Susanne Paulsen, Michaela Hollmannová en Laurens Paulsen. Foto: PR
Susanne Paulsen, Michaela Hollmannová en Laurens Paulsen. Foto: PR

Van England tot Bohemen, muzikale juwelen in de Kathedraal van Baak

Algemeen

BAAK - De droom van Baaks kunstenares Anna van der Vliet om muziek in de 'Kathedraal van Baak' te laten klinken is inmiddels werkelijkheid geworden, mede door de violiste Michaela Hollmannová, leider van het Ensemble Ars Floreat. In de cyclus 'Michaela & vrienden' heeft Michaela deze zomer tal van ervaren topmusici en jonge talenten samengebracht om muziek van verschillende stijlen te laten klinken. Het zevende Inloopconcert is op 9 september om 15.30 uur. De entree is vrij.

Een viertal musici neemt de luisteraars mee door landen van Europa in de barok. Gedurende de 17de eeuw stond het muziekleven in Engeland duidelijk open voor invloeden van buitenaf, met name vanuit Duitsland, Frankrijk en Italië. Engeland was tevens een bestemming voor buitenlandse musici en componisten, zoals G. F. Händel of C. Gesualdo.
Het duo Ars Floreat, bestaand uit violiste Michaela Hollmannová en organiste Susanne Paulsen, speelt samen met de jonge blokfluitist Laurens Paulsen sonaten van grote Duitse componisten G. Ph. Telemann en J. S. Bach, en een zgn. 'Sonata da Chiesa' van de bekende Italiaan Arcangelo Corelli. De liefelijke tonen van de blokfluit en viool worden afgewisseld door zang. De tijd van Elisabeth in de eerste helft van de 17de eeuw is bekend als de bloeitijd van de madrigalen en liederen met luit en orgelbegeleiding. De sopraan Hanneke van Dijk zal, begeleid door orgel, beroemde liederen vol ingetogen hartstocht van John Dowland ten gehore brengen: 'White as lilies', 'Can she excuse my wrongs', 'Come again', 'If my complaints'. Tussendoor klinkt een 'Larghetto' voor viool en orgel van de Boheemse componist en vioolvirtuoos Frantisek Benda. Een klein uitstapje naar Bohemen, de geboorteland van Michaela.

Naast muziek te beluisteren, zijn in de tuin beelden te zien van Anne van der Vliet en andere kunstenaars, onder het genot van een hapje en een drankje. Natuurlijk is ook het terras van het Wapen van Baak de moeite van een bezoek waard.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden