Eva Schuurman tikte ter plekke gedichtjes op haar typemachientje. Foto: Liesbeth Spaansen
Eva Schuurman tikte ter plekke gedichtjes op haar typemachientje. Foto: Liesbeth Spaansen ( )

Bij Eva Schuurman tikt de tijd met woorden weg

TOLDIJK - De eerste sneeuw van 2019 gaf de wereld een romantische en poëtische uitstraling juist op de dag dat Dichter des Achterhoeks Eva Schuurman haar opwachting maakte in J.J.C. Flophouse. Vrijwilligers van de Flopbieb richtten dinsdag 22 januari voor een tweede keer het podium voor haar in.

Door Liesbeth Spaansen

De sneeuw werd door een dertigtal vrouwen en enkele mannen getrotseerd om te luisteren naar schrijfster, dichteres, columniste van weekblad Contact en ambtenaar van de burgerlijke stand Eva Schuurman, na een warm welkom van biebvrijwilligster Jacqueline Rekswinkel. Eva beantwoordde dit met haar gedicht 'Welkom'. "Vorige keer kwam ik erachter dat mijn lezers vooral uit vrouwen bestaat," laat Eva weten, "en nu de sneeuw er ligt, ben ik blij dat u mij kon bereiken." Zij las het gedicht 'Bereiken' voor, maar ook 'Thuis', 'Matje', 'Boek', 'Breien' en anderen, naast haar columns. De dames genoten van de voordracht waarbij zij grinnikten en gniffelden bij herkenbare onderwerpen zoals 'Sinterklaasfeest' en 'Badpakbillen'.

Om te beleven hoe Eva Schuurman in haar dichthuisje op de Zwarte Cross en Mañana Mañana aan de slag ging met het op verzoek schrijven van gedichtjes, had zij haar typemachientje en een klein uitklaptafeltje meegenomen. "Dat typemachientje heb ik van marktplaats. De oorspronkelijke eigenaar bleek trouwambtenaar te zijn geweest, die er altijd zijn speeches op typte," vertelde Eva tevreden. Het was eerst even lastig om vrijwilligers te vinden, maar toen er eenmaal één wilde, volgden er meer. In de grote voorleesstoel gezeten, vertelden zij aan wie zij het gedichtje wilden opdragen. Na het gesprekje schreef Eva, juist met veel geroezemoes in de zaal, geconcentreerd tikkend op het typemachientje het A5-je vlot vol treffende woorden, waarna zij deze vervolgens op de voor haar zo herkenbare wijze voordroeg.

In de pauze en na afloop signeerde Eva de verkochte exemplaren van haar boek Kleine trampolines.

De avond tikte snel weg. Jacqueline sloot af met dankwoorden voor Eva, die op haar beurt vertelde het erg dapper te vinden dat een aantal dames en een heer hun verhaal wilde delen. Zij kreeg een schoofje tulpen van Philippien namens de Flopbieb, met de woorden: "Tot over drie jaar."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden