Steven Willems (l.)  en Rutger Bilderbeek van Scouting Sweder van Voorst gaan naar de World Jamboree in Amerika. Foto: Liesbeth Spaansen
Steven Willems (l.)  en Rutger Bilderbeek van Scouting Sweder van Voorst gaan naar de World Jamboree in Amerika. Foto: Liesbeth Spaansen

Rutger en Steven gaan met troep Stroopwafels naar World Scout Jamboree

HUMMELO/DREMPT – Twee scouts van Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel, Rutger Bilderbeek (16) uit Drempt en Steven Willems (15) uit Hummelo zijn deze zomer present op de vierjaarlijkse World Scout Jamboree georganiseerd door Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Van 22 juli tot en met 2 augustus komen ongeveer 40.000 scouts uit 150 verschillende landen bij elkaar. Het kamp is op het scoutingterrein van The Summit Bechtel Reserve in West Virginia, Amerika.

Door Liesbeth Spaansen

Scouting Sweder
Steven en Rutger zijn al jaren clubgenoten. Steven zit al sinds 2003 bij Scouting Sweder in Hummelo. "Ik ben geen voetballer. Omdat ik naast het scoutinggebouw woon, ging ik even kijken en ben niet meer weggegaan." Steven begon als bever, Rutger startte bij de welpen en ze zijn nu beide explorers. "Je moet houden van het buitenleven en een groepsgevoel hebben. Bij scouting is een goede sfeer en er is geen prestatiedrang. Iedereen wordt in hun waarde gelaten, je kunt er juist jezelf zijn," motiveren ze hun keuze voor scouting.

Dat scouting niet stoer zou zijn, zonder bijvoorbeeld computers, verwijzen ze naar het rijk der fabelen. "Elk jaar is er de Jotihunt, een vossenjacht, met vossenteams die door heel Gelderland lopen. In het scoutinggebouw wordt een computercentrum opgezet, want via internet komen opdrachten binnen en kunnen punten worden verdiend." Natuurlijk wordt tijdens reguliere opkomsten vuur gemaakt, leren ze pionieren en routetechnieken voor hikes (wandelroutes) met opdrachten, kompas, bolletje-pijltje of gps en gaan ze regelmatig op kamp.

Voorbereiden op een wereldreis
De voorbereidingen voor de Wereld Jamboree duren al bijna anderhalf jaar. Terwijl Steven snel was in zijn beslissing om mee te gaan, twijfelde Rutger eerst. "Ik heb me de laatste dag opgegeven, 1 december 2017." Spijt heeft hij niet. "Je kunt maar één keer in je leven naar een Wereld Jamboree."

Om de kosten voor deelname aan dit bijzondere scoutingkamp, 4500 euro, op te brengen werken Steven en Rutger. "Zaterdags als afwasser in de Gouden Karper en zondags als ijsverkoper bij IJsboerderij de Steenoven," vertelt Steven. Rutger: "Zaterdags bij Coffee Fresh in Drempt het wagenpark wassen van binnen en buiten, in het voorjaar en de zomer maai ik het gras bij Bronckhorst tandartsen en in de vakanties klus ik bij Verhey in Toldijk."

Vanuit Nederland gaan achttien troepen van 36 scouts en 4 stafleden op reis. Steven en Rutger zijn ingedeeld bij troep Stroopwafels, uit de regio Achterhoek/Arnhem. Deze is weer onderverdeeld in vier patrouilles van ongeveer 8 à 9 mensen, gemengd qua leeftijd en jongens/meisjes.

De troepen hebben al kennisgemaakt met elkaar. "We zijn naar vier voorbereidingskampen geweest in Vorden, Neede, Driebergen en Doetinchem om per patrouille elkaar te leren kennen, en onze buddy's waarmee we in een tentje slapen," vertelt Rutger. Het vijfde en grootste kamp met alle 1000 Nederlandse deelnemers komt nog en is in Ommen. Steven vult aan: "De troepen van het Nederlands Contingent zijn vernoemd naar Nederlandse lekkernijen. "Wij zijn van de Stroopwafels, maar er zijn ook Bitterballen, Krentenbollen en Poffertjes."

Wereld Jamboree Amerika
Op 21 juli vliegen de troepen vanuit Frankfurt, Amsterdam of Brussel naar Amerika. "Wij gaan met de bus van Arnhem naar Frankfurt en stappen daar op het vliegtuig naar Washington en vervolgens West Virginia. Het hele kampterrein is zo groot als de provincie Utrecht en is ook niet vlak."

De scouts gaan na aankomst in Amerika de tenten zelf opzetten. "Maar die hoeven we niet mee te nemen. Wel hebben we onze slaapzak en matje mee, wat schone kleren en handdoeken. Er zijn geen wasmachines, maar een handwasje gaat wel lukken."

De jongens zijn enthousiast over het programma in Amerika. Rutger en Steven kijken uit naar het tokkelen over een lengte van 1,2 kilometer van een berg af, het raften, de schietbaan, paintballen en laser gamen, boogschieten, de klimwanden en het kanovaren. "Verder maken we kennis met heel veel andere scouts met hun culturen. Elk land heeft een stand over hun land en we kunnen maaltijden ruilen zodat we kennis maken met het eten in andere landen." Ze nemen pinnetjes van een molen, vlaggetje en fietsen mee om uit te delen.

Met trots dragen zij hun blauwe das, behorend bij de scoutfit van de World Jamboree en ook hun troepbadge, natuurlijk met de stroopwafel erop, is zichtbaar. Na tien dagen Jamboree is de reis van Rutger en Steven nog niet ten einde, want ze gaan ook op een nareis van vijf dagen. "Twee dagen naar New York en drie dagen naar Washington."


www.scoutingsweder.nl

Meer berichten