Vlnr: Ineke Aalbers, Sylvia Bosch, Isabel Banner (locatie Litania Doesburg), paard Silke, Bennie Vonk (voorzitter Manege Zandewierde) en Petra Blom (bestuurslid Litania Hengelo) Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Ineke Aalbers, Sylvia Bosch, Isabel Banner (locatie Litania Doesburg), paard Silke, Bennie Vonk (voorzitter Manege Zandewierde) en Petra Blom (bestuurslid Litania Hengelo) Foto: Roel Kleinpenning

Manege blij met nieuwe aanwinst

Zorg

NIEUW-WEHL - Manege Zandewierde in Nieuw-Wehl mocht een nieuw paard welkom heten. De nieuwe aanwinst is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de stichting Litania.

Door Hans Hissink

Manege Zandewierde is gericht op mensen met een lichamelijke, zintuigelijke, verstandelijke of meervoudige beperking. In de manege wordt de mogelijkheid geboden tot het berijden van een paard, huifbedrijden, koetsmennen, rijden met de rolstoelmenwagen of een ritje met de grote of kleine huifwagen. Deze activiteiten worden begeleid door speciaal opgeleide instructeurs met liefde voor hun vak. Bennie Vonk is de trotse voorzitter van de manege. “Inmiddels kunnen we met 70 vrijwilligers, twee vaste krachten en 13 paarden de behoefte vervullen voor rond de 200 rijders die hier wekelijks komen. Je ziet de mensen opklaren wanneer ze op het paard zitten of met het huifbed op het paard getild worden.”

Stichting Litania
Zaterdag 13 november werd het 13e paard verwelkomd. Silke is haar naam. Zij kon verwelkomd worden dankzij een bijdrage van de stichting Litania. Drie vrijwilligers van de locatie Doesburg en Petra Blom van Stichting Litania droegen het paard symbolisch over aan Bennie Vonk. Daarna kregen zij een rondleiding door de manage.
Stichting litania bestaat inmiddels tien jaar en is ontstaan vanuit een initiatief van Arie en Petra Blom, ouders van hun zwaar beperkte dochter Litania. Zij rijdt inmiddels zelf ook paard op de manege. “Kinderen die net even anders zijn, proberen wij te ondersteunen door middelen of materialen die niet betaald worden vanuit zorgverzekeraar of gemeente. Ook voor stichtingen en verenigingen proberen wij ondersteuning te bieden zodat kinderen met een beperking het makkelijker of toegankelijker gemaakt wordt om mee te kunnen doen. In dit geval was het een paard voor manege Zandewierde waar onze dochter ook paardrijdt. Wij krijgen het geld bij elkaar door onze kringloopwinkels in Hengelo, Brummen en Doesburg die geheel draaien op vrijwilligers. Alle opbrengst van de kringloopwinkels gaat naar het doel.”

Veel gedaan
De stichting heeft de afgelopen jaren al behoorlijk veel gedaan. “Zo hebben we het G-team van voetbalvereniging Doetinchem compleet in het nieuw gestoken, bij een school in Brummen een complete natte ruimte voor het verschonen gerealiseerd en hebben we verschillende badzitjes aan verschillende kinderen geschonken.”

Nieuwe activiteiten
Bennie Vonk vertelt dat Manege Zandewierde steeds weer nieuwe activiteiten onderneemt. Hiervoor zijn mensen en middelen nodig. “Volgend jaar gaan we huifkartochten rijden met dagbestedingsgroepen van Elver. Onze wens is om daarvoor nóg een paard te kunnen binnenhalen. Uiteraard willen we alleen mensen de huifkar laten berijden als zij dit kunnen. Daarom zijn we ook nog op zoek naar vrijwilligers met een mendiploma.”


manegezandewierde.nl

stichtinglitania.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden