Hans Hermans bij zijn winnende vogels. Foto: PR

Hans Hermans bij zijn winnende vogels. Foto: PR

Hans Hermans opnieuw wereldkampioen met zijn vogels

Sport

HENGELO/NAPELS - Op de wereldkampioenschappen (Mondial) voor vogels, die afgelopen week werden georganiseerd in de Italiaanse stad Napels, is het Hans Hermans net als in 2020 gelukt om wereldkampioen te worden met zijn vogels. Hij behaalde goud met een stam Gloster consort, en zilver met een enkeling Gloster consort allen in de kleur cinnamon (bruin). In totaal zaten er zo’n 21.000 vogels in Napels en de show was op 20 tot en met 22 januari toegankelijk voor publiek.

In de vogelsport is een ‘stam’ een viertal vogels die zoveel mogelijk gelijkenissen aan elkaar laten zien. Ze worden individueel beoordeeld op kwaliteit en kunnen daarnaast extra punten verdienen voor de eenheid (gelijkenis). De stam van Hermans behaalde 91-90-89-89 en vier eenheidspunten, dat is samen goed voor 363 punten, wat een hele mooie score is op een wereldkampioenschap. Een enkeling is een vogel die als individu beoordeeld wordt, deze behaalde 92 punten wat eveneens een zeer goede score is.

Meedoen aan een vogelshow betekent veel meer dan zomaar een paar vogels inschrijven voor een wedstrijd. Meedoen aan een wereldkampioenschap betekent echter nog zoveel meer. Al in de tijd dat de vogels in de rui zijn (meestal zo rond de kermis in Hengelo) observeert Hans Hermans zijn vogels en probeert in een zo’n vroeg mogelijk stadium zijn beste vogels apart te zetten van de overige. Een beschadiging of het verliezen van een staartpen kan funest zijn voor de verdere ontwikkeling van een vogel. Een verloren staartpen kan scheef terugkomen en een vogel ongeschikt maken voor deelname aan een show. Door de vogels apart van elkaar te huisvesten, is de kans op beschadigingen een stuk kleiner, en kan hij de ontwikkeling van de vogel nauwgezet volgen. De totale verzorging van de vogels is uiteraard van groot belang voor de ontwikkeling van de vogels en vergt veel tijd.
Als de vogels hun definitieve verenkleed hebben, begint Hans al na te denken over welke vogels hij mogelijk wil gaan inschrijven voor de wereldkampioenschappen, en wanneer het eenmaal januari is gaat het echt beginnen.

Dit jaar begonnen de vogels al op 12 januari aan hun reis richting Napels. De vogels van alle Nederlandse deelnemers worden verzameld en gingen op transport in een bus die beschikbaar werd gesteld door Garvo B.V. uit Drempt, een producent van diervoeders voor vrijwel alle hobbydieren, met een breed assortiment aan vogelvoeding. Voor verzorging en begeleiding van de vogels gaat er een team van convoyeurs mee die gedurende de heen en terugreis, en het verblijf in Napels verantwoordelijk zijn voor het welzijn van alle uit Nederland deelnemende vogels. De convoyeurs hebben na het sluiten van de show de vogels van de Nederlandse deelnemers verzameld en begonnen vervolgens aan de terugreis, waar ze op dinsdagavond 24 januari weer terug waren in Nederland. De deelnemende vogels zijn dus twaalf dagen op reis geweest.
Hans Hermans heeft zijn vogels gelukkig niet al die tijd hoeven missen, hij is persoonlijk in Napels geweest om te kijken hoe zijn vogels erbij zaten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden