Afbeelding

Aanwinst

Opinie

Met een biertje in de hand sta ik op het strandzand, sfeerlicht schijnt over het publiek onder de tentoverkapping, de beachbar draait op volle toeren, er is livemuziek, mensen proosten, zijn stuk voor stuk vrolijk. Dit is geen Scheveningen, Noordwijk of Bloemendaal aan Zee, geen ver Spaans oord, dit is ‘gewoon’ het centrum van Hengelo. Hier vindt deze avond de opening van de nieuwe bistro in de voormalige smederij plaats, compleet met terras, lounge en bar.

Overal klinkt onder de aanwezigen deze aangename lenteavond het woord ‘aanwinst’. In totaal is hier ruim een jaar lang enorm hard gewerkt. De buitenkant van het gebouw is aangepakt, de binnenkant - het was hier opslagplaats - is geheel vernieuwd, de ruimte om het pand heen heeft een compleet nieuwe invulling gekregen. Nu is het helemaal klaar. Een plaatje is het geworden, een verrijking en inderdaad een absolute aanwinst voor het dorp én voor de regio. 

Het is niet de eerste aanwinst. De vernieuwingen in het dorp volgen elkaar in rap tempo op. Waar tot voor kort een groot winkelpand leegstond, huist nu een trendy kledingzaak. Een verouderd winkelpand verderop heeft plaatsgemaakt voor prachtige nieuwe appartementen. En Hengelo krijgt zelfs een ‘strip’. Het zijn ontwikkelingen die het dorp als geheel naar een hoger plan tillen. Zelf merk ik dat ik er blij van word, dat ik er energie van krijg als ik door het dorp fiets en zie dat er mooie dingen gebeuren, dat het leeft. 

Ook voor mijn werk is dat prachtig. Het wordt alleen maar leuker om in de regio actief te zijn. Toch was het nooit het idee om te gaan doen wat ik nu doe. Ik wilde sportjournalist worden, verslag doen van evenementen als de Tour de France. De regio, dat leek me maar saai. In de Achterhoek gebeurt toch niks? Dat bleek een misvatting. En een flinke ook. Al tijdens mijn stage bij de regionale krant kwam ik erachter dat er hier de mooiste verhalen te maken zijn. 

Ik kreeg oog voor het feit dat er veelal met behulp van vrijwilligers van alles en nog wat georganiseerd wordt, dat mensen hart hebben voor de streek en passie voor wat ze doen, dat ondernemers bereid zijn een risico te nemen en dat ook burgers geregeld initiatieven ontplooien. Vanuit overheidswege lijkt er meer ruimte voor ontwikkelingen te komen, zelfs op het vlak van woningbouw. Dat is ook nodig om met elkaar vooruitgang te kunnen blijven boeken.

De binnenplaats van de voormalige smederij was bestraat met grijze klinkers, die moeten hebben gedacht dat ze er tot in lengte van dagen zouden blijven liggen, dat het hier voor altijd stil zou blijven. En zie nu. Het bewijst dat er veel mogelijk is, ook in de regio, ook in het dorp. Soms krijg ik de vraag of ik niet toch nog eens de sportkant op wil. Of ooit eens verderop kijken? Ik zoek het liever dichtbij. Het is hier heerlijk. En zelfs het strandgevoel ligt nu om de hoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden