De heer J. Nix voor de cameralens. Foto: Alice Rouwhorst
De heer J. Nix voor de cameralens. Foto: Alice Rouwhorst

Foto als stille getuige

BAAK – Inwoners van Baak gaven vrijdag 1 februari gehoor aan de oproep om naar de kerk te komen met een foto van een gebeurtenis in de St. Martinuskerk.

Door Alice Rouwhorst

Documentairemakers Marieke Spee en Sabine Eijkholt waren aangenaam verrast door de opkomst. Zij heetten een ieder welkom met koffie/thee en iets lekkers in de warme sacristie. Het was al gauw heel gezellig. Het leek wel een reünie. Fotoboeken werden door de (oud)inwoners samen bekeken en de daarbij behorende verhalen werden aan elkaar verteld. Om beurten mochten de aanwezigen de koude kerk in, waar ze met de door henzelf uitgekozen foto, werden geportretteerd. Af en toe kreeg iemand voorrang, omdat ze uit de schoolbank geplukt waren of even tijdens de pauze van het werk naar Baak waren gereden.
Verschillende foto's uit verschillende tijden kwamen voor de lens. Een foto van een doop, een kerkelijke huwelijksinzegening, als misdienaar of de viering van Sint Maarten. Diverse foto's in zwart/wit of kleur. Op aanwijzing van Sabine liep degene die aan de beurt was met de foto in de hand richting cameraman Coen van Ouwerkerk, die het tafereel vastlegde. In de rug van de geportretteerde het altaar en de prachtige glas-in-lood ramen. Geen woord werd gewisseld. Letterlijk allemaal stille getuigen van vieringen in de St. Martinuskerk. Een paar jongeren, maar vooral ouderen.
Als dank ontvingen de deelnemers een fotolijst én straks natuurlijk een uitnodiging voor de première van de film.

De beelden worden gemaakt voor een documentaire over de veranderingen in kleine kernen in de Achterhoek.
In Baak zijn de ontwikkelingen rondom de kerk de afgelopen twee jaar gevolgd. De film zal eind van het jaar onder andere te zien zijn bij Omroep Gelderland en mogelijk ook op festivals en op de landelijke televisie.

Meer berichten