Na een drukbezocht Hengels Dweilfestival is de Putkapel uit Sneek tot winnaar uitgeroepen. Foto: Luuk Stam
Na een drukbezocht Hengels Dweilfestival is de Putkapel uit Sneek tot winnaar uitgeroepen. Foto: Luuk Stam

De Putkapel uit Sneek wint Hengels Dweilfestival

HENGELO – De elfde editie van het Hengels Dweilfestival is op zondag 15 april gewonnen door De Putkapel uit Sneek. Het Friese dweilorkest was volgens de jury de beste van de in totaal veertien dweilorkesten die naar Hengelo waren gekomen. De tweede plek was voor de KeienKraôkers uit het Brabantse Waalre. De muzikanten van Haagsûh Bluf namen de derde prijs mee naar huis.

Door Luuk Stam

Het Hengels Dweilfestival was opnieuw gecombineerd met een warenmarkt. Het geheel zorgde voor een gezellige drukte in het dorp. Muziek was er te horen op de podia op het plein bij Expert en op straat voor zaal Langeler en voor zaal Leemreis. Het vierde podium was vorige jaren nog te vinden op de parkeerplaats bij De Spannevogel, maar stond nu voor de deur van het onlangs geopende café De Jongens.

De winst van De Putkapel kwam voor het toegestroomde publiek niet als een grote verrassing. Het 16-koppige dweilorkest uit Sneek maakte van alle optredens een ware show. Swingend, springend, maar ook gehurkt en zelfs liggend bespeelden de leden hun instrumenten. Met hun korte broeken in de kleuren van de Friese vlag sprong het gezelschap sowieso al in het oog.

Het geheel leverde lovende reacties op. "Er kwamen al zoveel mensen naar ons toe die zeiden dat ze vonden dat wij moesten winnen", vertelt trompettist Eppie Silvius na afloop. "Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen." De muzikant is goed te spreken over het festival in Hengelo. "Wij waren hier nog nooit geweest, maar we zijn aangenaam verrast door wat voor een leuk en warm dorp dit is", klinkt het.

De Putkapel begon nu bijna 25 jaar geleden als een gezinskapel. Later kwamen daar ook neven, nichten en vrienden bij. Nu bestaat de club uit mannen en vrouwen. De jongste is 16. De oudste 44. Sinds een jaar of vijf staat niet alleen de muziek, maar ook het vermaken van het publiek hoog in het vaandel. "Dat we hier winnen is voor ons een bevestiging dat het lukt om onze energie en ons enthousiasme over te brengen", aldus Silvius.

Opvallend was ook het vervoersmiddel van De Putkapel dat de hele middag voor de deur van het voormalige gemeentehuis aan de Raadhuisstraat geparkeerd stond. In een oude brandweerwagen waren de muzikanten vanuit Friesland naar Hengelo gekomen. De heenweg kostte het dweilorkest ruim twee uur en ook de weg naar huis was een flinke zit. "Maar als je zo'n mooie dag hebt gehad, dan is dat helemaal niet erg", reageert Silvius. "Het was de moeite meer dan waard."


www.hengelsdweilfestival.nl

Meer berichten