Marcel (rechts) en zijn vrouw Vanessa van den Berg organiseren dit jaar voor de tiende keer een trainingsweekend voor karateka’s, dat op 11 en 12 november plaatsvindt in sporthal De Kamp in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Marcel (rechts) en zijn vrouw Vanessa van den Berg organiseren dit jaar voor de tiende keer een trainingsweekend voor karateka’s, dat op 11 en 12 november plaatsvindt in sporthal De Kamp in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Marcel en Vanessa halen internationaal karatekamp naar Hengelo

Sport

Trainingsweekend trekt deelnemers uit onder meer Hongarije, Japan en Iran.

Door Luuk Stam

HENGELO – Sporthal De Kamp in Hengelo staat aanstaande zaterdag en zondag (11 en 12 november) volledig in het teken van karate. Onder leiding van Hengeloër Marcel van den Berg (51) en zijn vrouw Vanessa (43) – beide zijn ze karateleraar binnen hun Team Doragon – vindt hier een AIKO Ashihara karate-trainingsweekend plaats. Zo’n honderd deelnemers vanuit onder meer Duitsland, Engeland, Ierland, Zweden, Hongarije, Japan en Iran komen hiervoor naar de Achterhoek. 

Het Hengelose karatekamp is toe aan de tiende editie, de deelnemers overnachten bij groepsaccommodatie De Haverkamp. Het kamp opent op vrijdagavond met een eerste training in de zaal van sportcentrum AeroFitt, voorheen vonden alle trainingen hier plaats. Voor het tweede jaar op rij wordt vanwege de grote animo voor de rest van het weekend uitgeweken naar De Kamp. Op zaterdag en zondag krijgen de karateka’s in de sporthal meerdere trainingen en zijn er examens.

Zelfverdediging
Voor Marcel en Vanessa van den Berg is de vechtsport deel van hun leven. Hij kwam 25 jaar geleden als karateleraar vanuit Zutphen in Hengelo terecht, zij was hier één van zijn eerste leerlingen. “Ik vond karatefilmpjes altijd al leuk”, blikt Vanessa terug. “Toen AeroFitt hier begon, kwam er de mogelijkheid om hier karate te doen.” Haar man is al karateka sinds 1992. “Ik was vroeger klein en dik, wilde een stukje zelfverdediging leren”, vertelt hij. “Dan train je samen met een leuke groep, trek je met elkaar op, dan wordt dat een soort van familie.”

Inmiddels is ook Vanessa vergevorderd en in het bezit van de derde dan, wat betekent dat ook zij karatelessen mag geven. Dat doen zij en haar man elke woensdagavond samen bij AeroFitt, de jeugd en de volwassenen bij elkaar in één groep. “Dat gaat hartstikke goed”, zegt Vanessa. “Het mooie van karate is dat je steeds hoger en hoger kunt komen, je bent constant bezig met verbeteren en nieuwe uitdagingen zoeken. En elke keer een andere kleur band, dat motiveert.”

Onderling respect
De Ashihara-stijl waarmee Team Doragon werkt, kenmerkt zich door het full-contact karate, samengevoegd met zogeheten takedowns, waarbij een karateka een tegenstander naar de grond werkt. “Heel kort door de bocht: bij ons mag je elkaar op het lichaam raken”, zegt Marcel, die benadrukt dat onderling respect binnen deze sport een belangrijke kernwaarde is. Ook op maatschappelijk vlak kan karate daarom volgens hem grote waarde hebben: “Kinderen die hier beginnen, zijn vaak bang of hebben weinig zelfvertrouwen. Als je dan ziet hoe zij hier groeien, dat is heel mooi. Sommigen zijn hier in het verleden als hummeltjes binnengekomen, nu staan er echte kerels.”

Toch moest zijn vrouw Vanessa tijdens het eerste trainingsweekend dat zij ooit meemaakte wel even wennen aan al die stoere mannen om haar heen. “Als jong meisje denk je dan wel: waar ben ik nú terechtgekomen?”, blikt ze terug. “Maar iedereen traint met elkaar, iedereen wil van elkaar leren. Dan kom je er al heel snel achter dat het een soort familie is. En ook tijdens zo’n weekend heeft iedereen zijn of haar eigen doel. De één begint met een witte band en gaat voor het eerste blauwe streepje, de ander gaat voor de zwarte band.”

Examen
Om daartoe te komen, is er een examen in twee delen. Bij het eerste deel draait het om techniek, houding, balans en uithoudingsvermogen. Het tweede deel is sparren, het vechten met een tegenstander. Daarbij moet een karateka meerdere partijen volbrengen, Vanessa vocht zelf in 2018 maar liefst vijftig partijen van anderhalve minuut om tot haar derde dan te komen. “Dat is echt wel pittig, je wordt tot het uiterste gedreven”, blikt ze terug. “Maar je traint daar ook bijna een jaar lang naartoe. En uiteindelijk heb je écht het gevoel dat je het verdiend hebt. Iedereen helpt elkaar om er doorheen te komen en te slagen, juist ook omdat iedereen weet hoe hard je ervoor moet trainen om zover te komen.”

Het Hengelose karatestel – samen zijn ze ouders van twee kinderen – bezoekt zelf ook al sinds jaar en dag karatekampen. Met name Marcel gaat hiervoor ook vaak naar het buitenland, zoals er nu ook leraren uit Schotland en Zweden naar Nederland komen. “Het zijn allemaal mensen met dezelfde mindset, die ook gaan voor dat stukje familiare”, vertelt de Hengeloër. “Gezamenlijk trainen, lekker bezig zijn, maar daarnaast ook op zaterdagavond een gezellige barbecue, met elkaar verhalen en herinneringen ophalen. Want tijdens die kampen zie je steeds weer dezelfde gezichten, al jarenlang. Als je samen veel plezier hebt, dan blijft dat bij.”

Organisatie
Zo bouwden Marcel en Vanessa door de jaren heen vanuit het karate veel vriendschappen op. Dat ze nu al voor het tiende jaar hun eigen kamp organiseren, maakt ergens trots. “Maar het draait niet alleen om ons twee”, haast Vanessa zich te zeggen. “Ons hele team helpt mee, daarnaast hebben we nog extra vrijwilligers. Dat moet ook wel, want het is een flinke organisatie. We zeggen weleens van: zullen we het wel nog een keer doen? Maar we krijgen nu al de vraag of er volgend jaar weer een kamp is. Je wil mensen ook niet teleurstellen. En dat ze overal vandaan hier willen komen trainen, dat is prachtig, dat waarderen wij enorm.”

De karatetrainingen in sporthal De Kamp zijn zaterdag en zondag toegankelijk voor publiek. Op zaterdag zijn er trainingen te bekijken van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur, op zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant