Zwaleman | Terror-specht

Terror-specht

Ik hoop niet dat u het erg vindt, maar ik moet het nog één keer hebben over Woody. U weet wel, die maffe specht die denkt dat de ijzeren zendmast van mijn achterbuurman een boom is en zijn snavel daarop bijna aan flarden roffelt. Ja, ik gebruik het woord zijn, want Woody moet wel een mannetje wezen. Mafkezen zijn bijna altijd mannen.

Op de column van twee weken geleden kreeg ik veel reacties. Een mevrouw uit Zuidwolde (ja, uw weekkrant wordt digitaal over de hele wereld gelezen) meldde dat daar twee jaar geleden een specht wekenlang op de kap van een lantaarnpaal had zitten roffelen. Datzelfde fenomeen is ook waargenomen in Beverwijk.
De meeste reacties kwamen echter uit mijn directe omgeving, van buren en andere wijkbewoners. Die meldden allemaal, dat Woody zich niet beperkt tot de zendmast achter mijn huis, maar ook andere plekken ten onrechte als boom aanmerkt. "Die maffe Woody van jou is een ware terror-specht", vond één van mijn buurmannen. "We schrokken deze week wakker van een onbekend en zeg maar rustig angstaanjagend geluid. Eerst dachten we dat de cv-ketel ontplofte, maar het bleek die specht te zijn, die op de metalen kap van onze schoorsteen zat te roffelen."
Achteraf kon deze buurman er wel om lachen. Zeker ook toen bleek dat hij niet het enige slachtoffer was van Woody. Zeker een stuk of vijf buurtbewoners (die ook zo'n kap op de schoorsteen hebben) waren al door onze specht in alle vroegte gewekt.
Ik bleef nog wel piekeren over de vraag waarom Woody dan zo graag op ijzeren voorwerpen roffelt. Daarop kreeg ik gelukkig antwoord van Sander Grootendorst, begenadigd dichter en natuur- en vogelkenner uit Zutphen. "Het gaat om baltsgedrag", wist deze me te vertellen. "Met dat roffelen hoopt een grote bonte specht een vrouwtje te lokken. Hij heeft er belang bij, dat het geluid zo ver mogelijk draagt. In het bos zoekt hij daarom de meest trillende takken van een boom uit. Maar blijkbaar heeft deze specht in de gaten, dat een ijzeren mast of een schoorsteenkap nog meer geluid maakt. Zo maf is hij dus niet."

Ach, ik had het kunnen vermoeden: Ook al zal Goethe niet aan een specht hebben gedacht toen hij de Faust schreef, het draait toch altijd weer om 'Das ewig Weibliche.' Mannen doen de raarste dingen om de aandacht te trekken van de dames. Of om hen te imponeren. Ik heb het de laatste weken meer gezien en gehoord. Die twee hazen die als kickboksers tegenover elkaar in het weiland stonden, dat was geen botsing van politieke denkbeelden. Dat was domweg knokken om een hazenvrouwtje te imponeren. En die eekhoorn die als een gek rondjes draaiend langs de stam van een eikenboom op en neer ging? Idem dito! En ja, bij een wandeling door de Needse Koeweiden sta ik graag stil bij die ene poel. Dan verbeeld ik me dat de kikkers speciaal voor mij een concert geven. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ze zingen ook niet voor 'de Allerhoogste' , zoals Willem Sluiter of Guido Gezelle graag zou hebben beweerd. Nee, die kikkers die met hun kwaakblaas zo'n lawaai maken, dat zijn allemaal mannetjes. En u weet het….. Mannen willen maar één ding!
Baltsgedrag. Het speciale gedrag dat dieren vertonen om partners aan te trekken en over te halen tot paring. Dat is de definitie die op Wikipedia te vinden is. Alsof dat gedrag bij mensen niet zou voorkomen! Sinds ik regelmatig de sportschool bezoek weet ik wel beter. En trouwens, enig idee hoe het vroeger toeging op een Achterhoekse dansavond? Luister maar eens naar de tekst van Beernd van Kuperi-j van Boh Foi Toch: Ik heb good melk op al miene grond, der is veur twee plaatse zat. 'k Heb vieftig beeste en een hond...
En zo gaat 'Beernd' nog even door. Als dat geen baltsgedrag is…….

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden