Na vijftien jaar bestaat Buurtzorg Vorden uit twee teams die werken vanuit het Vordense Kulturhus: team Molenblik en team Veldzicht. Foto: PR

Na vijftien jaar bestaat Buurtzorg Vorden uit twee teams die werken vanuit het Vordense Kulturhus: team Molenblik en team Veldzicht. Foto: PR

Buurtzorg Vorden viert vijftienjarig bestaan met cliënten

Zorg

VORDEN – Op 1 februari viert Buurtzorg Vorden haar vijftienjarig bestaan, opgericht op initiatief van Els Horst, Hilda Waarle, en Gerdien Ligterink. In 2009 begon het avontuur met acht gedreven verpleegkundigen en verzorgenden in Vorden, met als doel vernieuwing en zelfstandigheid in de zorg te bevorderen.

Door Jan Hendriksen

Na vijftien jaar bestaat Buurtzorg Vorden nu uit twee teams, werkzaam vanuit het Vordense Kulturhus: team Molenblik en team Veldzicht. Deze teams bedienen niet alleen het dorp maar ook de omliggende buitengebieden, en strekken zich uit tot Wichmond, Vierakker, en Baak. Het welzijn van cliënten staat centraal, met de nadruk op zelfredzaamheid en het stimuleren van mogelijkheden.

Er is nauw contact met de naasten en alle andere betrokkenen bij de zorg rondom de cliënten. “Eerst buurten, dan zorgen,” is het motto van Buurtzorg Vorden. Met een compact team van verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden biedt Buurtzorg Vorden verpleging en verzorging thuis, met aandacht voor preventieve zorg en begeleiding. Het kan hierbij gaan om zorg na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of wanneer men chronisch of terminaal ziek is. Ook kan men medisch technische handelingen uitvoeren op verzoek van de specialist en huisarts.  Het team werkt nauw samen met huisartsen, gemeente, en andere disciplines in de wijk, met als doel mensen zo lang mogelijk verantwoord thuis te laten wonen. In gevallen waar thuis wonen niet meer mogelijk is, helpt Buurtzorg Vorden met het aanvragen van een indicatie voor opname in een verpleeghuis.

Buurtzorg Vorden is trots op de betrokkenheid en expertise van beide teams, waardoor ze dagelijks de beste zorg kunnen bieden. “Het is elke dag opnieuw een mooie belevenis om bij cliënten thuis de best mogelijke ondersteuning te bieden en dit samen te kunnen organiseren”, zo is de ervaring van Els Horst in de afgelopen vijftien jaar. 

Festiviteit
Het vijftienjarig bestaan wil Buurtzorg Vorden natuurlijk vieren met de cliënten. Verschillende teamleden van Buurtzorg Vorden zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor een gezellige middag voor haar cliënten in het kader van het vijftienjarig bestaan. En daarom had Buurtzorg Vorden vorig jaar een sponsorverzoek gedaan bij Kringloopwinkel De Werf.

“Op 6 januari mochten we een mooie cheque ter waarde van vijfhonderd euro in ontvangst nemen van de Veilingcommissie van De Werf. En dat vonden we een ontzettend leuke geste. We zijn na de donatie direct met de organisatie van deze gezellige middag aan de slag gegaan die in het Kulturhus gaat plaatsvinden”, zo verklaart Monique Fokkink namens het team van Buurtzorg Vorden. Wat er die middag er precies georganiseerd wordt blijft nog een verrassing. Maar dat alle vertrouwde gezichten van het Vordense team op die middag klaar zullen staan om de cliënten te verwelkomen staat vast.

Afhankelijk
De teamleden Carla Geurts, Monique Fokkink, Gerda Wezinkhof en Karin Antonissen, die de middag organiseren, hebben er ongelofelijk veel zin in. “Want een glimlach toveren op iemands gezicht, dat doet ons goed. Er zijn veel ouderen die niet zo snel meer activiteiten buitenshuis bezoeken door onder andere het afhankelijk zijn van anderen. Vereenzaming ligt dan al snel op de loer. We hopen de drempel voor onze cliënten te verlagen door onze aanwezigheid en hulp. Over een aantal weken zullen alle cliënten een uitnodiging van ons mogen verwachten voor deze gezellige middag”, zo verklaart het viertal tot slot.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant