Meester Henny Barnhoorn geeft zijn collega en vriend meester Jan Burgers een afscheidscadeau. Foto: Liesbeth Spaansen
Meester Henny Barnhoorn geeft zijn collega en vriend meester Jan Burgers een afscheidscadeau. Foto: Liesbeth Spaansen

Meester Henny neemt afscheid van De Rank en het onderwijs

TOLDIJK – Het afscheid van meester Henny Barnhoorn van basisschool De Rank in Toldijk duurde de hele donderdag 10 januari. Natuurlijk namen alle klassen gepast afscheid, de collega's deden hetzelfde. Tijdens de receptie mocht Henny vele handen schudden van ouders en oud-leerlingen, maar ook van oud-collega's uit zijn veertigjarige loopbaan als onderwijzer.

Door Liesbeth Spaansen

Die donderdagochtend worden Henny en zijn vrouw Ina van huis opgehaald met een rode eend en door een haag van zingende kinderen wandelen zij de school binnen. Daar in de hal nemen alle groepen afscheid van de meester: met een getallenliedje, een lied met BoomWhackers, een denkvierkant van Thinking for Learning (T4L) en een meester-Henny-ABC. Na de lunch werden Henny en Ina getrakteerd op een discoparty en een mooi cadeau: een telescoop van ouders, commissies en de kinderen. Meester Henny trakteerde de kinderen, gaf iedereen een afscheidscadeautje en elke klas kreeg ook nog een spel.

Omdat die avond de afscheidsreceptie in de school plaatsvond, moesten de meester en zijn vrouw even worden vermaakt. Gekozen werd voor een toeristische rondrit door de omgeving. Het team nam daarna tijdens een heerlijke maaltijd besloten afscheid.

Afscheidsreceptie
De afscheidsreceptie werd goed bezocht. Henny en Ina schudden vele handen. Er waren collega's van eerdere scholen, zijn eigen zanggroep Octo Viri, familie, vrienden, opleiders, oud-collega's en heel veel ouders en oud-leerlingen.

De collega's namen die avond op gepaste wijze afscheid van hun collega, namelijk met een 'MijnRapportfolio'. Zo schetste juf Nandie met Stokkie het stokstaartje van de denklessen, een profiel van Henny: "Je bent oplettend, hebt oog voor de kinderen, bent actief, wilt samenwerken en alles een persoonlijk tintje geven." Juf Daniëlle benoemde in de Vlinder de ontwikkelaar: Thinking for Learning, IPC, de computer, 3D printer, iPad en mindstorms.

Juf Isabelle vertelde via de poes over de rustige manier waarmee Henny met iedereen omgaat. "Ik weet zeker dat je nog meer gaat genieten met Ina en de kleinkinderen, de warmte zal missen en nog wel op school zal komen." De spin is de verbinder, vertelde juf Joke. "Het woord Pensioen staat voor Positiviteit, als Eerste op school zijn, Nierstenen, Schotland, Ipc, trotse Opa, Eten en Nooit zullen we deze verbindingen vergeten." Juf Mariëlle had de bij meegenomen. Een teamplayer, net als Henny graag samenwerkend en voor anderen alles doen. "Meester Henny gaat alleen zelf meestal laat naar huis."

De aap was bij Juf Iris. "Henny is de meester van onderzoekend en ontdekkend leren. Hij kwam met nieuwe lesideeën, leerlijnen voor robotica, was ICT coördinator, heeft een passie voor planeten en had een eigen inbreng in de musical en kamp." Met de schildpad van juf Jacqueline werd de doorzetter benoemd. "Je zoekt nieuwe uitdagingen en houdt vol, helpt iedereen op school." De Uil bij juf Annet vertelde een verhaal. "Er was eens …" Meester Henny vroeg naar ieders ervaringen, wat goed ging of mis, waarbij ondertussen de oplossingen zelf werden gevonden.

Meester Jan liet het ontstane spindiagram zien. "Henny, de cirkel is rond. Kijk naar de doelen van het Pensioen Ontwikkelingsplan (POP): afkicken van werk, zoeken naar nieuwe uitdagingen, lekker koken, genieten van de kleinkinderen, meer bewegen en koffiedrinken op De Rank."
Mister Einstein, het geesteskindje van Henny, staat symbool voor ontwerpend en ontdekkend leren en was het begin van technieklessen van meester Henny. Jan Burgers blikt kort terug op de 3D projecten, de Engeland reizen en de 25 jaren fijne samenwerking. Henny kreeg van de collega's een fietscomputer cadeau.
"Tja, daar staan we dan .. het moment waarvan je wist dat dat ging komen," begint Henny zijn afscheidswoordje. Hij nam de aanwezigen mee in zijn onderwijsloopbaan, waarna hij zijn goede collega en vriend Jan een fles goede cognac cadeau doet. Zanggroep Octo Viri trad op en zorgde voor een muzikaal slot van de dag.

40 jaar onderwijs
Henny Barnhoorn begon veertig jaar geleden als leerkracht in Leiderdorp. Hij trouwde met Ina die in Woubrugge voor de klas stond. De kinderen Matthijs en Jorien werden er geboren. Na ruim negen jaar vond hij een andere plek, Het Baken in Lelystad. Daar werd dochter Karlijn geboren. Tijdens een managementcursus bij Ruighenrode in Lochem ontdekte hij een mooie omgeving om te wonen.

Toen zich de kans voordeed te solliciteren in Borculo verhuisde het gezin. Henny en Ina werkten samen op de Willem de Zwijgerschool, waar de drie kinderen ook naar school gingen. Weer zo'n negen jaar later accepteerde Henny een baan op De Haven in Doetinchem. Door een burn-out was hij twee jaar thuis, maar daarna ging hij eerst weer aan de slag op de Julianaschool in Doetinchem.
En snel daarna op De Rank in Toldijk. Na de eerste jaren in de middenbouw, kon hij doorschuiven naar de bovenbouw. Uiteindelijk vierde hij recent op De Rank zijn 12,5-jarig jubileum op de Rank en 40 jaar onderwijs.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden