Leden van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond op de Vrendenbargsedijk. In het midden Koen Jansen (vierde van links) en Rudi Peters. Foto: Luuk Stam
Leden van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond op de Vrendenbargsedijk. In het midden Koen Jansen (vierde van links) en Rudi Peters. Foto: Luuk Stam

De Hel van Boak is terug: ‘Hier wint geen koekebakker’

Sport

Baakse wielerwedstrijd krijgt nieuw leven op zondag 21 augustus

Door Luuk Stam

BAAK – De klinkers van de Vrendenbargsedijk spelen op zondag 21 augustus de hoofdrol tijdens de eerste editie van de vernieuwde wielerwedstrijd Hel van Boak. Eind jaren negentig vond hier al eens een Gelders kampioenschap wielrennen plaats, nu blaast de RTV Vierakker-Wichmond deze wedstrijd nieuw leven in. Opnieuw zal de fraaie 1,3 kilometer lange klinkerstrook met de bijnaam ‘de Hel van Boak’ als scherprechter dienen. Deze zal meerdere keren worden gereden, in de richting van Hengelo.

De strook vormt het zwaartepunt in een 3,5 kilometer lange ronde, die via de Beukenlaan (start/finish), de Schooldijk/Dollemansstraat en dus de Vrendenbargsedijk loopt. Om 13.00 uur starten de amateurs en junioren (mannen) voor een wedstrijd over 63 kilometer (18 rondes). Daarna is het de beurt aan de mannen van de sportklasse en de masters 40-plus. Zij gaan om 15.00 uur van start voor een wedstrijd met een afstand van 53 kilometer (15 rondes).

KNWU-kalender
De RTV Vierakker-Wichmond hoopt heel wat amateurwielrenners uit de regio aan de start te krijgen. Volgens clubman Rudi Peters (63) is de vraag naar wedstrijden groot. “Wij springen hiermee echt in een gat, want de KNWU-kalender is op dit moment minimaal”, stelt hij. “Wedstrijden zijn weggevallen door corona of ze gaan niet meer door omdat er geen organisatie is. Op veel plekken komt die organisatie neer op de oude mannen, waar ik er zelf ook één van ben. Dat vind ik jammer, het zou mooi zijn als de jeugd het oppakt.”

De keuze voor een wedstrijd in het buitengebied van Baak in plaats van bijvoorbeeld in het dorpscentrum van Wichmond of Vorden is een bewuste. “Hier kunnen we het gemakkelijker en zonder al te veel rompslomp organiseren”, verklaart Peters, die daarnaast wijst op de aantrekkingskracht van de klinkers van de Vrendenbargsedijk. “Dat deze klinkers hier liggen, zorgt ervoor dat we een heel selectief rondje kunnen maken. Alle sponsoren waar ik kom, zijn ook enthousiast, daar zijn we heel blij mee en dankbaar voor.”

Thuiswedstrijd
Voor clublid Koen Jansen (24) is het een thuiswedstrijd. Wat heet, zijn ouders wonen aan de Vrendenbargsedijk. “Wel bijzonder, zeker omdat hier vroeger ook al een wedstrijd is geweest”, zegt Jansen. “Dit is gewoon een hele mooie weg. Elke zondag zie je hier heel veel wielrenners overheen fietsen. Het is een zware strook. Als je begint, denk je: hier knal ik even hard overheen. Maar halverwege op de kruising met de zandwegen, kom je erachter dat het verder is dan je denkt. En de tweede helft liggen de klinkers veel slechter. Dat merk je echt.”

Hoewel het hier zeker geen kasseienstrook uit Parijs-Roubaix betreft, snapt ook Peters wel waarom deze weg onder regionale wielrenners de bijnaam ‘de hel’ draagt. “Als je goed bent, dan rijd je hier vooraan”, aldus de Wichmondse fietsfanaat. “Maar als je een slechte dag hebt, dan is het echt een hel, ben je snel gezien en moet je eraf. Je moet een bepaalde versnelling kunnen trappen, een bepaalde trapfrequentie kunnen blijven draaien, dat maakt het zwaar. De winnaar gaat hier een sterke renner zijn, hier wint geen koekebakker.”

Favoriet
Peters hoopt stiekem dat zijn jonge clubgenoot Koen Jansen hier hoge ogen kan gooien, wie weet met een podiumplaats. “Koen is plaatselijk favoriet, hij moet het doen”, klinkt het. Jansen zelf tempert de verwachtingen: “Ik heb door corona en door drukte met studie twee jaar lang geen koersen gereden en ik weet ook niet hoe goed de concurrentie is”, aldus de student Voeding en Diëtiek. “Maar ik heb wel het clubkampioenschap gewonnen, dat gaf een goed gevoel. En een thuiswedstrijd motiveert zeker om te presteren.”

De Baakse twintiger is blij met deze nieuwe wedstrijd en kijkt ook al vooruit. “Qua organisatie kun je hier in de toekomst mooie dingen doen”, stelt hij. “Waarom niet met een tentfeest erbij? Ik hoop dat er nu ook mensen komen kijken, maar omdat het rondje buiten het dorp ligt, verwacht ik niet al te veel publiek. Dat is wel jammer en dat vinden renners ook jammer, koersen voor publiek is veel leuker. Mijn ouders? Die gaan zeker kijken. Die nodigen familie uit, steken de barbecue aan en gaan met een biertje in de voortuin zitten.”

De deelnemerslijsten voor beide wedstrijden stromen ondertussen vol. In totaal hebben zich al zo’n negentig amateurwielrenners ingeschreven, veelal uit Oost-Nederland. De lokale inbreng komt van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond. Naast Jansen staat ook clublid Rens te Stroet uit Keijenborg op de startlijst voor de wedstrijd voor amateurs en junioren. In de sportklasse / masters 40-plus komen RTV-leden Peter Makkink, Renze Makkink en Martijn Versteege (allen uit Hengelo) en Martin Weijers uit ’s-Heerenberg aan de start.


www.rtvvierakkerwichmond.nl

Amateurwielrenner Koen Jansen (24) uit Baak kijkt uit naar zondag 21 augustus: ‘Een thuiswedstrijd motiveert zeker om te presteren’. Foto: Luuk Stam
Leden van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond op de Vrendenbargsedijk. In het midden Koen Jansen (vierde van links) en Rudi Peters. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden