Hermans/Musset, in speciale Memorial-kleding, waren blij met hun eerste manchezege. Foto: Albert Schreuder
Hermans/Musset, in speciale Memorial-kleding, waren blij met hun eerste manchezege. Foto: Albert Schreuder Foto: Willy Hermans

Speciale manchezege voor Koen Hermans

Algemeen

HENGELO - De start van de eerste Grand Prix Zijspancross stond geheel in het teken van de nagedachtenis aan de onlangs verongelukte Hengeloër Hans Garritsen. Even verstomde al het geluid op de Witte Ruysheuvel in Oss, werden alle gashendels dichtgedraaid en was er een indrukwekkend eerbetoon. Des te specialer was het succes voor Koen Hermans die de tweede manche op zijn naam wist te schrijven en slechts één punt tekort kwam voor de dagoverwinning, die naar een andere Achterhoeker ging: Daniël Willemsen. In Oss reden Hermans/Musset met een speciale stickerset en kleding over de baan.

Door Willy Hermans

In de eerste manche wist het Nederlands-Franse duo zich van plaats 12 naar 4 op te werken. De overwinning ging hier verrassend naar Giraud/Mucenieks voor Willemsen/Bax die vanaf de tweede rij moesten starten, maar dat dat geen belemmering is voor 'De Kannibaal' is inmiddels wel bekend. Giraud/Mucenieks pakten direct de kopstart en gaven de leiding niet meer af, ondanks de gebroken pols waarmee bakkenist Mucenieks te kampen had. Als derde eindigden Vanluchene die samen met de ervaren oud-wereldkampioen Ben van den Bogaart een sterke indruk maakte.
Voor wereldkampioen Etienne Bax verliep de strijd dramatisch. Na een slechte start was hij begonnen aan een sterke inhaalrace, maar toen hij op plaats 4 reed, kwam hij met zijn passagier Stupelis ten val. Bax brak een sleutelbeen en werd dezelfde dag nog geopereerd in de hoop dat hij er de volgende race weer bij is. Nu moest hij genoegen nemen met een nulscore.
De tweede manche had een bizar verloop. Giraud/Mucenieks namen weer de leiding voor Vanluchene/v.d. Bogaart. Toen deze in de berm bleven steken werden ze gepasseerd door Willemsen/Bax en Hermans/Musset. Willemsen/Bax werden opgehouden bij het inhalen van een gestrande combinatie en nadat Giraud/Mucenieks uitvielen met een kapot voortandwiel lag de weg plotseling open voor Hermans/Musset. Dit koppel pakten deze kans en stonden de leiding niet meer af. Met liefst 22 seconden voorsprong kwamen ze als eerste over de finish voor Willemsen/Bax, die daarmee de dagzege veilig stelden. Een uitstekende prestatie, zeker na het ongeval van enkele weken geleden en de starts van de tweede rij.
Voor Koen Hermans was het de eerste manchezege en hij was er blij mee: "Onze voorbereiding is heel anders gelopen dan wij gewild hadden. Om dan nog zulke resultaten neer te kunnen zetten, had ik niet verwacht. Met één punt minder dan de nummer 1 waren we ook nog eens heel dicht bij de 'red plate'. We zijn heel tevreden zo en hopen zo door te kunnen gaan. We pakken de goede voorbereiding weer op en proberen in Frankrijk weer te vlammen."

Twee Achterhoekers die strijden om de wereldtitel, dat belooft wat voor het komende seizoen. Zeker nu Bax/Stupelis, Giraud/Mucenieks en Browne/Chamberlain al op achterstand zijn gezet. Naaste concurrenten zijn voorlopig Vanluchene/v.d. Bogaart en Veldman/v.d. Putten die in Oss ook sterk reden. De Achterhoekers Björn Roes, Keuben/Rietman en Gert van Werven wisten hun eerste WK-puntjes bij elkaar te sprokkelen.
De volgende Grand Prix is op zondag 8 april in het Franse Castelnau de Levis. Een harde baan met grote hoogteverschillen.

Daguitslag GP Oss: 1. Willemsen 44 punten, 2. Hermans 43, 3. Vanluchene 40, 4. Veldman 34, 5. Dierckens 30, 6. v.d. Boomen 25, 7. Giraud 25, 8. Varik 24, 9. Wilkinson 23, 10. Kunnas 23, 20. Keuben 8, 22. Roes 5, 23. v. Werven 1 punt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant