog maar acht maanden oud toen een bom in de voortuin van hun huis viel. Zijn ouders overleefden het ternauwernood, zelf raakte hij gewond.
De 86-jarige Heleen Stevenson-Kuipers is de dochter van Tante Riek (1893-1944) uit Winterswijk. Zij was de bekendste verzetsheld in de regio die een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Heleen vertelde dat ze als kind geen weet had van alle activiteiten van haar moeder, die zelfs in het kamp in Ravensbrück anderen hielp. Ze heeft 'Tante Riek' alleen in haar kinderjaren gekend. Voor haar was zij niet zozeer een heldin, liever had ze haar ook op latere leeftijd als moeder gehad.
Derk te Rietstap jr. was aanwezig om over het hoofdstuk 'Een bruine das met kogelgaten' te praten. Zijn vader was een van de 46 mannen uit gevangenis De Kruisberg die aan de Rademakersbroek bij Varsseveld gefusilleerd werden nadat verzetsgroep De Bark vier Duitsers had opgehangen. Ad van Liempt sprak zijn bewondering uit over de genuanceerde uitspraken van Derk te Rietstap die de verzetsgroep niet de schuld gaf van de dood van zijn vader, waar anderen de rol van de verzetsgroep nogal in twijfel trokken.

Ook Henny Haggeman en uitgever Willy Hermans schoven aan bij presentator Erik Hagelstein om over de totstandkoming van het boek te praten. Doetinchemmer Gert Starink kreeg als oudste aanwezige het eerste exemplaar overhandigd uit handen van de auteur. Als 93-jarige kon hij nog wel zelf zijn verhaal vertellen over de graafwerkzaamheden voor de Duitsers.
Zo staat het boek vol met aangrijpende verhalen van bijzondere, maar ook heel gewone Achterhoekers. Zoals over Bernard Besselink en Jan Agterkamp die hun hulp aan twee Engelse vliegeniers met de dood moesten bekopen. Over Doetinchemse families Diepenbroek en Vriezelaar die getroffen werden door bombardementen. Over Henk Bilderbeek uit Steenderen die op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats in Putten was en met veel andere Puttense mannen werd afgevoerd. Over Bill Cole die hielp de Achterhoek te bevrijden en in Doetinchem bleef hangen. De veteraan is inmiddels 96 jaar. Over Kees Misset, Theo Masselink, Dirk van Egmond, Jo Satter, Lies Willemsen. En natuurlijk het verhaal dat Henny Haggeman zelf het meest dierbaar was: het verhaal over soldaat Haggeman.

'De laatste jaren van soldaat Haggeman en andere Achterhoekse oorlogsverhalen' is een uitgave van Uitgeverij Hermans en verkrijgbaar in alle regionale boekhandels en online via www.uitgeverijhermans.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant