Foto: Bron: Shutterstock

Waarom betalen ouderen een hogere premie voor de autoverzekering?

In Hengelo is er, net zoals in de rest van Overijssel, sprake van vergrijzing. Dat betekent dat er in deze plaats ook veel geld wordt neergelegd voor de autoverzekering. Ouderen betalen tegenwoordig namelijk een zeer hoge premie voor hun autoverzekering. Sommige verzekeraars weigeren senioren zelfs als nieuwe klant. Wat is de reden dat oudere bestuurders vaak worden geweigerd door de verzekeraar?

Waarom moeten ouderen meer betalen voor de autoverzekering?

Senioren vormen vanwege hun hoge leeftijd een wat hoger risico voor de verzekeraar. Daarom betalen ze vaak ook meer premie. Door lichamelijke klachten, slechte ogen en medicijngebruik, is het reactievermogen vaak wat minder scherp volgens de autoverzekeraars. Wat ze hierbij vergeten is dat ouderen veel minder rijden. De kans op een ongeluk is dus sowieso veel kleiner. Volgens het onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid veroorzaken ouderen niet meer ongevallen en schade dan andere bestuurders.

Oudere automobilisten bij veel verzekeraars niet welkom
Verzekeraars mogen zelf bepalen welke bestuurder ze wel of geen autoverzekering aanbieden. Ze hebben dus het recht om een senior te weigeren, ook al heeft de senior een grote hoeveelheid schadevrije jaren op zijn of haar naam staan. In 2011 hanteerden meer dan de helft (19 van de 35) van de autoverzekeraars een leeftijdsgrens. Als de verzekeraar ouderen wel toelaat, dan kunnen zij vervolgens op een hoge premie rekenen. Soms betalen oudere bestuurders wel 50% meer voor hun autoverzekering dan jongere bestuurders. Ook mogen mogen verzekeraars premie verhogen als de klant een bepaalde leeftijdsgrens heeft bereikt. Daar wordt de klant vaak niet van op de hoogte gebracht.

Besparen op de autoverzekering
De premie van de autoverzekering is gelukkig van meer factoren afhankelijk. Niet alleen de leeftijd van de bestuurder, maar ook de dekking, het eigen risico en de waarde van de auto spelen hierin een rol. Juist op deze zaken kan er flink bespaard worden. Veel mensen hebben namelijk een dekking die niet (meer) bij de auto past. Hoe meer dekking, hoe hoger de premie. Als de auto ouder is dan 10 jaar, dan is een WA-verzekering voldoende. Het is ook raadzaam om een hoger eigen risico te nemen. Het laagst mogelijke eigen risico klinkt natuurlijk interessant, omdat men dan bij schade maar een klein deel zelf hoeft te betalen. Maar voor de portemonnee is een laag eigen risico vaak niet altijd het beste.

Autoverzekering vergelijken
Tot slot is het verstandig om het aanbod van (senioren) verzekeringen goed met elkaar te vergelijken, zodat men niet onnodig veel betaalt voor de autoverzekering. Er zijn gelukkig nog steeds veel verzekeraars die ouderen wel toelaten als klant, maar de hoogte van de premie verschilt behoorlijk per verzekeraar. Vergelijk de verzekering auto dus goed met andere verzekeraars en bespaar op deze manier honderden euro's per jaar op de autoverzekering.

Meer berichten