Burgemeester Marianne Besselink en Frans Miggelbrink in gesprek over 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink en Frans Miggelbrink in gesprek over 2017. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

'De samenleving is de kracht van de gemeente'

HENGELO - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op donderdag 4 januari 2018 mocht wederom rekenen op grote belangstelling. Na de nieuwjaarswensen en koffie met een taartje startte het officiële deel van de avond. Frans Miggelbrink was de speaker voor deze avond en hij had met burgemeester Marianne Besselink een dynamisch gesprek over het voorbije jaar.

Door Liesbeth Spaansen

Jaarwisseling
"Sinds ik hier ben, wordt de jaarwisseling alleen maar rustiger en daardoor gezelliger. Wel wat jammer van het illegale vuurwerk. Dus als we dat volgend jaar gewoon niet meer doen, wordt het nog gezelliger," aldus de burgemeester. Frans vult aan: "We gaan volgend jaar alleen carbidschieten, dat is onze traditie." Dat voorstel wordt met applaus aangenomen.

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
"We waren in 2017 de eerste gemeente die dat keurmerk kreeg, een initiatief van wijkagent Fons Bouwmeister. Communicatie tussen de gemeente, LTO, jagers, de politie, brandweer, het Openbaar Ministerie, het Waterschap Rijn en IJssel en Natuurmonumenten.is het belangrijkst."

Bibob
Naleving volgens de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) moet Bronckhorst veilig maken. "Het is veiliger dan vorig jaar. Dat is goed, maar we moeten wel alert blijven met elkaar."

De Boer Op
"We gingen inderdaad De Boer Op, dat ging over het bevolkingsvraagstuk. Er waren in 2017 negatieve cijfers over de krimp, maar we vinden het hier allemaal prachtig. Bent u het daarmee eens?" Het publiek beantwoorde deze vraag met een groot applaus. Frans stelde dat Bronckhorst één van de mooiste gemeentes van Nederland is, waarop de burgemeester antwoordde; "Pardon .. dé mooiste gemeente van Nederland." Toch laat de burgemeester weten dat er een belangrijk vraagstuk is. "Hoe zorgen we dat hier hier zo mooi blijft. Hoe gaan we dat dan doen met elkaar? Cijfers liegen er niet om. In 2040 hebben we de helft minder mensen in de beroepsbevolking en het aantal senioren is verdubbeld. Nu kunnen 3 à 4 mensen mantelzorg verlenen aan iemand, in 2040 is het 1 op 1. Hoe gaan we daar mee om als samenleving. Zoals ik Bronckhorst heb leren kennen de afgelopen twee jaar, zet die daar als er één gemeenschap de schouders onder."

Plannen voor 2018
Op de agenda staan onderwerpen als Vitale Kernen; hoe houden we het leefbaar met elkaar, Duurzaamheid; de ambitie is om 2030 energieneutraal te zijn en Zorg; een belangrijke taak ligt bij de gemeente, waar gebruikers tevreden bleken. "Dat is goed om te horen, maar we moeten scherp blijven."

Gemeenteraadsverkiezing
"Als er één periode is, dat die gemeente ontzettend van belang is, dan is dat wel nu," benadrukt de burgemeester. "Als u nou allemaal zorgt dat u, ook thuis, roept dat iedereen vooral gaat stemmen op 21 maart... Want het gaat hier wel gebeuren. Hier regelen we als lokale overheid heel veel dingen die rechtstreeks van invloed zijn op u, of u het hier een beetje prettig vindt wonen. Als ze over mij beslissen, zou ik graag daarover mee willen praten. Dus: stem allemaal!"

Kracht van de gemeente
De burgemeester besluit: "Ik vind de samenleving de kracht van de gemeente. Ik ben echt onder de indruk van al die vrijwilligers, die de samenleving maken wat het is. Door al die dingen die ze organiseren, sportaccommodaties en zwembaden open houden, cultuur- en natuurverenigingen. Dat maakt ook dat het goed toeven is in Bronckhorst. Samen, gemeente en inwoners, doen we dat met elkaar. Als we dat blijven doen, heb ik er vol vertrouwen in dat 2018 nog weer mooier wordt dan 2017."

Na het benoemen van de 'Vrijwilliger van het Jaar' Diny Nijkamp en het huldigen van de sportkampioenen werd iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje tijdens de receptie.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten